Έξω φρενών για την “βάρβαρη σφαγή” ωδικών πουλιών στην Κύπρο ο Πρίγκιπας Κάρολος

xoverges odika

Ο πρίγκηπας Κάρολος στέλνει εξοργισμένη επιστολή για την παράνομη παγίδευση ωδικών πουλιών στην Κύπρο

Επιστολή διαμαρτυρίας στους αξιωματούχους της Βρετανικής βάσης της Δεκέλειας αλλά και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας  κοινοποίησε ο πρίγκηπας Κάρολος. Σε αυτή κάνει λόγο για την βαρβαρότητα που συμβαίνει στην πανίδα της Κύπρου και στον φριχτό θάνατο εκατομμυρίων ωδικών πουλιών που πιάνονται σε παγίδες.

Η επιστολή στρέφεται στο ζήτημα μιας απαγορευμένης εδώ και χρόνια μεθόδου παγίδευσης μικρών αποδημητικών πουλιών που κατά χιλιάδες πιάνονται στις ξώβεργες και τα δίχτυα της Κύπρου. Κάθε χρόνο εκατομμύρια πουλιά κατά την αποδημία τους προς και από την Αφρική έχουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο. Για πολλά απ’ αυτά είναι και ο τελευταίος τους σταθμός μιας και εδώ και δεκαετίες η πρακτική παγίδευσης πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη στο νησί. Τα μικρά αυτά πουλιά είναι μέρος ενός γνωστού παραδοσιακού εδέσματος που έχει την ονομασία “Αμπελοπούλια”.

Μια από τις περιοχές παγίδευσης είναι και η βάση της Δεκέλειας. Στην επιστολή του Καρόλου αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Δεκέλειας καλούνται να δείξουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά που μπορεί να πέσουν την αντίληψή τους εντός της δικαιοδοσίας τους.

Ο Κάρολος αναφέρει πως η οικολογική αυτή καταστροφή όχι μόνο επηρεάζει την βιοποικιλότητα της Βρετανίας, αλλά αποτελεί και πηγή εσόδων εγκληματικών οργανώσεων που κρύβονται και χρηματίζουν εκμεταλλευόμενοι την δραστηριότητα αυτή. Μέσα από την επιστολή του κάλεσε τον συνταγματάρχη Richard Cripwell να περιφρουρήσει άμεσα και να κάνει έλεγχο σε όλη την έκταση της βάσης ώστε να προλάβει την ερχόμενη αποδημία των πουλιών ενώ ζήτησε και από την Κυπριακή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και στις υπόλοιπες περιοχές.

Photos: Trapping in Cyprus © David Guttenfelder, National Geographic

Εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης δήλωσε πως θα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους την επιστολή και πως συμμερίζονται την ανησυχία του Καρόλου, αλλά και των οργανώσεων που εδώ και χρόνια απαιτούν να ληφθούν μέτρα. Υπήρξαν όμως και κάποιοι που κατηγόρησαν τον Κάρολο για υποκρισία και τόνισαν πως το έδεσμα αποτελεί παραδοσιακή λιχουδιά και πως η Βρετανία έχει μεγάλο παρελθόν στο κυνήγι αλεπούς οι οποίες δεν σκοτώνονται για τροφή, αλλά για διασκέδαση.

Τα στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου για την παγίδευση των πτηνών είναι αποκαρδιωτικά και κάνουν λόγο για ενάμιση εκατομμύριο πτηνά τα οποία ετησίως βρίσκουν τον θάνατο στο Κυπριακό έδαφος.

Photos: Trapping in Cyprus © David Guttenfelder, National Geographic

Ανάμεσά τους και πολλά είδη που θεωρούνται προστατευμένα, ενώ από τα χιλιάδες πουλιά που πιάνονται σε ένα μόλις δίχτυ ή στην κόλλα των κλαδιών, μερικά είναι και είδη που πεθαίνουν χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το έδεσμα.

Πρόσφατα υπήρξε και ένα μεγάλο αφιέρωμα του National Geographic για τα Αμπελοπούλια της Κύπρου, της Αλβανίας, της Αιγύπτου και των περιοχών της Μεσογείου που ακολουθούν την τακτική αυτή.

Πηγή: www.lifo.gr

 ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

2 replies

  1. Όπως κάποιοι πιάνουν αθερίνα, γαύρο και σαρδέλα – οι παγιδευτές αυτοί πιάνουν μικροπούλια. Από που αλήθεια απορρέει η απόλυτη καταδίκη τους;;
    Μήπως η κοινωνία, καθώς δεν πρέπει να κάνει άδικες διακρίσεις, θα πρέπει ομοίως να επιδιώξει και την αυστηρή απαγόρευση της σύλληψης της αθερίνας, του γαύρου και της σαρδέλας;;
    Αλλά ποια είναι η κοινωνία μας;; Πρέπει να έχει σύνορα ή πρέπει να πορευθεί προς μια παγκόσμια κοινωνία που δεν σέβεται τις ιδιαιτερότητες;; Θέλουμε μια τέτοια Ευρώπη που να ισοπεδώνει οικονομίες και παραδόσεις;;
    Η παγίδευση πτηνών όπως και κάθε δραστηριότητα χρήσης των φυσικών πόρων πρέπει να αναγνωριστεί ως μια παραδοσιακή δραστηριότητα χιλιετιών, να περιγραφεί, να αξιολογηθεί θηραματολογικά, και να διερευνηθεί αν πράγματι προκαλεί επιπτώσεις κ.λπ.. Τα είδη τα οποία συλλαμβάνονται ανήκουν κυρίως στο γένος Sylvia. Το είδος Sylvia melanocephala αριθμεί 9.300.000-24.300.000 άτομα (BirdLife International 2004) και οι πληθυσμοί του αυξάνουν. Άρα είναι πιθανό η παγίδευση μερικών χιλιάδων ατόμων να μην προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα στη διατήρησή τους.

  2. Και να σκεφτεί κανείς ότι στην χώρα μας κάποιοι εποφθαλμιούν το μοντέλο της Κύπρου όσον αφορά την θήρα,Η Κύπρος έχει το κρατικό Ταμείο θήρας που φαίνεται ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα! ενώ στην χώρα μας κάποιοι δείχνουν να θέλουν κάτι παρεμφερές και ιδιωτικό. Το παράλογο είναι ότι στην χώρα μας φαίνεται να απαξιώνεται η Δασική Υπηρεσία όσον αφορά την θήρα (εδώ και χρόνια) και τώρα τελευταία και όσον αφορά τις λαθρουλοτομίες με αποτέλεσμα αρμοδιότητες σημαντικές να παραχωρούνται ακόμα και σε ιδιώτες!! Συνεχίζουμε να απορούμε γιατί δεν αναβαθμίζεται η Δασική Υπηρεσία, γιατί είναι κατακερματισμένη, με τις περιφερειακές της υπηρεσίες να έχουν ενταχθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι στο αρμόδιο υπουργείο και γιατί δεν μετατρέπεται σε ένστολο σώμα με επιπλέον προσλήψεις για να φυλάσσεται το περιβάλλον όλο το 24/ωρο ώστε να επιτελέσει σωστά τον σημαντικότατο ρόλο της!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: