Αλβανία: απαγόρευση του κυνηγιού για δυο χρόνια

kunhgi

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση της Αλβανίας θα επιβάλει διετή απαγόρευση του κυνηγιού σε μια προσπάθεια να προστατεύψει τα απειλούμενα είδη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka δήλωσε χθες ότι η απαγόρευση είναι εξαιρετικά αυστηρό μέτρο αλλά αναγκαίο για την προστασία της άγριας ζωής και κυρίως των ειδών οι πληθυσμοί των οποίων έχουν μειωθεί δραματικά, συμπεριλαμβανομένων των απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών, όπως η καφέ αρκούδα και οι αετοί,  μετά από δύο δεκαετίες παράνομου κυνηγιού.

“Παρά το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο για την προστασία της άγριας ζωής έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα δεδομένα αποκαλύπτουν μια κατάσταση που μπορεί να αποκατασταθεί μόνο μέσω ενός μορατόριουμ έκτακτης ανάγκης για το κυνήγι”, πρόσθεσε ο Koka.

Το AFP αναφέρει ότι η Αλβανία είναι ένα δημοφιλής κυνηγετικός προορισμός στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυνηγοί από την Ιταλία ταξιδεύουν στην Αλβανία κατά χιλιάδες, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαλαρής εφαρμογής των διατάξεων περί θήρας. Πολλοί από τους ξένους επισκέπτες κυνηγούν παράνομα.

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Αλβανών κυνηγών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την μη εφαρμογή των απαραίτητων ελέγχων. «Η αδυναμία των αρχών να ελέγχουν το παράνομο κυνήγι και το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων είναι η αιτία για την απαράδεκτη απαγόρευση», ανέφερε.

Η αστυνομία υπολογίζει ότι υπάρχουν 75.000 κυνηγετικά τουφέκια δηλωμένα στη χώρα των τριών εκατομμυρίων, αλλά ο αριθμός των αδήλωτων όπλων πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος.

Η απόφαση θα εφαρμοστεί εντός του μήνα.

dasarxeio.com

Πηγές: www.natureworldnews.com, www.ntd.tv, www.skynews.com.auΚατηγορίεςΘήρα

Tags:

3 replies

  1. Ήταν αναμενόμενο ….. Όταν η Αλβανία έκανε το κυνήγι πηγή πλουτισμού ,επιτρεποξτας. Σε Ιταλούς ,γερμανούς αυστριακούς κτλ να κατακλύζουν την ύπαιθρο της σκοτώνοντας τα πάντα .
    Τώρα με απαγορεύσεις νομίζουν οτι θα καταφέρουν κάτι

  2. Μάλλον οι εκτεταμένες απαγορεύσεις θήρας είναι γνώρισμα των υπανάπτυκτων κρατών. Στο Λίβανο απαγορεύτηκε εντελώς η θήρα το 1994 για μια πενταετία, με σκοπό να προστατευτούν τα μεταναστευτικά πτηνά, αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί και να καθιερωθεί η λαθροθηρία με εκατόμβες νεκρών προστατευόμενων πτηνών (https://now.mmedia.me/lb/en/reportsfeatures/the_hunters_hunted , http://www.komitee.de/en/actions-and-projects/species-protection/hunting-lebanon/lebanon-report-poaching).
    Έρευνα στη χώρα μας έδειξε ότι σοβαρά κρούσματα λαθροθηρίας συμβαίνουν συχνότερα εντός περιοχών όπου απαγορεύεται η θήρα (http://www.panida.gr/site/2012/10/09/refuges-and-poaching/).
    Αντίθετα, αν δούμε τι γίνεται σε χώρες όπου το κράτος διαχειρίζεται σοβαρά τη θήρα, από τη Βουλγαρία μέχρι τις ΗΠΑ, εκεί επιδιώκεται η ανάπτυξη της δραστηριότητας διότι έτσι προστατεύεται και η πανίδα και δημιουργούνται πολλά κοινωνικο-οικονομικά οφέλη (http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid=23386&subid=2&pubid=63956003).

  3. Το μέτρο της ανικανότητας διαχείρισης μίας κατάστασης είναι ο βαθμός απαγορεύσεων…αρκεί να δει κανείς που και πότε ίσχυσαν απαγορεύσεις για να βγαλει τα δικα του συμπερασματα…οσο αφορα στα προστατευόμενα είδη, φαίνεται πως θα αποτελέσουν μαζί με τη βιοποικιλότητα το δούρειο ίππο για να φυγουν οι πολίτες από το περιβαλλον και να μπορεσουν να εξορυξουν οτι εχει προγραμματιστει ανενοχλητοι…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: