Σύλληψη λαθροθήρα, κυνηγούσε λαγούς και πέρδικες

katasxesi oplo lagos

Δυστυχώς, ορισμένοι δεν σέβονται ούτε τους γραπτούς ούτε τους άγραφους κανόνες του κυνηγιού. Σε μια εποχή που απαγορεύεται το κυνήγι πολλών θηραμάτων διότι βρίσκονται στην κρίσιμη περίοδο της αναπαραγωγής, τυγχάνουν περιπτώσεις όπου ασυνείδητοι (ευτυχώς μεμονωμένα περιστατικά) εξορμούν στους κυνηγότοπους με σκοπό την λαθροθηρία.

Ένα τέτοιο περιστατικό συνέβη χθες το βράδυ σε δασική περιοχή της Ρόδου. Δασικοί υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου εκτελούσαν περίπολο στα πλαίσια του προγράμματος πρόληψης λαθροϋλοτομιών, όταν ειδοποιήθηκαν από τους θηροφύλακες του Κ.Σ. Ρόδου, οι οποίοι περιπολούσαν στην περιοχή, για ύποπτο όχημα στο δρόμο Μαλώνα – Απόλλωνα.  Μετά από συνεννόηση και συνεργασία, κινήθηκαν αμφότεροι με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο διαφυγής του. Κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο όχημα, εντοπίστηκε ένας σκοτωμένος λαγός, μία πέρδικα τσούκαρ, μια γεμάτη καραμπίνα, συνολικά δεκαεννιά φυσίγγια (διάφορα νούμερα), δυο φακούς και ένα κυνηγετικό σουγιά, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι στα φυσίγγια που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν και τρία (3) εννιάβολα. Είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους φυσίγγια χρησιμοποιούνται στο κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, κυρίως του αγριογούρουνου. Στη Ρόδο δεν υπάρχουν αγριογούρουνα, υπάρχουν όμως Ελάφια (Πλατόνια Dama dama), ίσως ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός της Ευρώπης, το κυνήγι των οποίων απαγορεύεται αυστηρά.

Ο 46χρονος οδηγός του οχήματος και κάτοικος Ρόδου, είναι υπήκοος Αλβανίας που διαμένει πάνω από 2 δεκαετίες στην Ελλάδα. Αν και την προηγούμενη χρονιά είχε εκδώσει  άδεια θήρας, φέτος δεν την ανανέωσε.

Ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελέας Υπηρεσίας και διάταξε την κράτηση του στο Α.Τ. Αρχαγγέλου. Σήμερα το πρωί, το Δασονομείο Γενναδίου σχημάτισε  δικογραφία και ο δράστης οδηγήθηκε στην δικαιοσύνη μέσω της αυτόφωρης διαδικασίας.

© dasarxeio.comΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

9 replies

 1. Αν φίλε Μανώλη που βλέπω προβληματίζεσαι!! είχατε παραχωρηθεί τότε θα εργαζόσαστε στα Δασαρχεία όπως και οι Δασοφύλακες και με εντολές από τους Δασάρχες. Γιατί αυτό σημαίνει παραχώρηση φίλε μου

 2. Υ.Γ. Κυριε george η θεση σας δεν κινδυνεύει απο τους θηροφυλακες μονο απο το κακο σας εαυτο….

 3. Κυριε george εσυ εισαι παντελως ανενημερωτος και ελπιζω στη δασικη υπηρεσια που υπηρετεις να μη κλεισεις κανενα συναδελφο σου φυλακη απο την αγνοια και το μενος σου εναντια στην αγαστη συνεργασια με τη θηροφυλακη να σε ενημερωσω λοιπον επειδη εισαι ανενημερωτος και προκλητικος πως η Κ.Σ.Ε. εχει βγαλει ανακοινωση παραχωρησης των θηροφυλακων και να διαβαζεις καλυτερα γιατι τα πανεπιστημια δεν σου τα εμαθαν καλα…

 4. Φίλε Μανώλης μάλλον δεν κατάλαβες τίποτα διάβασε τον 4180 και θα καταλάβεις εκτός αν δεν διαθέτεις τις κατάλληλες γνώσεις για να κατανοήσεις ότι ισχύει η τροποποίηση του 4180 Σκέψου μόνο ότι αυτό που αναφέρεις δεν δίνει το δικαίωμα σε δασικούς να κάνουν κατασχέσεις.

 5. Προφανώς giannis δεν έχεις ιδέα!! με τον νoμο 4180/2013 μεταγενέστερος του 4178) άρθρο 15 παρ. 2 οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας για να κάνουν κατάσχεση ως λες πρέπει να έχουν πρώτα διατεθεί στο Δασαρχείο ή Δασική Αρχή με απόφαση της κυνηγετικής συνομοσπονδίας, δηλ να δουλεύουν σαν ¨¨νοικιαζόμενοι¨ στην Δασική Υπηρεσία, ως εκ τούτου επειδή αυτό προφανώς δεν έγινε, οι ιδιωτ. φύλακες θήρας δεν έχουν καμία δουλειά με τις λαθρουλοτομίες, και κάθε έλεγχος προς αυτό είναι παράνομος ¨Οσο για την τροποποίηση του άρθρου 271 στον. 4178 προφανώς έγινε εν όψει της αγωγής που ήταν να εκδικαστεί εκείνη την περίοδο στο ΣΤΕ σχετικά με το αν ο ελεγκτής μπορεί να είναι και ελεγχόμενος!!!. Καλό είναι φίλε giannis να διαβάζεις περισσότερο!!

  • George ήταν λάθος σύνταξης και διορθώθηκε.

  • 3. To πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 271 του ν.δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αντικαθίσταται ως εξής:

   «1. Κατάσχονται και δημεύονται τα δασικά προϊόντα από τα αστυνομικά όργανα και από τους αναγνωριζόμενους φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων του άρθρου 267 του παρόντος:».

   Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 267 του ν.δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αντικαθίσταται ως εξής:

   «Οι προσλαμβανόμενοι από τις κυνηγετικές οργανώσεις φύλακες θήρας πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον κατηγορίας ΔΕ και ηλικίας μέχρι και 35 ετών. Όσοι υπηρετούν κατά τη δημοσίευση του παρόντος, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ανεξαρτήτως τίτλου σπουδών και οι προανακριτικές πράξεις που τελέστηκαν μέχρις ενάρξεως ισχύος του παρόντος, αναγνωρίζονται ως νομίμως τελεσθείσες.»
   Φιλε anonyme george για μαθε να διαβαζεις πρωτα εσυ και μετα να ζητας απο τους αλλους Μανωλης Στεργου

 6. Εντάασονται στο πρόγραμμα λαθρουλοτομιών και οι ιδιωτ. φύλακες θήρας !! βάσει ποιού΄νόμου ρε παιδιά της Δ/νσης Δασών??

  • Ειδικότερα: το άρθρο 271 του Ν.Δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αναφέρει ότι
   οι κατασχέσεις δασικών προϊόντων (καυσόξυλα και άλλα) γίνονται από των δασικών οργάνων, αστυνομικών ή οργάνων της αγροφυλακής (η αγροφυλακή σήμερα είναι στο δασαρχείο).
   Το άρθρο 271 έχει τροποποιηθεί πρόσφατα με το νόμο 4138/19-3-13 αρ. 2 όπου αναφέρει ότι οι κατασχέσεις παράνομων καυσόξυλων γίνoνται από τα δασικά και αστυνομικά όργανα.
   Και η τελευταία τροποποίησή του από το αρ. 55 του 4178/ 8-8-13 όπου: To πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 271 του Ν.Δ. 86/1969 (Α΄ 7/18.4.1969) αντικαθίσταται ως εξής: Κατάσχονται και δημεύονται τα δασικά προϊόντα από τα αστυνομικά όργανα και από τους αναγνωριζόμενους φύλακες θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων του άρθρου 267 του παρόντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: