ΥΠΕΚΑ: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

oikodomikoi

Του Δημήτρη Δεβελέγκου

Προς κατάθεση για συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή οδηγείται το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που παρουσίασε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, επιδιώκεται η επίλυση του χρονίου προβλήματος των οικοδομικών συνεταιρισμών και η δημιουργία προϋποθέσεων οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων σε ακίνητα».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο;

Σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί, οι οποίοι δεν μπορούν να πολεοδομηθούν, κατά κύριο λόγο επειδή βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις. Σε πρόσκληση καταγραφής που απηύθυνε το ΥΠΕΚΑ προς τους συνεταιρισμούς, ανταποκρίθηκαν 195. Επίσης, από τους 550, 220 οικοδομικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται εντός των ορίων του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής. Από αυτούς (220) το 50% αντιμετωπίζει προβλήμα επειδή βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο διαχωρίζει τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς:

– σε όσους διαθέτουν ρυμοτομικό σχέδιο πριν από το 1975 και οι ιδιοκτήτες διαθέτουν δικαίωμα κυριότητας. Πρόκειται δηλαδή για θεσμικά κατοχυρωμένους συνεταιρισμούς, όχι αυθαίρετες κατασκευές, για τους οποίους ο νόμος προβλέπει τη δόμηση υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Δηλαδή, το 50% της έκτασης αυτών θα παραδίδεται στο Δημόσιο και το υπόλοιπο 50% θα πολεοδομείται. Από το προς πολεοδόμηση 50%, το μισό θα είναι χώροι πρασίνου. Ουσιαστικά, η έκταση που πολεοδομείται θα αντικαθίσταται με ανάλογης επιφάνειας δασική έκταση με ευθύνη του συνεταιρισμού. Για τη διαδικασία πολεοδόμησης θα πρέπει να εκδίδεται προεδρικό διάταγμα.

– Σε όσους δημιουργήθηκαν μετά το 1975.  Για τις περιπτώσεις αυτές, θα υπάρχει η δυνατότητα, μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανταλλαγής της έκτασης που καταλαμβάνουν σε δάσος ή δασική έκταση με άλλη δημόσια χορτολιβαδική έκταση.  Ουσιαστικά, θα παραχωρείται στο Δημόσιο η δασική έκταση του συνεταιρισμού την οποία το Δημόσιο θα ανταλλάσσει με χορτολιβαδική έκταση. Η χορτολιβαδική αυτή έκταση μπορεί να προέρχεται και από εγκαταλελλειμένους οικισμούς και σε κάθε περίπτωση θα προσδιορίζεται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι θα έχουν εκπονήσει, έως το 2020, χωρικό σχέδιο. Το τελευταίο θα προβλέπει τις ακριβείς χρήσεις γης, όπως και το ποιοι οικισμοί-εάν υφίστανται σε κάποιο Δήμο- θα μπορούν να παραχωρηθούν σε συνεταιρισμούς.

Πηγή:www.capital.gr


ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: