Τα πτηνά «τηρούν» τα όρια ταχύτητας για να επιβιώσουν

Σε αντίθεση με πολλούς οδηγούς, τα πτηνά είναι σε θέση να «τηρήσουν» τα όρια ταχύτητας στους δρόμους προσαρμόζοντας ανάλογα την πτήση τους, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες πρόσκρουσης σε αυτοκίνητα, ανακάλυψαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Κάρντιφ και του Κεμπέκ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτα, αφού δεν μπορούν να προστατευθούν απόλυτα από τους παραβάτες.

Οι επιστήμονες είδαν ότι σε δρόμους με υψηλότερο όριο ταχύτητας, τα πουλιά απογειώνονται ταχύτερα για να αποφύγουν τα οχήματα. Σε περιπτώσεις, όπου το όριο είναι χαμηλότερο, προτιμούν να περιμένουν. Όπως διαπίστωσαν, τα πτηνά φαίνεται πως «αντιλαμβάνονται» τα όρια ταχύτητας αντί να αξιολογούν την πραγματική ταχύτητα των αυτοκινήτων που τα προσεγγίζουν.

Τα πειράματα έγιναν σε δρόμους της γαλλικής υπαίθρου, με όρια ταχύτητας 20, 50, 90 και 110 χλμ. την ώρα. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάστηκε να τα παραβιάσουν με το λευκό Peugeot που χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δουν τις αντιδράσεις 21 διαφορετικών ειδών πτηνών σε αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «χαρακτηριστικό του βιοτόπου» τους.

Η απόστασή τους από το αυτοκίνητο, την οποία επέλεγαν τα πτηνά για να πετάξουν, διέφερε από τον ένα δρόμο στον άλλο, αλλά δεν σχετιζόταν με την πραγματική ταχύτητα κάθε οχήματος. «Αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από την ταχύτητα του αυτοκινήτου», εξήγησε μιλώντας στο National Geographic ο βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Κεμπέκ Πιερ Λεγκανιέ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι τα πτηνά που μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στα αυτοκίνητα με βάση τα όρια ταχύτητας βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με εκείνα που δεν έχουν αποκτήσει αυτήν την ικανότητα. Ο λόγος είναι ότι τα πουλιά που γνωρίζουν πότε πρέπει να απογειωθούν, μπορούν να περάσουν περισσότερο χρόνο κυνηγώντας το θήραμά τους, ενώ παράλληλα προστατεύονται από τα αυτοκίνητα.

«Με τον τρόπο αυτό, δεν περνούν πολύ χρόνο για να βρίσκονται σε εγρήγορση παρακολουθώντας την ταχύτητα κάθε αυτοκινήτου», πρόσθεσε ο Λεγκανιέ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading