Εμβολιασμοί δένδρων για το έλκος καστανιάς

www.patrisnews.com

Σε εμβολιασμούς των δέντρων που έχουν προσβληθεί από έλκος, τη σοβαρή ασθένεια που έχει εμφανισθεί το τελευταίο διάστημα στις καστανιές των ορεινών περιοχών της Ηλείας και που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στη φυτική παραγωγή, προτίθεται να προχωρήσει το δασαρχείο του Πύργου την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφερε στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας, το δασαρχείο, ύστερα από την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας, έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, από πέρισυ, με σκοπό να υλοποιηθεί και στην Ηλεία, το πρόγραμμα εμβολιασμού των καστανιών που βρίσκονται σε ιδιόκτητες φυτείες στην ορεινή Φολόη. Όπως φαίνεται, η έγκριση από το ΥΠΕΚΑ έφτασε προ ημερών στο δασαρχείο του Πύργου και έτσι εκείνο που αναμένεται πλέον είναι η πίστωση των χρημάτων στο λογαριασμό ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού.

«Πρόκειται για εκατό περίπου στρέμματα ιδιωτικές φυτείες σε περιοχές της Φολόης και συγκεκριμένα γύρω από το δρυοδάσος, που χρειάζεται να επέμβουμε για να σταματήσουμε την εξάπλωση του έλκους της καστανιάς. Η υπηρεσία μας θα είναι έτοιμη πιστεύω από την άλλη εβδομάδα να προχωρήσει στην προκήρυξη για την εγκατάσταση του εργολάβου που θα αναλάβει τους εμβολιασμούς», ανέφερε σε δηλώσεις του ο δασάρχης Πύργου, Παναγιώτης Λάττας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αντιμετώπιση του έλκους της καστανιάς, είναι δύσκολη. Βασίζεται στον εμβολιασμό των προσβεβλημένων δένδρων, με ένα στέλεχος του μύκητα που προκαλεί την ασθένεια, το οποίο έχει πολύ μειωμένη παθογόνο δύναμη. Το στέλεχος αυτό φέρει έναν ιό, που μετά τον εμβολιασμό, μεταφέρεται στον «κανονικό» μύκητα και τον μετατρέπει σε μη παθογόνο με αποτέλεσμα η ασθένεια να σταματά να επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τον δασάρχη Πύργου, Παναγιώτη Λάττα, οι περιοχές που θα προχωρήσει σε εμβολιασμούς το δασαρχείο Πύργου είναι η Φολόη, το Λάλα, η Αχλαδινή, ο Ξηρόκαμπος και γενικά περιοχές γύρω από το δρυοδάσος της Φολόης.

www.patrisnews.com


kastaniasΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: