Έργα 1,5 εκατ. ευρώ για τη συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας στα Γρεβενά

arkouda

Ειδικοί κάδοι απορριμμάτων που αποτρέπουν την προσέγγιση αρκούδας, περιφράξεις για την αποφυγή ζημιών στις καλλιέργειες και ειδικά κολάρα για την παρακολούθηση των αρκούδων είναι τα μέτρα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος ARCPIN στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τον δήμο Γρεβενών.

Το έργο ARCPIN εντάσσεται στο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό πρόγραμμα LIFE και υλοποιείται με πρωτοβουλία του Δήμου Γρεβενών, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Γρεβενών, την οργάνωση «Καλλιστώ» και το Φορέα Διαχείρισης Βίκου- Αώου και Πίνδου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημοσθένη Κουπτσίδη, το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013 και αποσκοπεί στην προστασία της άγριας ζωής γύρω από οικισμούς στα Γρεβενά.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην περιοχή του έργου (Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου και Δήμος Γρεβενών) εκτιμάται στα 140 άτομα και αντιστοιχεί περίπου το 35% του συνολικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας (Ursus arctos) στην Ελλάδα.

Στους στόχους του ARCPIN περιλαμβάνονται ακόμη o περιορισμός της θνησιμότητας που προκαλείται από τον άνθρωπο και η διατήρηση του αριθμού των αναπαραγωγικών θηλυκών σε όχι λιγότερο από 10-12% του ελάχιστου εκτιμώμενου πληθυσμού στην περιοχή.

Το έργο έχει προϋπολογισμό σε 1,58 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά 25% από εθνική συμμετοχή, η οποία μπορεί να καλυφθεί από πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Newsroom ΔΟΛ

Διαβάστε επίσης:ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: