Επιδρομές αγριογούρουνων – Ανατροπή στο οικοσύστημα

agriogourouna

Στην πληθυσμιακή αύξηση του αγριόχοιρου και στις αναπόφευκτες ζημιές που προκαλούνται στις γεωργικές καλλιέργειες αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της Realplanet (ένθετο της κυριακάτικης εφημερίδας Realnews). Τονίζονται ιδιαίτερα οι τραγικές συνέπειες των διασταυρώσεων των οικόσιτων χοίρων ή των υβριδίων (ημιάγρια) με τους καθαρόαιμους αγριόχοιρους λόγω τις ελεύθερης και ανεξέλεγκτης βοσκής οικόσιτων και υβριδίων στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και των απελευθερώσεων (κυρίως υβριδίων) που πραγματοποιήθηκαν.

 Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι απόψεις του βιολόγου Γ. Μερτζάνη, του δασολόγου Αλ. Γιαννακόπουλου και προσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποσπάσματα των οποίων παραθέτουμε στην συνέχεια.

Διαχείριση πληθυσμού 

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε λόγω των απελευθερώσεων που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τα οικόσιτα γουρούνια ελευθέρας βοσκής τα οποία ζευγάρωναν με τους αγριόχοιρους δημιουργώντας έτσι ημίαιμους απογόνους και εκτοξεύοντας τον πληθυσμό τους

Άμεση καταπολέμηση του προβλήματος προτού να είναι αργά προτείνουν οι ειδικοί, οι οποίοι ζητούν επιτακτικώς να ληφθούν μέτρα από τις αρμόδιες περιφέρειες.

Γιώργος Μερτζάνης (βιολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»): «Αυτοί οι νέοι πληθυσμοί εφορμούν στα χωριά αποτελούν επιμειξίες αγριογούρουνων με τους χοίρους που απελευθερώθηκαν στη φύση. Φυσικά, η λύση δεν είναι να βγούμε με τις κυνηγετικές καραμπίνες και να ξεκληρίσουμε όποιο αγριογούρουνο υπάρχει στη φύση, ο αυθεντικός αγριόχοιρος είναι ένα πολύτιμο είδος για την άγρια πανίδα. Πολύ φοβάμαι ότι η λογική να τα σκοτώνουμε και να ξεμπερδεύουμε θα αύξανε το λαθραίο κυνήγι άλλων ειδών, και όχι μόνο του ημίαιμου γουρουνιού»

Αλέξης Γιαννακόπουλος (δασολόγος, επιστημονικός συνεργάτης «Καλλιστώ»): «Εάν δεν ληφθούν μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού τους σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος θα αυξηθεί περαιτέρω ο αριθμός τους και πιθανόν να προκαλέσει προβλήματα σε άλλα είδη της άγριας πανίδας όπως το ζαρκάδι, το πλατόνι, το ελάφι κ.ά.. Πρέπει άμεσα να απαγορευθούν η ελεύθερη βόσκηση χοίρων, αλλά και οι απελευθερώσεις χοίρων στις περιοχές που έχουν οξυμένο πρόβλημα και άμεσα θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη καταγραφή πληθυσμών των ημίαιμων αγριογούρουνων στις “πληγείσες” περιφέρειες»

«Είμαστε σε επιφυλακή»

Ρένα Καραλαριώτου (αντιπεριφερειάρχης Λάρισας): «Είναι ένα φαινόμενο το οποίο γνωρίζουμε και παρακολουθούμε επιστάμενα, καθώς βρίσκεται σε έξαρση. Είμαστε σε επιφυλακή και καλούμε τους πολίτες να αναφέρουν στα αρμόδια δασαρχεία της περιφέρειας όλα τα περιστατικά με τις επιδρομές αγριογούρουνων».

Παναγιώτης Αλευράς (αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): «Τα αγριογούρουνα φτάνουν μέχρι τις αυλές μας, οι ημιορεινές περιοχές μας στενάζουν από τον υπερπληθυσμό των αγριογούρουνων. Έχουμε ήδη ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ζητάμε να δοθεί άμεσα οικονομική βοήθεια στους αγρότες προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες με ηλεκτροφόρες περιφράξεις»

 Διαβάστε για το ίδιο θέμα:ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , ,

2 replies

 1. Το βασικό που δεν αναφέρει ο κύριος Μερτζάνης είναι ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 80 – μέσα δεκαετίας 90 επιτρέπεται η εγκατάσταση και ελεύθερη βόσκηση γουρουνιών τους σε δασικές εκτάσεις , η οποία για κάποιο διάστημα επιδοτούνταν, αν δεν κάνω λάθος και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
  Μόνο που η ευρωπαϊκή οδηγία αναφέρονταν σε φραγμένες εκτάσεις, ορος που δε εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα.
  Ο κύριος Μερτζάνης θέλει να αφήσει να νοηθεί ότι η αποκλειστική αιτία της πρόσμιξης και του επηρεασμού της αυξημένης αναπαραγωγής του είδους είναι η απελευθερώσεις των κυνηγετικών συλλόγων που και αριθμητικά ελάχιστες ήταν και έχουν προ πολλού περιοριστεί στο ελάχιστο ως πρακτική.
  Φυσικά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν αιτιολογεί τις επιδρομές στις καλλιέργειες.
  Είτε καθαρόαιμα είτε μη , οι αυξημένοι πληθυσμοί των αγριογούρουνων οδηγούν σε μαζικές καταστροφές σε καλλιέργειες στις περιοχές που ενδημούν.

  • Υπήρξαν και απελευθερώσεις από Κ.Σ. και μάλιστα με την “ευλογία” των αρχών αλλά κατά την γνώμη μας το σοβαρό πρόβλημα προέκυψε από την εκτεταμένη εκτροφή ημίαιμων, κυρίως σε περιοχές της Β. Ελλάδας, λόγω της αυξημένης τιμής του κρέατος σε σχέση με τους οικόσιτους χοίρους. Τα κοπάδια αυτά έβοσκαν ελεύθερα χωρίς καμιά επιτήρηση και συχνά ήταν η αιτία προστριβών μεταξύ κυνηγών και εκτροφέων. Πολλοί εκτροφείς τότε οριοθετούσαν τις περιοχές τους με πρόχειρες πινακίδες του στυλ “ΠΡΟΣΟΧΗ – ΒΟΣΚΟΥΝ ΗΜΙΑΓΡΙΑ” προκειμένου να αποτρέψουν τους κυνηγούς.
   Η Πελοπόννησος βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση και θα πρέπει να εξετάζεται από άλλη σκοπιά.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: