Επιτυχημένη η ημερίδα για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους στα πλατάνια

«Η προστασία των πλατάνων είναι στα χέρια όλων μας», είναι το μήνυμα που προέκυψε από την ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που οργάνωσε στα Ιωάννινα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Γενική Διεύθυνση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Παράρτημα Ηπείρου-Νήσων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η ημερίδα με θέμα: «Μεταχρωµατικό Έλκος του πλατάνου – Όσα πρέπει να ξέρουμε για τη θανατηφόρο αυτή αρρώστια» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης (19/2/2014) και προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών από τους εμπλεκόμενους φορείς.

«Με τη σημερινή εκδήλωση, θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε κοινωνούς όλους τους εμπλεκόμενους και όλους τους πολίτες στην προσπάθεια που καταβάλουμε με τις δασικές υπηρεσίες να «αναχαιτίσουμε» την ασθένεια που απειλεί όχι μόνο το φυσικό μας περιβάλλον αλλά και το οικιστικό και ανθρωπογενές» υπογράμμισε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της ημερίδας. Υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβέρνηση παρά την κρίση κρατούν αρκετά ψηλά την ατζέντα της προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας που προωθούν.

Στο χαιρετισμό της στάθηκε στη σύνδεση των πλατάνων με το οικιστικό τοπίο κάθε περιοχής λέγοντας πως «για τους αρχιτέκτονες θεωρούνται δομικό πράσινο καθώς η ζωή εξελίσσεται γύρω τους και κουβαλούν ένα κομμάτι από το geniusloci(πνεύμα του τόπου) της περιοχής όπου φύονται».

Κλείνοντας η Γενική Γραμματέας εξήρε τη δουλεία των δασικών υπηρεσιών από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα στην περιοχή της Ηπείρου και ζήτησε επαγρύπνηση προκειμένου να μην εξαπλωθεί η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων και στη Δυτική Μακεδονία. Προανήγγειλε δε την πρωτοβουλία να αναλάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μέσω των δασικών της υπηρεσιών την ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων στην «αναχαίτιση» της ασθένειας είτε πρόκειται για ΟΤΕ, ΔΕΗ, είτε για εργοληπτικές επιχειρήσεις που εκτελούν έργα σε οικοσυστήματα πλατάνων.

Την Ειδική Γραμματεία Δασών εκπροσώπησε στην εκδήλωση με χαιρετισμό του ο κ. Αγγελόπουλος.

Ακολούθως, η Νικολέτα Σουλιώτη, υποψήφια Διδάκτωρ, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το μύκητα« Ceratocystis platani» που αφανίζει τον πλάτανο.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τηνασθένεια του µεταχρωµατικού έλκους στα πλατάνια της Ηπείρου, τις αιτίες εξάπλωσής του, αλλά και τα μέτρα πρόληψης παρουσίασε από την πλευρά του ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστηµάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων. Τόνισε μάλιστα «πως αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα καταστολής και πρόληψης θα οδηγηθούμε σε τεράστια οικολογική καταστροφή».

Ενώ οι υπάλληλοι του Δασαρχείου Ιωαννίνων Δρ. Τσιακίρης Ρήγας, Λεοντάρης Γεώργιος, Ζώη Σπυριδούλα M.Sc., Σέλη Σταυρούλα και Κούτλα Φωτεινή κατέθεσαν τις εμπειρίες που έχουν αποκομίσει ως φυτουγειονομικοί ελεγκτές την τελευταία τετραετία, οπότε και εμφανίστηκε το πρόβλημα στην περιοχή, από την προσπάθεια που καταβάλλουν για να σταματήσουν την εξάπλωση της ασθένειας.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

afisaΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: