Ολοκληρώνεται προσεχώς το νομοθετικό «τρίπτυχο» αιγιαλός – χωροταξία – δάση

oikodomikoi

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να καταθέσει στη Βουλή ένα νέο δασικό σχέδιο νόμου, το οποίο μάλιστα θα προωθηθεί ως κατεπείγον, προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μόνο που αν το νομοθέτημα παραμείνει στη μορφή που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση τον περασμένο Σεπτέμβριο, απειλεί να ακυρώσει τη μέχρι τώρα εργασία επί των δασικών χαρτών, η κατάρτιση των οποίων είναι υποχρέωση έναντι του Μνημονίου, αναφέρει σημερινό άρθρο της εφημερίδας “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ“.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχέδιο νόμου που έδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο το υπουργείο Περιβάλλοντος σε διαβούλευση ίσως έχει την απάντηση, στο ερώτημα της σημαντικής καθυστέρησης στη διαδικασία ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών αφού προωθούσε σημαντικές αλλαγές στο ποιες περιοχές καλύπτονται από τη δασική νομοθεσία. Το νομοσχέδιο πρότεινε ουσιαστικά την κατάργηση της προστασίας των χορτολιβαδικών εκτάσεων, που έχουν σημαντικό ρόλο και οικολογικό ενδιαφέρον, αλλά είναι ταυτόχρονα περιζήτητες για οικονομική εκμετάλλευση. Αλλάζοντας όμως τον ορισμό των εκτάσεων που καλύπτει η δασική νομοθεσία, το ΥΠΕΚΑ έθετε υπό αμφισβήτηση και τη διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή με σκοπό να ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο, κλείνοντας το νομοθετικό «τρίπτυχο» αιγιαλός – χωροταξία – δάση. 

Για το ίδιο θέμα, άρθρο της εφημερίδαςΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ“, γράφει χαρακτηριστικά ότι στους διαδρόμους του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για σκόπιμο «μπλοκάρισμα» των διαδικασιών. Οπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου, τον τελευταίο χρόνο «μαγειρεύονται» ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων οικισμών που έχουν χτιστεί μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Όταν αυτές ψηφιστούν, θα γίνει και η επανεκκίνηση της διαδικασίας σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών.ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: