Οι δασικοί χάρτες θα λύσουν τα χέρια των συνεταιρισμών

oikodomikoi

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Να προωθηθεί νομοθετική λύση παράλληλα με την επίσπευση της κατάρτισης των δασικών χαρτών, ώστε να δοθεί άμεση δυνατότητα δόμησης σε εκτάσεις που κατέχουν νόμιμα και έχουν πολεοδομηθεί πριν από την εφαρμογή του Συντάγματος του 1975, ζητούν οι εκπρόσωποι των οικοδομικών συνεταιρισμών, οι οποίοι συνασπίζονται σε ενιαίο μέτωπο.

Η «επιτροπή πρωτοβουλίας συλλογικής δράσης οικοδομικών συνεταιρισμών», με τη συμμετοχή εκπροσώπων των διοικήσεων πάνω από 50 συνεταιρισμών, που αριθμούν δεκάδες χιλιάδες μέλη, οργάνωσε χθες την παρθενική της εκδήλωση.

Με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος τονίστηκε από τους συμμετέχοντες η ανάγκη να μην εξαντληθεί το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών σε επικοινωνιακές εντυπώσεις και για άλλη μία φορά να μη «λυθεί» μόνον στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Μόνιμη επιτροπή

Στο στόχαστρο της κριτικής τέθηκε η πρόβλεψη του νομοσχεδίου «περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση, βιώσιμη ανάπτυξη, εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, χρήσεις γης», ιδιαίτερα ως προς την πρόβλεψη μεταφοράς των δικαιωμάτων δόμησης των οικοδομικών συνεταιρισμών από «εκτάσεις φιλέτα», που κατέχουν σε περιοχές της Αττικής και των γειτονικών νομών σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς απομακρυσμένων περιοχών της επικράτειας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ζητηθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος η σύσταση ειδικής μόνιμης επιτροπής, η οποία θα επεξεργάζεται και θα προτείνει λύσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα θέματα των οικοδομικών συνεταιρισμών, τα οποία υπογραμμίστηκε ότι είναι πολλά και διαφορετικά, δεν χωράνε σε ένα ενιαίο «νομοθετικό κουστούμι» και ότι χρειάζεται κατά περίπτωση διαφορετική προσέγγιση αλλά και συστηματική παρακολούθηση για την προώθησή τους.

Ειδικότερα στη χθεσινή εκδήλωση η Γεωργία Ρωμαίου-Πέτσα ανέφερε ότι ο νέος φορέας αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια, εξελίχθηκε ταχύτατα και πολύ σύντομα αύξησε κατακόρυφα τα μέλη του από την ανάγκη να εκφραστούν ευρύτερα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε συλλογική βάση, ως φορείς ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικούς σκοπούς και μέσω του συλλογικού αυτού οργάνου να γίνει η παρουσία τους δυναμική και παρεμβατική για να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τα θέματά τους.

Τράπεζα γης

Η Γλυκερία Σιούτη, καθηγήτρια της Νομικής Σχολικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναλύοντας το περιεχόμενο των πρόσφατων νομοσχεδίων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορούν τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, επεσήμανε ότι υπάρχουν ρυθμίσεις, οι οποίες προσεγγίζουν και επιλύουν εκκρεμή θέματα δασικού, πολεοδομικού και χωροταξικού χαρακτήρα τα οποία υπήρξαν στάσιμα επί δεκαετίες. Στη συνέχεια ανέλυσε τον νέο θεσμό της τράπεζας γης, ο οποίος καθιερώνει ηλεκτρονικό τρόπο διαχείρισης δικαιωμάτων σχετικά με την ανταλλαγή εκτάσεων. Ανέφερε ακόμη ότι ενώ με τις πρόσφατες ρυθμίσεις επιτρέπονται πολλές παρεμβάσεις σε δασικές κυρίως εκτάσεις, για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς εξακολουθούν οι δεσμεύσεις του παρελθόντος σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίηση των δασικού χαρακτήρα εκτάσεών τους τις οποίες κατέχουν νόμιμα πριν από το Σύνταγμα του 1975.

Ο Λάμπρος Βενέτης, μεταλλειολόγος μηχανικός, αναφερόμενος στα νομοσχέδια τόνισε ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, η τράπεζα γης κ.λπ. μπορεί ενδεχομένως να λύνουν ορισμένα εκκρεμή προβλήματα, για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς όμως πρόκειται στην ουσία για τις παλιές προτάσεις ανταλλαγής εκτάσεων, οι οποίες δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς στην πράξη.

Ο Κώστας Κραββαρίτης με βάση την επιστημονική του γνώση ως δασολόγος υποστήριξε ότι πρέπει κάποτε να πάψουν τα ταμπού γύρω από το δικαίωμα του ανθρώπου στην απόλαυση του φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει και το δάσος, που είναι κοινωνικό αγαθό. Η σωστή και ισορροπημένη αξιοποίηση δασικών εκτάσεων με την ένταξη του ανθρώπινου παράγοντα μέσα σε αυτό για την περιποίηση και την προστασία του, μόνο στη δική μας χώρα απαγορεύεται σε αντίθεση με άλλες δασοσκεπείς χώρες.

Εντολή Σαμαρά

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι δύο κυβερνητικοί βουλευτές, η Σοφία Βούλτεψη και ο Αθ. Μπούρας, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, τονίζοντας ότι έχουν προσωπική γνώση και πως έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να προωθηθούν λύσεις στα θέματα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Επίσης απέστειλε γραπτό χαιρετισμό ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης. Ο κ. Διαμαντάκος, εκπρόσωπος της «Νέας Μέρας», αμφισβήτησε ότι υπάρχει κυβερνητική πολιτική βούληση για την επίλυση του θέματος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αργύρης Δεμερτζής, δημοσιογράφος της «Ε».

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=422967

ΣΗΜΕΙΩΣΗ dasarxeio.com: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: