Απειλούμενο ελάφι-ποντίκι 100 γραμμαρίων

Το νεογέννητο που «δεν είναι μεγαλύτερο από ένα χάμστερ», σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι το όγδοο που έρχεται στον κόσμο στο συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, στο πλαίσιο προγράμματος εκτροφής.

Το νεογέννητο που «δεν είναι μεγαλύτερο από ένα χάμστερ», σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι το όγδοο που έρχεται στον κόσμο στο συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, στο πλαίσιο προγράμματος εκτροφής.

Μάρτυρες της γέννησης ενός ζώου που ξεχωρίζει για τη σπανιότητα, αλλά κυρίως για το μικρό μέγεθός του έγιναν πρόσφατα οι φύλακες του ζωολογικού κήπου Bioparc Fuengirola, στη νότια Ισπανία. Το νεογέννητο ελάφι-ποντίκι της Ιάβας, ένα αρτιοδάκτυλο οπληφόρο του είδους Tragulus javanicus, ζυγίζει μόλις 100 γραμμάρια.

Το νεογέννητο που «δεν είναι μεγαλύτερο από ένα χάμστερ», σύμφωνα με τους υπευθύνους, είναι το όγδοο που έρχεται στον κόσμο στο συγκεκριμένο ζωολογικό κήπο, στο πλαίσιο προγράμματος εκτροφής. Ένα από αυτά ήταν η μητέρα του, η οποία γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, ενώ ο πατέρας του μεταφέρθηκε πέρυσι εκεί από τη Γαλλία.

Το T. javanicus, το οποίο όπως προδίδει το όνομά του κατάγεται από την Ιάβα της Ινδονησίας, είναι ένα από τα μικρότερα αρτιοδάκτυλα οπληφόρα του κόσμου. Στην ίδια τάξη θηλαστικών ανήκουν οι ιπποπόταμοι, οι καμήλες και τα γουρούνια, μεταξύ άλλων. Ακόμη και σε πλήρη ανάπτυξη, το βάρος του δεν ξεπερνά το ένα κιλό. Επιπλέον, το μικροσκοπικό ελάφι-ποντίκι φημίζεται για την ευφυία του, γι’ αυτό και συμβολίζει τη σοφία σε πολλούς τοπικούς μύθους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κήπου, στην Ευρώπη σήμερα ζουν σε συνθήκες αιχμαλωσίας μόλις 43 τέτοια ζώα. Όπως και άλλα είδη της νοτιοανατολικής Ασίας, η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή του T. javanicus είναι η συρρίκνωση του βιοτόπου του λόγω της αποψίλωσης. Ο βασικότερος θηρευτής του άλλωστε είναι ο άνθρωπος, ο οποίος το κυνηγάει για το κρέας, τη γούνα του ή το πωλεί ως κατοικίδιο.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

1 reply

  1. αυτο το πλασμα ειναι ”αυθεντικο” η ειναι προιον διασταυρωσης γενετικης; κατι δε μου αρεσει παρα τη σπανιοτητα του…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: