Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας – 21 Μαρτίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ   – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014                       

Γράφει ο Χρήστος Κουτσονάσιος
Διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, ως ημέρα προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο και την αξία των δασών και γενικότερα των χερσαίων οικοσυστημάτων και ευαισθητοποίησης του κόσμου προς την κατεύθυνση προστασίας αυτών.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνιστώσα του φυσικού χερσαίου περιβάλλοντος και διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία των δασικών εδαφών, οικισμών και υποδομών, στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και στην βελτίωση της ποιότητας του νερού. Παράλληλα προσφέρουν ξυλεία, βιομάζα, μη ξυλώδη προϊόντα, καθώς επίσης και την δυνατότητα ανάπτυξης και αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συμβάλλοντας στην τοπική και Εθνική οικονομία.

Ειδικότερα τα δάση του Ν. Τρικάλων είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Ο ορεινός όγκος του Ν. Τρικάλων αποτελεί από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.

 Η Δασική Υπηρεσία με την αειφορική διαχείριση των δασών προσφέρει θέσεις εργασίας και εισόδημα σε ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού των ορεινών – ημιορεινών περιοχών του Νομού από την υλοτομία – μεταφορά του ξύλου, όπως επίσης δίνει τη δυνατότητα να λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις επεξεργασίας και εμπορίας ξύλου.

Τα τελευταία χρόνια παρόλη την αποδυνάμωση, την έλλειψη προσωπικού, την έλλειψη μέσων και την πλημμελή χρηματοδότηση οι δασικές υπηρεσίες συνεχίζουν να παράγουν έργο και να προστατεύουν τα δημόσια αγαθά, αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες που τους παρέχονται.

Μπορεί οι δασικές υπηρεσίες να μην ήταν πάντα αρεστές σε όλους διότι εκ του συντάγματος είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν την ελληνική ύπαιθρο, τα δάση, τις δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον. Μπορεί να στάθηκαν εμπόδιο σε καταστάσεις που εξυπηρετούσαν συμφέροντα ή μπορεί να εμπόδισαν καταπατήσεις δημόσιας περιουσίας και αλλαγές χρήσεις γης σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, πάντα όμως λειτούργησαν με γνώμονα, το ελληνικό δίκαιο, την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του συνόλου.

Μπορεί η δασική νομοθεσία να είναι πολύπλοκη και η παρεμβολή των δασικών υπηρεσιών σε πολλές διοικητικές πράξεις να μην είναι εύκολα κατανοητή από πολλούς, σίγουρα όμως σε πραγματικά απαραίτητες δράσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην επιχειρηματικότητα  και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, οι δασικές υπηρεσίες μπορούν να δώσουν λύσεις.

Μπορεί για παράδειγμα με τους εντατικότερους ελέγχους και τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την λαθροϋλοτομία,  σε πολλές περιπτώσεις οι δασικοί υπάλληλοι να έγιναν δυσάρεστοι διότι εφάρμοσαν το νόμο. Η κοινωνία δεν πρέπει να τους κατηγορεί για αυτό αλλά πρέπει όλοι να προστατέψουμε και να αποτρέψουμε φαινόμενα κυρίως λαθροϋλοτομιών  γιατί έτσι αφενός μεν κάνουμε ζημιά στο οικοσύστημα, αφετέρου δε αφαιρούμε πολύτιμο εισόδημα από τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες μέσα από κανόνες όπως έκαναν πάντα. Φαινόμενα εμπορίας παράνομων προϊόντων λαθροϋλοτομίας πρέπει να κατασταλούν για όφελος όλων.

Η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, η παραγωγικότητα των δασών, οι υποδομές για την κτηνοτροφία, το οδικό δίκτυο και η πρόσβαση στα χωριά του ορεινού όγκου, τα αντιδιαβρωτικά έργα, οι διευθετήσεις ποταμών και ρεμάτων για την προστασία των οικισμών  και υποδομών και την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων, είναι διαχρονικά  έργο που υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί η δασική υπηρεσία και ως εκ τούτου απαιτείται άμεση στήριξη και ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τα δάση του Νομού έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση, που θα δώσουν θέσεις εργασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία,  πάντα βέβαια με χρηστή διαχείριση και με την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας.

ΤΡΙΚΑΛΑ 21-03-2014

 Ο  Δ/ΝΤΗΣ ΔΑΣΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΑΛΕΞ. ΚΟΥΤΣΟΝΑΣΙΟΣ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: