Μανιάτης για Κτηματολόγιο: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης τα τελευταία 150 χρόνια

ΕΘΝΟΣ

Ως «την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης τα τελευταία 150 χρόνια» χαρακτήρισε το εθνικό κτηματολόγιο ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από την έναρξη της συνόδου της μόνιμης επιτροπής κτηματολογίου της ΕΕ, που διεξάγεται στην Αθήνα υπό την προεδρία τής «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ».

Μανιάτης για Κτηματολόγιο: Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης

«Ενοποιούμε τα πληροφοριακά συστήματα όλης της δημόσιας διοίκησης, από το κτηματολόγιο, την πολεοδομία και τα δάση, μέχρι τα σχέδια πόλης και τον ορυκτό πλούτο» ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η δουλειά που επίκειται να γίνει είναι «τουλάχιστον δεκαπλάσια όλης αυτής που έχει γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες».

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, άμεσα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση μέσα από την οποία δημιουργούνται τα δύο πρώτα μόνιμα, οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας, σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα προχωρούν οι πρώτες κατακυρώσεις των διαγωνισμών σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σημειώνεται επίσης, ότι σήμερα, όλα τα ακίνητα των ιδιωτών και του δημοσίου, καταγράφονται στα περίπου 400 υποθηκοφυλακεία όλης της χώρας, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μανιάτη, «το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πολύ πριν το 2020, από τα 400 αυτά υποθηκοφυλακεία θα οδεύσουμε σε μόλις 16 περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία, μέσα από τα οποία θα δίνονται όλες οι απαντήσεις, και για τη διασφάλιση της περιουσίας του δημοσίου αλλά και για το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα της χώρας».

«Ο Έλληνας πολίτης, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και όλη η ελληνική δημόσια διοίκηση, θα μπορούν με ασφάλεια να απαντήσουν στο κορυφαίο ερώτημα: “πού μπορώ να κάνω τι, πού μπορώ και πού πρέπει να κάνω τι”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, προσθέτοντας, ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου, θα μπορεί ο πολίτης «μέσω του διαδικτύου, από το σπίτι του, να έχει πλήρη εικόνα για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία του».

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, από ελληνική πλευράς, παρουσιάστηκε το εθνικό πρόγραμμα του κτηματολογίου, προϋπολογισμού πάνω από 560 εκατ. ευρώ, μέσα από το οποίο θα καταγραφεί, θα αξιοποιηθεί και θα διασφαλιστεί το περίπου 65% της έκτασης της χώρας, έτσι ώστε να έρθει να προστεθεί στο άλλο 35%, που είναι υπό κτηματογράφηση.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ, μέχρι το 2020, χρονιά ολοκλήρωσης του έργου, μέσω του οποίου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 12.000 νέες θέσεις εργασίες.

Η σύνοδος της ολομέλειας πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 25 Ιουνίου, ενώ δίνεται η ευκαιρία ανταλλαγής εμπειριών ανάμεσα στους 28 δημόσιους οργανισμούς κτηματολογίου των κρατών- μελών της ΕΕ.

Πηγή: www.ethnos.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: