Της Χαράς Τζαναβάρα / Εφημερίδα των Συντακτών
Για να τοποθετηθεί ένας στύλος της ΔΕΗ σε μια δασική περιοχή απαιτείται -και σωστά- έγκριση από το αρμόδιο δασαρχείο. Δεν χρειάζεται όμως ανάλογη βεβαίωση για την τακτοποίηση αυθαιρέτου.
Αυτό το κενό του νόμου, που έγινε για να μην… ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων από τη γραφειοκρατία, έχουν εντοπίσει αρκετοί επιτήδειοι. Βεβαίως απαγορεύεται η τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και προβλέπονται εκ των υστέρων έλεγχοι. Υπάρχει όμως τόση ασάφεια με τις δασικές ζώνες και οι αυτοψίες είναι βέβαιο ότι θα μείνουν στα χαρτιά…
Το «παραθυράκι» έχει ήδη αξιοποιηθεί από χιλιάδες ενδιαφερόμενους, που ποντάρουν στην έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στα δασαρχεία και τις πολεοδομίες. Υπολογίζεται ότι μόνον στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί πάνω από 600 αιτήσεις για αυθαίρετα σε δάση, ανάμεσά τους και κάποια που έχουν εντοπίσει παλιότεροι έλεγχοι των δασαρχείων!
Να σημειωθεί ότι συγκεκριμένη περιοχή έχουν εκδοθεί από χρόνια πάνω από 4.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων σε δασικές περιοχές, που έχουν μείνει στα χαρτιά και δεν υπάρχει ούτε καν ένας κατάλογος για να γίνουν διασταυρώσεις!
Το παράδοξο θα μπορούσε να αποφευχθεί με τους δασικούς χάρτες. Η φιλόδοξη προσπάθεια ξαναξεκίνησε πριν από μια διετία, αλλά σήμερα ακούγεται ως… ανέκδοτο. Μάλιστα και οι λίγοι χάρτες που ετοιμάστηκαν θα πάνε στα αζήτητα, καθώς οι τρεις κυβερνητικοί εταιροι ετοιμάζονται να επανεξετάσουν τον ορισμό του δάσους και να διορθώσουν το Σύνταγμα.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, με την ιδιότητα και του καθηγητή στη σχολή των Τοπογράφων του ΑΠΘ, αμφισβήτησε την ποιότητα των αεροφωτογραφιών του 1940 και πρότεινε να χρησιμοποιηθούν νεότερα υπόβαθρα. Αυτό όμως παραπέμπει σε λήψεις του 1978, αφού στο ενδιάμεσο διάστημα δεν έχει γίνει πλήρης αεροφωτογράφηση για το σύνολο της χώρας. Είναι μια «λεπτομέρεια» που μειώνει τη δασοκάλυψη της χώρας τουλάχιστον κατά 15%.
«Είμαστε πάλι στο πουθενά», είπε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της ένωσης δασολόγων του Δημοσίου, που αποκαλύπτει μια βασική αιτία για τις καθυστερήσεις: «Οι πολεοδομίες δεν έχουν δώσει τα όρια του σχεδίου πόλης, ώστε να χαραχθούν στους έτοιμους χάρτες και να οριοθετηθούν οι εντός και εκτός σχεδίου περιοχές και να αποσαφηνιστούν οι δασικές ζώνες». Παραδέχεται πάντως ότι και οι δασικές υπηρεσίες έχουν προβλήματα, αφού παρά τις μετακινήσεις προσωπικού, υπάρχουν τεράστια κενά.
Στην Αττική έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες μόνον σε τρεις περιοχές. Σε Μαραθώνα, Παλιά και Νέα Πεντέλη, όπου αφορούν μόνον τα «καθαρά» τους τμήματα και όχι τα αμφισβητούμενα, που είναι και το βασικό ζητούμενο. Οι ιδιοκτήτες έχουν υποβάλει πάνω από 3.000 ενστάσεις, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκδίκασή τους.
«Εχουμε οικισμούς ολόκληρους σε περιοχές που στους χάρτες εμφανίζονται ως δασικές, με σπίτια που έχουν χτιστεί με κανονική άδεια και σήμερα βρίσκονται στον αέρα», μας είπε η Ματίνα Μυλωνά από τον Δήμο Μαραθώνα, που παραδέχθηκε: «υπάρχουν και αυθαίρετα στις αμφισβητούμενες περιοχές. Πολλά έχουν δηλωθεί με τον νέο νόμο».
Πιο αιχμηρός ο δήμαρχος Πεντέλης. «Αυτό που έγινε με τους δασικούς χάρτες δεν το είχε σκεφτεί ούτε ο διάβολος», μας είπε ο Δημήτρης Στεργίου. Στο Δήμο της Παλιάς-Νέας Πεντέλης αμφισβητήθηκε ακόμη και το σχέδιο πόλης του 1954. «Βρίσκονται σε ομηρία νόμιμες οικοδομές και οι ιδιοκτήτες τους ταλαιπωρούνται. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η υφιστάμενη κατάσταση και να βρούμε άλλες λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος», παρατηρεί.
Στην Αττική ετοιμάστηκαν χάρτες για 60 περιοχές, αλλά τους τελευταίους μήνες έγινε ανάρτηση στη Φυλή, τη Δροσιά και την Κηφισιά, ενώ εκκρεμεί η Γλυφάδα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Λαυρεωτικής, όπου το καλοκαίρι κάηκε δασική έκταση περίπου 30.000 στρεμμ. Οι χάρτες έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και, αν είχαν επικυρωθεί, η οριοθέτηση των αναδασωτέων ζωνών θα ήταν υπόθεση ρουτίνας.
Στο σύνολο της χώρας, έχουν ανατεθεί μελέτες για 50 εκ. στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 62,5% των εκτιμώμενων δασικών εκτάσεων. Το κόστος του προγράμματος, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2016, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.
ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες
Απάντηση