Το πρώτο εργαλείο ελέγχου της αποψίλωσης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο

Αναδημοσίευση απο την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ένα ισχυρό ψηφιακό «όπλο» στη μάχη εναντίον της αποψίλωσης των δασών τέθηκε χθες σε λειτουργία.  Οι εμπνευστές του ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει κυβερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και κοινότητες να ελέγχουν άμεσα τυχόν παράνομες δραστηριότητες σε δασικές περιοχές, αλλά και μεγάλες εταιρείες να διασφαλίσουν ότι η πρώτη ύλη τους δεν αποτελεί προϊόν παράνομης υλοτομίας.

Το προηγμένο σύστημα Global Forest Watch επιτρέπει στους χρήστες του να παρακολουθούν τις απώλειες που έχουν καταγραφεί μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες μέσω δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης της NASA, αλλά και μέσω φωτογραφιών με γεωαναφορά. Βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία, στην ανταλλαγή πληροφοριών και σε ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που το τροφοδοτούν ανά πάσα στιγμή με δεδομένα.

Το ψηφιακό εργαλείο ανέπτυξαν το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) σε συνεργασία με την Googleτο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Διατίθεται δωρεάν και είναι απλό στη χρήση. «Το καινούριο εδώ είναι ότι παίρνουμε μια τεράστια ποσότητα περίπλοκων και πολύ μπερδεμένων πληροφοριών και την καθιστούμε προσβάσιμη σε όλους, οπουδήποτε», είπε στον Guardian ο διευθυντής της πρωτοβουλίας δασών του WRI Νάιτζελ Σάιζερ. «Δεν χρειάζεσαι PhD στην αστροφυσική για να καταλάβεις το Global Forest Watch.

Όπως λέει ο Σάιζερ, αρκετές χώρες έχουν κατορθώσει να προστατεύουν καλύτερα τα δάση τους χάρη σε αντίστοιχα – αν και λιγότερο προηγμένα – συστήματα συλλογής δεδομένων. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τη Βραζιλία, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα παρακολούθησης του Αμαζονίου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. «Οι ρυθμοί αποψίλωσης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2004», είπε. «Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των πληροφοριών που αφορούν τα όσα συμβαίνουν στο δάσος και οι οποίες διοχετεύονται πολύ γρήγορα σε όσους μπορούν να αναλάβουν δράση.»

Πολλές εταιρείες έχουν δεσμευτεί επισήμως, στο πλαίσιο προσπάθειας να δείξουν ένα πρόσωπο πιο φιλικό προς το περιβάλλον – και ενίοτε κατόπιν πιέσεων από περιβαλλοντικές οργανώσεις – να εξασφαλίζουν την πρώτη ύλη τους χωρίς να συμβάλλουν στην αποψίλωση. Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς ακριβή δεδομένα και το Global Forest Watch έχει τις προδιαγραφές να καλύψει το κενό επιτρέποντάς τους να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή όποια δασική περιοχή επιλέξουν ή ακόμη και να ειδοποιούνται μέσω ειδικού feature όταν το σύστημα ανιχνεύει ύποπτη δραστηριότητα.

http://www.naftemporiki.gr/story/769038ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Υλοτομίες

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: