Ανακοίνωση δασικών σωματείων για την συγκέντρωση στη Λάρισα

dasikes organoseis

17/2/2014

Προς :   Τα Μέλη μας
(Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφύλακες στην αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας)
Έδρες τους

Συνάδελφοι, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των Δασολόγων, Δασοπόνων και Δασοφυλάκων μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τα σχετικά πορίσματα που δημοσιοποιήθηκαν και τις συσκέψεις που ακολούθησαν, αποφάσισαν την πραγματοποίηση ανοιχτών συνελεύσεων στη Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα και καλούν τα μέλη τους να συμμετέχουν ενεργά στο δημόσιο διάλογο για το θέμα αυτό.

Συνάδελφοι, κανείς εργαζόμενος στο Δασικό Τομέα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σήμερα, μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της Υπηρεσίας και των εργαζόμενων σε αυτή.

Τα προηγούμενα χρόνια γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την αδιέξοδη   δασική πολιτική που ασκήθηκε σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, γνωρίσαμε την απαξίωση και την αποδυνάμωση του τομέα μας και είδαμε τις αρμοδιότητες των δασικών Υπηρεσιών να θυσιάζονται συστηματικά στο βωμό σκοπιμοτήτων.

Η πολιτική που εφαρμόστηκε, αφού στοχοποίησε και στιγμάτισε ως «εν δυνάμει επιόρκους», τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας ένα άδικο και μεσαιωνικής αντίληψης πειθαρχικό δίκαιο,  προχωρά σήμερα με το πρόσχημα της δήθεν αξιολόγησης των δομών, στην πλήρη απαξίωση και των Δασικών Υπηρεσιών,  προτείνοντας την κατάργηση των πιο νευραλγικών μονάδων – των δασαρχείων – ακυρώνοντας κάθε σκέψη για αναδιοργάνωση και σύγχρονη λειτουργία των δασικών Υπηρεσιών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δασικού Τομέα, δεν θεωρούν «εντελώς συμπτωματικά», όλα αυτά που εξυφαίνονται,  ούτε ασφαλώς αγαθές τις προθέσεις όσων «κόμπτονται» δήθεν για την «αναδιοργάνωση του τομέα». Ιδιαίτερα όταν αυτά συνδέονται  συνειρμικά με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών (βλέπετε και το δασικό νομοσχέδιο που προωθείται) ή  ακόμη και με τα «πορίσματα»  που με ευκολία επιχειρημάτων,  αλλά ουσιαστική ένδεια περιεχομένου, προτείνουν τη διάλυση των δασικών Υπηρεσιών.

Στόχος όλων όσοι προτείνουν την κατάργηση των Δασικών Υπηρεσιών είναι η υπηρέτηση της  στυγνής μνημονιακής πολιτικής,  που εξαθλιώνει καθημερινά τους εργαζόμενους, τους τρομοκρατεί και τους απειλεί άμεσα ή έμμεσα με διαθεσιμότητες και απολύσεις.    

Για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των Δασικών Υπαλλήλων, η όποια συζήτηση ακολουθήσει, θα πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες παραδοχές που έχουν αποτυπωθεί σε όλα τα μέχρι σήμερα πορίσματα που συνοψίζονται στα εξής:

 • Η αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών θα πρέπει να προχωρήσει με στήριξη και όχι αποδυνάμωση των υφιστάμενων δομών.
 • Η ουσιαστική αναγωγή της Δασικής υπηρεσίας σε κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα
 • Η έκταση των αρμοδιοτήτων στο 95% της επικράτειας, επιβάλει την διεπιστημονική στελέχωση τους και την κάθετη διάρθρωση  και υπαγωγή σε ένα υπουργείο αντί του σημερινού κατακερματισμού της.
 • Οι περισσότερες αποσπασματικές διατάξεις και νόμοι που αφαιρούσαν αρμοδιότητες από τη δασική Υπηρεσία οδήγησαν σε χειρότερα αδιέξοδα και υπέρμετρα υψηλό κόστος.   Σήμερα η απόσυρσή τους και η αναθεώρηση του πλαισίου δασοπροστασίας αποτελεί αναγκαιότητα (πχ. Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Εγκρίσεις επέμβασης εντός Δασών και Δασικών εκτάσεων στις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ και στις Περιφερειακές Ενότητες, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτική θηροφυλακή).
 • Η εκπαίδευση και η αξιοποίηση του υπηρετούντος  προσωπικού και η ενίσχυση των αποδυναμωμένων υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι εργαζόμενοι στο Δασικό Τομέα με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία,  συζητούν άμεσα και δημοκρατικά,  για το μέλλον των δασών και το ρόλο του εργαζομένων στο δημόσιο στην προστασία και ανάπτυξη των Δασών.

Καλούμε τους συναδέλφους Δασολόγους, Δασοπόνους και Δασοφύλακες που υπηρετούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας στην ανοιχτή συνέλευση όλων των εργαζομένων, στη Λάρισα τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ώρα 13:30 στο Κτίριο του ΓΕΩΤΕΕ (Οδός Καψούρη 4).            

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Πληροφορίες : 6937883012ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: ,

4 replies

 1. ΓΙΑ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΑΛΟΝΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ….. ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ!!!! ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΜΕ ΠΙΤΤΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ
  !!!! ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΒΥΘΥΖΕΤΑΙ???? ΤΙΣ ΠΤΑΙΕΙ????

 2. Για ΑΧ!! το να “βαπτίζεις” δασικούς όσους υπαλλήλους δεν είναι μόνο κακό θα προκαλέσει, αν όμως υποστεί ζημία η Δασική Υπηρεσία από λάθος πολιτικές και κατακερματισμό και διανομή αρμοδιοτήτων της ακόμα και σε ιδιώτες για όφελος ποιων?? άραγε αντί για επέκταση της προστασίας υπό την σκέπη της όλου του φυσικού περιβάλλοντος, διότι αρκετά τμήματα του δεν αστυνομεύονται από την Δασική Υπηρεσία όπως πχ. ποταμών, ρεμάτων κλπ οι υπόλοιποι κλάδοι πέραν των δασικών που θα βρεθούν??

 3. Αν πραγματικά θέλετε να ¨σωθούν¨και αναβαθμιστούν οι Δασικές Υπηρεσίες θα το πετύχετε, οι Νόμοι (στην πλειονότητά τους) αλλά πάνω απ όλα το Σύνταγμα σας προστατεύει, με λάθη του παρελθόντος και ωχαδελφισμό μαζεύτηκαν “αρπακτικά” πάνω από την Δασική Υπηρεσία

 4. Αφού καλείτε μόνο Δασολόγους Δασοπόνους και Δασοφύλακες να μαζευτείτε να πάτε….. Δεν έχετε όμως καταλάβει ότι εξαιρώντας όλα τα χρόνια τις άλλες ειδικότητες που εργάζονται στα Δασαρχεία και προσφέρουν (οδηγοί,διοικητικοί, τεχνικοί κλπ) μόνο όφελος δεν υπάρχει. Τόσο δύσκολο ήταν να χαρακτηριστούν άπαντες οι εργαζόμενοι στις δασικές υπηρεσίες ως “Δασικοί”. Ας μην μας φαίνεται παράξενο τώρα το πώς εξελίσσονται έτσι τα πράγματα….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: