ΤΑ ΔΑΣΗ ΔΩΡΟ στα συμφέροντα

ENET

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαδικασίες fast track άρσης είτε ανάκλησης της αναδάσωσης εντός τριμήνου, με εισήγηση δασάρχη και απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις, μεγάλα έργα υποδομής και πλήθος επενδυτικών δραστηριοτήτων και εκμεταλλεύσεων μέσα στα δάση προβλέπει το τελικό κείμενο του δασικού νομοσχεδίου, που καταθέτει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος για ψήφιση στη Βουλή.

Το δασικό νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη της δόσης του Ιουλίου. Το τελικό νομοσχέδιο διατηρεί τη βασική λογική εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και σπάει το άβατο του δημόσιου δάσους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις και άλλες «αναπτυξιακές» δραστηριότητες.

 Πρόστιμα

Οι καμπάνες για όσους καταστρέφουν το δασικό περι­βάλλον σχεδόν διπλασιάζο­νται. Ορίζεται πρόστιμο 3.000 ευρώ (αντί 1.466 ευρώ που ισχύει σήμερα) για κάθε 100 τ.μ. αναδασωτέας έκτασή που εκχερσώνεται, υλοτομείται πα­ράνομα ή φυτεύεται με μη δα­σικά φυτά. Αν η έκταση που έχει καταστραφεί είναι μεγα­λύτερη του ενός στρέμματος, το πρόστιμο θα μπορεί να φτά­νει τα 6.000 ευρώ (από 2.932 ευρώ που είναι σήμερα) ανά 100 τ.μ. Η παράνομη βόσκη­ση σε αναδασωτέα έκταση θα τιμωρείται με 500 ευρώ (από 293 ευρώ σήμερα), ενώ στον υπότροπο θα επιβάλλεται πρό­στιμο 5.000 ευρώ (από 2.932 ευρώ σήμερα).

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΓΥΡΗΣ ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: