Αντιπυρική περίοδος με το δάσος απροστάτευτο

foties

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Την πολιτική που προκαλεί ελλείψεις στην Πυροσβεστική και μειώνει τους πόρους για το έργο της την αντιπυρική περίοδο καταγγέλλει, με σχετική Επίκαιρη Ερώτησή του, το ΚΚΕ. Παράλληλα, ζητά τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Η Επίκαιρη Ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 

Η Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρει: «Η κυβέρνηση με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για να συγκαλύψει την πολιτική εγκατάλειψης των δασών, με τηνεκχώρηση αρμοδιοτήτων για τη διαχείρισή τους στα μεγάλα μονοπωλιακά συμφέροντα, παραδέχεται ότι δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις δασικές πυρκαγιές, με χαρακτηριστικές τις ελλείψεις σε εναέρια μέσα, ενώ επιδιώκει να κάνει συνυπεύθυνο τον ελληνικό λαό με κίνδυνο να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα από τους εθελοντικά προσφερόμενους να συμβάλουν στην κατάσβεση.

Παράλληλα, ετοιμάζεται νέο δασικό νομοσχέδιο για ψήφιση από τη Βουλή, τον Ιούνη, με το οποίο ενισχύεται η επιχειρηματική δράση σ’ αυτά με διαδικασίες fast track και επιτρέπεται κάθε είδους επέμβαση στα δάση.

Ωστόσο, τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική. Χαρακτηριστικά:

  • Οι μειώσεις των δαπανών για την Πυροσβεστική, το διάστημα 2009 – 2013, προσεγγίζουν τα 150.000.000 ευρώ, ενώ στο Σώμα υπολειτουργούν υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ταυτόχρονα, άνοιξε ο δρόμος για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, με την καθιέρωση της ανταποδοτικότητας, μέσω της κοστολόγησης, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής. Η κυβέρνηση πιο ευέλικτα θα μπορεί, πλέον, να συγχωνεύει ή να καταργεί πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια, άλλα να τα μετατρέπει σε εποχικά, τη στιγμή που είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες.
  • Οι ελλείψεις έχουν οξυνθεί τη φετινή χρονιά και σε μόνιμο δασικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη συρρίκνωση και κατάργηση δασαρχείων, δασονομείων, δασοφυλακείων, ενώ, στο όνομα της δήθεν αξιολόγησης, θα ενταθεί λόγω απολύσεων ακόμη περισσότερο το ζήτημα των ελλείψεων. Ακόμη, η επιδίωξη της μη υλοποίησης των δασικών χαρτών θα οδηγήσει στον αποχαρακτηρισμό και την απώλεια χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, κρατικής περιουσίας. Ταυτόχρονα, μειώνεται δραστικά η αναγκαία χρηματοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, για την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
  • Εκχωρούνται αρμοδιότητες πυρόσβεσης στους δήμους με συνέπεια να εντείνεται ακόμη περισσότερο η πολυδιάσπαση της οργάνωσης και του σχεδιασμού της αντιπυρικής προστασίας, με αρνητικές επιπτώσεις και στη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Μετά από τα παραπάνω, που γεννούν τεράστιες ανησυχίες, ερωτάται η κυβέρνηση:

  • Πώς θα εξασφαλίσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, για την αναγκαία υποδομή και τα απαραίτητα μέσα (εναέρια και επίγεια) για να υπάρχει αποτέλεσμα στην αντιπυρική περίοδο;
  • Πώς θα εξασφαλίσει ότι το νέο δασικό νομοσχέδιο δεν θα λειτουργήσει ως εμπρηστής των δασικών οικοσυστημάτων, όπως λειτούργησαν αντίστοιχα που κατατέθηκαν κατά το παρελθόν εν μέσω αντιπυρικής περιόδου;».

 

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7974825&publDate=3/6/2014ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: