Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθούν στη μάχη ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα

Εδώ και μία εβδομάδα, ένας ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος αναζητά στην περιοχή των Χασίων-Αντιχασίων και Κόζιακα δηλητηριασμένα δολώματα, μετά από μήνες εκπαίδευσης στην Ισπανία. Ο ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό το σκοπό σκύλος, διασταύρωση Γερμανικού Ποιμενικού και Μαλινουά, μαζί με τον συνοδό του από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, έχουν ξεκινήσει περιπολίες για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων σε μια από τις τελευταίες επικράτειες αναπαραγόμενων Ασπροπάρηδων στην Ελλάδα.

Ήδη από την πρώτη ημέρα που έπιασε δουλειά, ο σκύλος εντόπισε στην περιοχή μεταξύ των χωριών Καλοχώρι και Κονισκού τέσσερα δηλητηριασμένα ζώα, όλα ποιμενικοί σκύλοι κτηνοτρόφου της περιοχής, ο ένας εκ των οποίων κυοφορούσε. Προχθές, εντοπίστηκε άλλος ένας δηλητηριασμένος σκύλος στην ίδια περιοχή.

Ένας δεύτερος εκπαιδευμένος σκύλος βρίσκεται ήδη στο δάσος της Δαδιάς, όπου έχει ξεκινήσει και αυτός την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, μαζί με τον συνοδό του από το WWF Ελλάς. Η παράνομη πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί τη βασικότερη αιτία της κατακόρυφης μείωσης του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και όλων των αρπακτικών πουλιών που τρέφονται με νεκρά ζώα, γι’ αυτό και η δράση της ανίχνευσής τους με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση του είδους. Δε θα πρέπει να παραβλεφθεί και η σημασία της δράσης αυτής για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς η αποσύνθεση των δηλητηριασμένων πτωμάτων μπορεί να οδηγήσει στη ρύπανση του περιβάλλοντος, ιδίως του εδάφους και των υδάτων.

Μετά την εύρεση όμως των δηλητηριασμένων ζώων, ξεκινάει μια δεύτερη Οδύσσεια, αυτή της διαχείρισης των εκάστοτε περιστατικών. Στην προσπάθειά μας για τη διαχείριση των δηλητηριασμένων ζώων που βρέθηκαν, αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η αδυναμία αντιμετώπισης από πλευράς της Πολιτείας των περιστατικών αυτών, κυρίως λόγω της έλλειψης σαφούς Νομικού Πλαισίου για τη συνολική και ουσιαστική αντιμετώπιση της παράνομης αυτής πρακτικής. Επιπλέον, η έλλειψη ετοιμότητας λόγω υποστελέχωσης, καθώς και η ασάφεια στην ανάληψη ευθύνης μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών είναι άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την κατάσταση.

Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Σακελλαρίου, δήμαρχο Καλαμπάκας, για την άμεση ανταπόκριση και βοήθειά του στην αντιμετώπιση του περιστατικού και την υγειονομική ταφή των ζώων.

Καλούμε τις αρμόδιες τοπικές Υπηρεσίες να δώσουν στο ζήτημα τη βαρύτητα που του αρμόζει και σε μια συνεργασία για την ενδεδειγμένη διαχείριση των νεκρών ζώων, ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των τελευταίων Ασπροπάρηδων της περιοχής και η προστασία της δημόσιας υγείας από τα δηλητηριασμένα δολώματα.

Ο Ασπροπάρης, γνωστός τοπικά ως Τυροκόμος, Κουκάλογο ή Χελωνοφάης, είναι ο μικρότερος και πιο απειλούμενος γύπας της Ευρώπης. Στην Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με λιγότερα από 15 ζευγάρια να απομένουν πλέον στην ελληνική ύπαιθρο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης
210 8227937 & 210 8228704, εσωτ. 118. E-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: