Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού θα λειτουργήσει και φέτος ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

samaria

Το ρεπορτάζ, δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου της εφημερίδας Cretavoice

Χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις εποχιακού προσωπικού και την απαραίτητη ιατρική κάλυψη πιθανότατα θ’ ανοίξει και φέτος ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς. Το Δασαρχείο Χανίων βρίσκεται για μια ακόμα χρονιά εν αναμονή των προσλήψεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει επιδοθεί σ’ ένα αγώνα δρόμου, προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος ,σε συντονισμό με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. 

Ρεπορτάζ: Μανώλης Περακάκης

Ευτυχώς που στο Φαράγγι δεν έχει συμβεί κάποιο σοβαρό ατύχημα σε επισκέπτη, γεγονός που θα συμβάλλει στη δυσφήμηση του τόπου μας, αφού οι ανάγκες καλύπτονται , μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις, με το υφιστάμενο προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Χανίων και με εθελοντές από τον Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού.

Σε άλλα σημαντικά θέματα που επιλαμβάνεται το Δασαρχείο Χανίων είναι η προστασία και η φύλαξη των κρητικών αιγάγρων, που ζουν στο δρυμό και στο νησάκι των Θοδωρού, που υπάρχει καταφύγιο κρι κρι, η λαθροϋλοτομία, η υπερβόσκηση, η διαχείριση, εκμετάλλευση και διοίκηση των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, η λαθροθηρία και η σύνταξη ετήσιων και πολυετών σχεδίων και προγραμμάτων της δασικής ανάπτυξης του νομού. Για όλα αυτά τα ζητήματα μας μίλησαν η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη και ο Τμηματάρχης Προστασίας και Διοίκησης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Γιάννης Φωτάκης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φύλαξης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς, που είναι ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας.

Πρόσληψη προσωπικού στο φαράγγι

Σχετικά με το ζήτημα της έγκαιρης πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στον Εθνικό Δρυμό, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη επεσήμανε στην Creta Voice ότι «το μόνιμο προσωπικό της υπηρεσίας μας, πολλές φορές ασχολείται με την προστασία και την φύλαξη του δρυμού και δεν βρίσκεται, όσο θα θέλαμε, πιο κοντά στον πολίτη. Πέρυσι ο Εθνικός Δρυμός άνοιξε στις αρχές Απριλίου και λειτουργούσε τότε και για ένα μήνα περίπου μόνο τις ημέρες που ο καιρός ήταν καλός, και κανονικά από την 1η του Μαΐου, όπως άλλωστε είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Έτσι λοιπόν πέρυσι, μέχρι τις 2 Αυγούστου, το Φαράγγι λειτούργησε με ελάχιστο προσωπικό από τον Φορέα Διαχείρισης και στις 2 Αυγούστου ήρθε το εποχιακό προσωπικό, που ήταν επίσης μειωμένο σε σχέση με το ζητούμενο.

Με αποτέλεσμα το προσωπικό της υπηρεσίας μας να έχει εμπλακεί σε διάφορες θέσεις και αρμοδιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του δρυμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, και όχι μόνο για το κομμάτι της προστασίας, για το οποίο έχουμε την αρμοδιότητα. Φέτος το εποχιακό προσωπικό που προσλήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο εξακολουθεί να εργάζεται ακόμα και σήμερα, επειδή οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί τότε ήταν οκτάμηνης διάρκειας.

Και αυτό το προσωπικό συνεχίζει ν’ αξιοποιείται στα Φυλάκια της υπηρεσίας, και στο Ξυλόσκαλο και στην Αγία Ρουμέλη, είτε σε διάφορες συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν την χειμερινή περίοδο , είτε με την φύλαξη αυτή καθ’ εαυτή, ή και με διάφορες άλλες δραστηριότητες, που απαιτούνται κατά περίσταση. Στις 2 Απριλίου αυτοί οι εποχιακοί υπάλληλοι θ’ αποχωρήσουν από την υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εμείς ως υπηρεσία δεν έχουμε καμίας είδους ούτε έγκριση, ούτε ενημέρωση για το αν έρθει άλλο εποχιακό προσωπικό, το οποίο φυσικά ζητάμε, ούτε και έχουμε κάποια κατανομή ποσού για τη συντήρηση του φαραγγιού από τις όποιες καταστροφές είχαν γίνει τον προηγούμενο Χειμώνα. Επίσης έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για να έρθει κάποιος γιατρός , που θα βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, αλλά δεν έχουμε ακόμα θετική έκβαση σ’ αυτό μας το αίτημα.

Πάγιο αίτημά μας εξάλλου είναι ή να υπάρξει ενίσχυση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού και η οικονομική του αυτοτέλεια , ώστε να μπορέσει ν’ αναλάβει το κομμάτι της διαχείρισης του χώρου και των επισκεπτών. Επίσης ζητάμε ένα μέρος των εσόδων που εισπράττονται στο Φαράγγι της Σαμαριάς από τα εισιτήρια, να επανέρχονται αυτομάτως σ’ ένα είδος Περιφερειακού Ταμείου, και τα έσοδα αυτά να πηγαίνουν και πάλι στον Εθνικό Δρυμό και όχι στο Κράτος. Τέλος ζητάμε να γίνονται κατ’ εξαίρεση προσλήψεις στο Φαράγγι της Σαμαριάς, λόγω της ιδιαιτερότητάς του και όχι αυτές να γίνονται μαζί με όλες τις προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για όλα τα Δασαρχεία της χώρας».

Δασικό φυτώριο Χρυσοπηγής

Η κα Σκλαβάκη υπογράμμισε ακόμα σε σχέση με το Δασικό Φυτώριο, που υπάρχει στη Χρυσοπηγή, ότι «τα φυτά που παράγονται εκει διοχετεύονται στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου. Ένας βασικός προσανατολισμός του Δασικού Φυτωρίου είναι να παράξει ενδημικά φυτά, ακόμα και για καλλωπιστικούς σκοπούς. Δηλαδή φυτά, που οι σπόροι τους είναι ελεγμένοι ότι προέρχονται από το Ν.Χανίων, ώστε να μην έχουμε γενετική «επιμειξία». Στο παρελθόν το δασικό φυτώριο παρήγαγε μεγαλύτερη ποσότητα φυτών . Και οι λόγοι που υπήρξε περιορισμός της παραγωγής είναι κατ’ αρχήν οικονομικοί . Η στόχευσή μας είναι να παραχθούν φυτά τα οποία θα οδηγηθούν σε δημόσιους και σε κοινόχρηστους χώρους των δήμων και τα οποία θ’ αποτελούν νησίδες πρασίνου από τα φυτά του τόπου μας».

Το Καλοκαίρι δεν μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας μας

Ο Τμηματάρχης Προστασίας και Διοίκησης Δασών της Διεύθυνσης Δασών Χανίων Γιάννης Φωτάκης υπογράμμισε από την πλευρά του πως «υπάρχει έκθεση αξιολόγησης για τις δασικές υπηρεσίες συνολικά, όταν βέβαια η Διεύθυνση Δασών Χανίων έχει αυτή την μέγιστη ιδιαιτερότητα της διαχείρισης και της εποπτείας του Εθνικού Δρυμού και του Εκτροφείου Αιγάγρων στα Θόδωρου και της Γαύδου. Αυτό δεν θα πρέπει να συνεχισθεί.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αποφέρει πρωτογενή έσοδα 800.000 ευρώ περίπου και αν υπολογίσουμε και τον υπόλοιπο τζίρο του κύκλου εργασιών σ’ όλο το νησί, που γίνεται εξ’ αιτίας του δρυμού, τότε το ποσό ξεπερνάει τα 3.000.000 ευρώ. Αυτό που προανέφερα δεν επισημαίνεται ως μία ιδιαιτερότητα της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, γεγονός που προϋποθέτει τεράστια αποθέματα ενέργειας εκ μέρους της επιτελικής ομάδας της υπηρεσίας , αλλά και των υπόλοιπων στελεχών της. Αυτή τη στιγμή έχουμε «χάσει» 15 άτομα από το μόνιμο προσωπικό μας, οι οποίοι προσπαθούν να «ισορροπήσουν» τον υπερβολικό εργασιακό φόρτο του Καλοκαιριού, που είναι πέρα από τα όρια των προβλεπόμενων διατάξεων, με αντίστοιχες ημέρες ανάπαυσης αυτή την περίοδο.

Αυτό το έχουμε αναφέρει παντού και σε όλους τους αρμοδίους, αλλά δεν αναγνωρίζεται στην έκθεση αξιολόγησης. Είναι αδύνατον να προλαβαίνουμε να καλύψουμε όλες τις άλλες αρμοδιότητες που έχουμε για τη δασοφύλαξη σε όλο το νομό, όταν οι δασοφύλακές μας έχουν την ευθύνη της προστασίας και της φύλαξης του Εθνικού Δρυμού μέχρι τις αρχές Αυγούστου».

Εκτροφείο Αιγάγρων στα Θοδωρού

Όσον αφορά το Εκτροφείο Αιγάγρου στα Θόδωρου, ο κ. Φωτάκης υποστήριξε ότι «φέραμε ζευγάρια κρητικών αιγάγρων από τις Μαδάρες, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ένα απόθεμα σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής στην περιοχή της Σαμαριάς. Δεν υπάρχει Εκτροφείο Αιγάγρων μόνο στα Θοδωρού, αλλά σε άλλα 3-4 σημεία της χώρας, όπου και εκει εκτρέφονται αίγαγροι, μακριά από τη δυνατότητα επιμειξίας, προκειμένου, αν χρειασθεί, το είδος αυτό να επιβιώσει.

Η τελευταία καταμέτρηση που έγινε στα Θοδωρού κατέδειξε ότι υπάρχουν εκεί 80 περίπου ζώα του είδους, που είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, δεδομένου ότι ο βιότοπος δεν «αντέχει» περισσότερα, λόγω των κλιματικών μεταβολών και συνθηκών που υπάρχουν εκει. Από φέτος ευελπιστούμε ότι ο χώρος αυτός θα γίνει επισκέψιμος, καθώς ήδη υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση και εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής έργων διευκόλυνσης των επισκεπτών, με κονδύλια που θα διαθέσει ο Δήμος Χανίων».

Σχετικά με τον αριθμό των κρητικών αιγάγρων στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς ο ίδιος ανέφερε πως «ο αριθμός τους είναι αρκετά αυξημένος, αν και δεν έχω πρόχειρα νούμερα να σας αναφέρω. Πάντως την καταγραφή τους έχει αναλάβει , μέσω των καμερών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του δρυμού, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Η αύξηση αυτή είναι δεδομένη, παρά τους κυνηγούς που επιδιώκουν να τους σκοτώσουν και παρά την έλλειψη τροφής που υπάρχει , εξ’ αιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πάντως έχουμε καταγράψει αγρίμια να κυκλοφορούν μέσα στο χωριό Κουστογέρακο και μέσα στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, στο Ανατολικό Σέλινο. Αυτό σημαίνει ή ότι έχουν αυξηθεί ή ότι δυσκολεύονται στην επιβίωσή τους και επιλέγουν να πάνε σε πιο μακρυνά μέρη από τον Δρυμό».

Λαθροϋλοτομία-Λαθροθηρία

Σχετικά με το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας, που είναι σε έξαρση και εξακολουθεί να υφίσταται τα τελευταία χρόνια, ο κ. Φωτάκης επεσήμανε πως «όλα αυτά που έχουν συμβεί στον οικονομικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει στο να είναι υπαρκτό αυτό το φαινόμενο. Όταν αυτό το φαινόμενο γίνεται ασύντακτα, τότε δημιουργεί πρόβλημα. Η υπηρεσία μας έχει βγάλει κάποιες διατάξεις για τα καυσόξυλα , οι οποίες επιτρέπουν να γίνεται συντεταγμένα η απόληψη της μάζας της ξυλείας από τα δάση γι’ αυτό το σκοπό.

Όμως είμαστε υποχρεωμένοι και διατεθειμένοι να πατάξουμε τέτοιες παράνομες διαδικασίες, όταν συμβαίνουν. Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να αδειοδοτείται για τις υλοτομήσειςτων δέντρων στα δάση, έχοντας υπόψη μας το συνολικό περιβάλλον. Εξάλλου λάβαμε και ένα άλλο μέτρο, δηλαδή ελέγχουμε στο λιμάνι της Σούδας την αναχώρηση των φορτίων με ξύλα και από τα πλοία της ΑΝΕΚ, αλλά και από ειδικά πλοία, που μεταφέρουν μόνο νταλίκες. Πιο συγκεκριμένα ελέγχουμε τα ζυγολόγια και είμαστε σε συνεννόηση με τα αντίστοιχα Δασαρχεία προορισμού της ξυλείας, προκειμένου και εκει να γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι».

Αναφορικά με το φαινόμενο της λαθροθηρίας σημείωσε πως «γίνονται έλεγχοι και από την υπηρεσία μας και από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή. Πάντως οι έλεγχοι που γίνονται εξαρτώνται και από το κόστος κατανάλωσης καυσίμων, παρόλο που αυτή η αρμοδιότητα είναι μια υποχρέωσή μας. Παρ’ όλα αυτά διαφαίνεται μία ύφεση στο φαινόμενο, που εκτιμούμε ότι είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης, δηλαδή δεν μετακινείται κάποιος σε μακρυνές περιοχές εύκολα για να κυνηγήσει λαγούς, όταν τα πρόστιμα , αν συλληφθεί, είναι πολύ αυστηρά και γίνονται κατασχέσεις του αυτοκινήτου και των όπλων που χρησιμοποιεί».

Το ρεπορτάζ, δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαρτίου της εφημερίδας Cretavoice

http://www.cretavoice.gr



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: