Μετά τον αιγιαλό ανοίγει το μέτωπο με τα δάση η κυβέρνηση

karpathos, dasos peuka

Της Μαριάννας Τζάννε | NEWMONEY.gr

Δύο νομοσχέδια που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση και πρέπει να ψηφιστούν το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου φέρνει στην βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αύριο εκτός απροόπτου θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την πολεοδομική και χωροταξική μεταρρύθμιση και ακολουθεί το νομοσχέδιο για τα δάση, για το οποίο το ΥΠΕΚΑ ετοιμάζεται να δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να υπερασπιστεί τις διατάξεις που πέρσι προκάλεσαν μαζικές αντιδράσεις ως προς τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις αλλά και τον αποχαρακτηρισμό των χορτολιβαδικών και βραχώδη εκτάσεων που μετονομάστηκαν σε “δημόσιες γαίες”. Η επόμενη νομοθετική φουρνιά αναμένεται από το Φθινόπωρο και θα έχει σχέση με την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, την Τράπεζα Γης, ρυθμίσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού κ.α

Σε πρώτη φάση ο αναπληρωτής υπουργός κ. Νίκος Ταγαράς, θα καταθέσει στην βουλή ένα πολεοδομικό νομοσχέδιο πέντε αξόνων, στο οποίο εντάσσονται μία σειρά από ξεχωριστές νομοθετικές παρεμβάσεις που προετοιμάζονται εδώ και μήνες. Πρόκειται για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, την Ιδιωτική Πολεοδόμηση, τις χρήσεις γης και την υποχρεωτική εισφορά σε γη, η οποία δόθηκε σε διαβούλευση πριν από λίγες μέρες.

Στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν πάντως την ανησυχία που υπάρχει για την τύχη του νομοσχεδίου για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, το οποίο φαίνεται να κινείται ελαφρώς βελτιωμένο αλλά στην ίδια φιλοσοφία με τον αρχικό νόμο. Μετά το σάλο που προκάλεσαν προεκλογικά οι ρυθμίσεις για τον αιγιαλό, είναι το νέο μέτωπο που αναμένεται να ανοίξει η κυβέρνηση με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να κατασβέσει τις φωτιές που άναψαν πέρσι και μέσα από τα θερινά τμήματα της βουλής να καταφέρει να ψηφίσει το νέο νόμο του κράτους. Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι με το προηγούμενο καθεστώς τα δάση δεν προστατεύτηκαν και ότι εκείνο που χρειάζεται είναι οι επεμβάσεις που θα γίνουν να συνοδευτούν με μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας, δίνοντας συγχρόνως λύσεις σε χρονίζουσες περιπτώσεις που με ευθύνη της διοίκησης οι πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά νομικά και πολεοδομικά ζητήματα.

Ως πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται ο οικισμός του Αγίου Στεφάνου. Η περιοχή αριθμεί σήμερα 15.000 κατοίκους αλλά θεωρείται ότι είναι χτισμένη σε δασική έκταση καθώς το 1976 με απόφαση της Νομαρχίας τα όρια του οικισμού “ξεχείλωσαν” και από μερικά στρέμματα που ήταν το 1924 επεκτάθηκαν στα 3.000 στρέμματα. Η υπόθεση αποτελεί τον απόλυτο παραλογισμό του κράτους. Ως το 2005 οι πολεοδομίες εξέδιδαν κανονικά άδειες, παρά το γεγονός ότι από το 1985 υπήρχε απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε ως μη σύννομη την απόφαση της Νομαρχίας.

Οι άδειες συνέχισαν να εκδίδονται και μετέπειτα και παρά το γεγονός ότι τμήμα της επίδικης έκτασης (550 στρέμματα) κάηκε και κηρύχθηκε αναδασωτέο. Το 2005 με νέα απόφασή του το ΣτΕ αποφαίνεται ότι κακώς εκδίδονταν οικοδομικές άδειες σε αναδασωτέα περιοχή και έκτοτε η έκδοση αδειών έχει παγώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν μελετήσει εκτενώς την υπόθεση του Αγίου Στεφάνου αλλά και άλλων περιοχών με ανάλογα προβλήματα και προσανατολίζονται σε οριστικές λύσεις που είναι πολύ πιθανόν να ενταχθούν στο νέο νομοσχέδιο για τα δάση. Η βασική φιλοσοφία τους είναι ότι εφόσον η διοίκηση έχει εκδώσει νόμιμες οικοδομικές άδειες και εφόσον δεν πρόκειται για αυθαίρετους οικισμούς θα υπάρξει λύση που θα βγάζει από την χρόνια ομηρία τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η μάχη προβλέπεται να δοθεί στα εξής σημεία:

-Στο γεγονός ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις βγαίνουν από το πλαίσιο προστασίας των δασικών εκτάσεων και στρώνουν το έδαφος για αναπτυξιακές επενδύσεις. Παύουν να θεωρούνται προστατευμένες περιοχές, δεν κηρύσσονται αναδασωτέες, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν πλήθος τουριστικών, βιομηχανικών χρήσεων, ακόμα και να διατεθούν προς πολεοδόμηση. Ειδικά για τα τουριστικά, το νομοσχέδιο ανοίγει την πόρτα στα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ωστόσο από το ΥΠΕΚΑ υποστηρίζουν ότι αυτό θα γίνει με περιορισμούς που προβλέπουν ότι το σύνολο των οικοδομήσιμων χώρων δεν θα υπερβαίνει το 10% και ο ΣΔ θα πέσει στο 0,05 από 0,1 που ισχύει σήμερα.

– στην επέκταση και το είδος των δραστηριοτήτων που επιτρέπεται να εγκατασταθούν σε δάσος ή δασική έκταση. Επιτρέπονται εκπαιδευτήρια, ιεροί ναοί, χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, πάρκα κεραιών, έργα ΑΠΕ, μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση, κτηνοτροφικές μονάδες και πλήθος άλλων χρήσεων.

Πηγή: http://www.newmoney.gr/article/55623/meta-ton-aigialo-anoigei-metopo-me-ta-dasi-i-kyvernisi#ixzz350UBCi4C

 

Οι απόψεις που φιλοξενούνται ή αναδημοσιεύονται δεν απηχούν απαραίτητα και τις θέσεις του dasarxeio.comΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Ας απαντήσει η κ. Μαριάννα Τζάννε ;

  1. Ποία είναι η έκταση εκείνη την οποία θα καταλάβουν οι παραγωγικές μονάδες και η οι-κιστική γη επί του συνόλου των δασικών εκτάσεων και των βοσκοτόπων;

  2. Ποιοί είναι εκείνοι οι βοσκότοποι, η αλλαγή της χρήσης των οποίων θα ανατρέψει την περιβαλλοντική ισορροπία στη Χώρα ;

  3. Πόσοι απ΄ αυτούς είναι κατάλληλοι για οικιστική ή άλλη αξιοποίηση και σε πόσα εν πάσει περιπτώσει σε πόσα τετραγωνικά χιλιόμετρα ανέρχονται οι εκτάσεις τους, που η οικοπεδοποίηση τους θα ανατρέψει την οικιστική ισορροπία του Εθνικού Χώρου ;

  4. Πόσα εκατομμύρια Έλληνες θα σπεύσουν να αγοράσουν οικόπεδα;
  Ακόμη και αν έσπευδαν οι μισοί Έλληνες να αγοράσουν οικόπεδα, η συνολική επιφά-νειά τους θα ήταν μόλις 500 m2 x 5.000.000 / 1.000.000 = 2.500 km2,, δηλαδή ούτε το 2,00% της συνολικής εκτάσεως της Χώρας! Και φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα 2.500 km2 δεν θα αλλάξουν χρήση, αφού αντιστοιχούν στο 50% της έκτασης που σήμερα καταλαμβάνει η οικιστική γη στην Χώρα, ενώ όχι πέντε εκατομμύρια Έλληνες, αλλά ούτε ένα, δεν έχει ανάγκη από οικόπεδο.

  5. Ας απαντήσουν ατι συμβαίνει στη Γερμανία στην οποία η έκταση που καταλαμβάνουν οι πόλεις και οι οικισμοί της ανέρχεται στο 18,60% στην Ολλανδία με 24,70% και στο με Βέλγιο στο 26,24% !, δεν διαμαρτύρεται κανείς και στην Ελλάδα με προεξάρχοντες ενώσεις και συλλόγους των δασολόγων, έχουμε ανακηρύξει Εθνική Καταστροφή τη μεταβολή της χρησιμοποίησης των βοσκοτόπων , των δασικών εκτάσεων , αλλά ακό-μη και αυτών των δασών .

  6. Ας απαντήσουν για ποίο λόγο εμμένουν στην αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία πέτυχαν να μην αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία επί αυτών των εκτάσεων παρά επίσημα συμβόλαια και τις άδειες του Ελληνικού Κράτους για την αγορά τους. Γεγονός το οποίο καθιστά τις δασικές υπηρεσίες τους μόνους αρμόδιους να αποφασίζουν ποιανού την ιδιοκτησία θα αναγνωρίζουν ; Αφού η απόφαση τους περί μη δασικού χαρακτήρα μιας εκτάσεως , συνεπάγεται και την αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους.

  7. Που νομίζει ότι πρέπει να εγκατασταθούν χώροι αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών, πάρκα κεραιών, έργα ΑΠΕ, μονάδες παραγωγής ενέργειας από καύση, κτηνοτροφικές μονάδες και πλήθος άλλων χρήσεων. Εκτός και αν πιστεύει ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες πρέπει να εγκατασταθούν στη πλατεία Συντάγματος και τα σκουπίδια στην Πλατεία Ομονοίας ή να τα στείλουμε στη Γερμανία για κάψιμο !
  Καλές είναι οι απόψεις , αλλά όταν οδηγούν σε αδιέξοδο, ο πρότείνων ΄χανεια κάθε αξιοπιστία. .

  Για να κρίνουν οι αναγνώστες σας την ορθότητα, , την επιστημονική υπερβολή , η και την εμμονή σε θέσεις που μονο ζημιά προκαλούν στη Χώρα.
  Δημήτριος Κοτσώνης
  πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: