Αυτό το αρκουδάκι δεν σώθηκε τελικά

www.epirusonline.gr

Την άλλη όψη της καθημερινότητας της άγριας πανίδας στην ηπειρωτική φύση επιβεβαίωσε ένα δεύτερο περιστατικό, με πρωταγωνιστή μία αρκούδα με το μικρό της αρκουδάκι.

Αν την πρώτη φορά όμως η εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου με την αρκούδα να δείχνει στο μικρό της πως αναρριχάται, προκάλεσε ευχάριστα συναισθήματα, το χθεσινό περιστατικό προκάλεσε τελείως αντίστροφα συναισθήματα.

Ο λόγος για ένα μικρό αρκουδάκι ηλικίας 2 μηνών περίπου, που για άγνωστους λόγους βρέθηκε μακριά από την μητέρα του, περιφερόταν για πέντε ημέρες κοντά στον οικισμό των Φραγκάδων στο Ζαγόρι και άφησε την τελευταία του πνοή χθες το πρωί, λίγο μετά την άφιξη κλιμακίου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου και του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Το άψυχο σώμα του μικρού ζώου μεταφέρθηκε χθες το μεσημέρι στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες εργαστηριακές αναλύσεις για τα αίτια του θανάτου του, εικάζεται όμως ότι ο θάνατος οφείλεται σε ασιτία.

Το αρκουδάκι εμφανίστηκε πριν από λίγες ημέρες στους Φραγκάδες όταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι το είδε να περιφέρεται στο κτήμα του. Όπως έπρεπε να γίνει, αφού συνήθως τα μικρά συνοδεύονται από τη μητέρα τους, δεν υπήρξε καμία κίνηση προς αυτό, όμως το αρκουδάκι εθεάθη και πάλι τις επόμενες ημέρες μέχρι και σήμερα το πρωί, όταν και ειδοποιήθηκαν το Δασαρχείο Ιωαννίνων και ο Φορέας Διαχείρισης. Το δυστύχημα ήταν πως το αρκουδάκι είχε ταλαιπωρηθεί αρκετά και όταν έφτασαν οι υπάλληλοι στο σημείο, ψυχορραγούσε, για να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες στιγμές μετά.

Όπως τόνισε ο υπάλληλος του Δασαρχείου Νίκος Βρακότας έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο περιστατικό, χωρίς φυσικά να μπορεί να προσδιορίσει την αιτία του θανάτου του μικρού ζώου.

Ο Θανάσης Κοράκης σύμβουλος διαχείρισης περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου τόνισε πως παρά την αναζήτηση που έγινε στην γύρω περιοχή δεν βρέθηκαν ίχνη της μεγάλης αρκούδας, κάτι που ενισχύει την πιθανότητα αυτή να έχει χάσει τη ζωή της σε περιοχή μακριά από το σημείο όπου βρέθηκε το μικρό αρκουδάκι.

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους μας ειδοποίησαν, γιατί έκαναν αυτό που έπρεπε. Ευχόμαστε μόνο την επόμενη φορά να είμαστε πιο τυχεροί και να κινηθούμε περισσότερο γρήγορα», τόνισε αρχικά.

Οι φόλες

Μία από τις μεγάλες πληγές πάντως των τελευταίων ετών και στην περιοχή του Ζαγορίου, όπως και στο σύνολο των ορίων του Εθνικού Πάρκου είναι και αυτή των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) που ρίχνονται για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του αριθμού των αλεπούδων, η κατανάλωσή τους όμως προκαλεί το θάνατο και ειδών της πανίδας που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας όπως ο λύκος και η αρκούδα.

«Δυστυχώς υπάρχουν πολλά κρούσματα και στην περιοχή και θύματα δεν είναι μόνο οι αλεπούδες, αλλά οι λύκοι, οι αρκούδες και τα αρπακτικά πτηνά που λιγοστεύουν όσο περνά ο καιρός. Είναι μία μάστιγα που δεν την έχουμε αποβάλλει ακόμη», τόνισε ο κ. Κοράκης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

http://www.epirusonline.gr/articles/news/auto_to_arkoudaki_den_soteke_telikaΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: