Παραχωρούνται πάρκα και άλση σε αθλητικά σωματεία

ALSOS7

Τράτσα Μάχη | TO BHMA

Η παραχώρηση τμημάτων πάρκων και αλσών σε αθλητικά σωματεία, καθώς και η αλλαγή χρήσης τους προκειμένου να ανεγερθούν νέα γήπεδα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις ή να επεκταθούν οι παλαιές, προβλέπει νέα ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). 

Όπως αναφέρεται για να γίνει αυτό θα πρέπει:
 – Το παραχωρούμενο τμήμα του άλσους ή του πάρκου να μη διασπά τη συνοχή και τη συνέχειά του, ως δασικού οικοσυστήματος και να μην αναιρεί τη λειτουργία του. 

 – Οι εγκαταστάσεις ή τα κτίρια στο σύνολο της επιφάνειας του άλσους ή του πάρκου (συμπεριλαμβανομένου και του παραχωρούμενου κατά χρήση τμήματος) δεν μπορούν να υπερβαίνουν συνολικά το 5% της επιφανείας του άλσους ή του πάρκου. 

 – Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων να προβλεφθούν κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα και ειδικοί όροι περιβαλλοντικής προστασίας.

Οι παραχωρήσεις αυτές θα μπορούν να εφαρμόζονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Εξαιρούνται μόνο τα πάρκα και τα άλση που βρίσκονται μέσα στα όρια των δήμων Αθηναίων, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για τα νέα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή και θα συζητηθεί μετά τις ευρωεκλογές. 

Στο ίδιο νομοσχέδιο, στο άρθρο 81, περιλαμβάνονται και διατάξεις για τον σχεδιασμό και την πολεοδομική οργάνωση της περιοχής όπου χωροθετείται το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Σύμφωνα με αυτές για την κατασκευή των εγκαταστάσεων παραχωρούνται περίπου έξι στρέμματα του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας. 

Στην συγκεκριμένη περιοχή καθορίζονται συγκεκριμένοι όροι δόμησης:

 – Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος κτιρίων: 27 μέτρα.
 – Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος στεγάστρων: 30 μέτρα
 – Ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος πυλώνων ανάρτησης στεγάστρων: 40 μέτρα.
 – Ανώτατος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης: 1,2
 – Ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό κάλυψης: 60%

Στις χρήσεις, εκτός από τις αθλητικές και τις συνοδευτικές τους (όπως χώροι μέσων μαζικής ενημέρωσης, χώροι αναψυχής και εστίασης αθλητών, γυμναστήριο, spa, χαμάμ κλπ.), περιλαμβάνονται συμπληρωματικές λειτουργίες όπως μουσεία, χώροι αναψυχής, εμπορικά καταστήματα εκθεσιακοί χώροι, εστιατόρια κ. α. 

Ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης θα είναι 180, ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν άλλες 200 σε ιδιόκτητο ακίνητο, το οποίο δεν πρέπει να απέχει από τις εξυπηρετούμενες εγκαταστάσεις πλέον του ενός χιλιομέτρου. 

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=594219ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: