Γιουρούσι στον φυσικό πλούτο της χώρας με τη μετατροπή των δασικών οικοσυστημάτων σε υποδοχείς βαριών χρήσεων, από τουριστικά χωριά έως δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων, και περαιτέρω κακοποίηση του εξωαστικού χώρου, μαζί και του τοπίου, με τη χωροθέτηση στο πουθενά οικισμών, επιχειρεί το υπουργείο ΠΕΚΑ ως κτηματομεσιτικό γραφείο μέσω ενός ακόμη νομοσχεδίου – “σκούπα”.
Η πόλη στο κακοποιημένο Πεντελικό
Εμβληματική διάταξη καταπάτησης και περιφρόνησης θεσμών και κανόνων μετά την ψήφιση του Συντάγματος του 1975 και των νόμων που εκδόθηκαν σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί αυτή που υπόσχεται αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και άλλων συνεταιρισμών. Τουλάχιστον τρεις φορές το ΣτΕ επέστρεψε ως παράνομο και αντισυνταγματικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, με το οποίο επεχειρείτο να κτιστεί έκταση 6.000 στρεμμάτων στις υπώρειες του Πεντελικού, εκ των οποίων τα 2.000 είναι δασικά, τα 1.000 ανήκουν στην Α’ Ζώνη προστασίας του βουνού και άλλα τόσα περίπου εντάσσονται σε ζώνη ιδιαίτερου κάλλους και αρχαιολογική. Το 2010, ο ΑΟΟΑ μάλιστα κατέθεσε στον Οργανισμό Αθήνας αίτημα διάλυσης της Ζώνης Αστικού Αναδασμού Πικερμίου-Ραφήνας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1988…
Στάχτη και μπούρμπερη
Το νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων με τον… σχιζοφρενικό τίτλο “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας” κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και αναμένεται να εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με την έναρξη των εργασιών του Β’ θερινού τμήματος, στις 22 Ιουλίου.
Με το τρίτο κομμάτι του, πρώτη φορά σε αναδασωτέες εκτάσεις επιχειρείται η αντισυνταγματική αλλαγή του προορισμού των δασών για κατασκευή δρόμων, σχολείων, μοναστηριών και λειτουργία λατομείων με άδεια, στρατιωτικών εγκαταστάσεων, κατασκευών για υποδοχή κεραιών, πομπών κ.λπ. Ο κατάλογος των “επιτρεπτών επεμβάσεων” ανοίγει επικίνδυνα. Τα ιδιωτικά δάση και οι δασικές εκτάσεις υποδέχονται ολόκληρα τουριστικά χωριά, μαζί και τις εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Η “επέμβαση προς τουριστική αξιοποίηση” θα καταλαμβάνει το 10% της έκτασης, με συντελεστή δόμησης 0,5% στα 5.000 στρέμματα, ο οποίος μειώνεται κλιμακωτά έως και τα 8.000 στρέμματα. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις μπορεί να χτιστεί το 20% για έκταση μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.
Στα δάση, μεταξύ άλλων, επιτρέπεται: η κατασκευή διαφόρων βιομηχανικών εγκαταστάσεων (μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, οινοποιείων, μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, σφαγείων, ελαιοτριβείων κ.ά.), δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών μετά των αναγκαίων αγωγών, μεγάλων έργων υποδομής (φράγματα, υδροηλεκτρικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις άντλησης για την αποθήκευση ενέργειας), δικτύων τηλεπικοινωνιών, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σταθμών ηλεκτροπαραγωγής. Επίσης θα μπορούν να κατασκευάζονται ορειβατικά καταφύγια, που όμως αποτελούν ξενοδοχεία, καθώς θα διαθέτουν 80 κλίνες, ενώ για τις λατομικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτική η αποκατάσταση εφόσον αναδασώσουν πενταπλάσια έκταση από αυτήν που εκμεταλλεύονται.
Άλλη διάταξη νομιμοποιεί “κατά παρέκκλιση” κάθε παράνομη κατασκευή η οποία εξαιρείται της κατεδάφισης σε πάρκα και άλση, ενώ επιτρέπει σε αυτά έργα μετρό και τραμ, αλλά και συνοδά έργα, όπως τα γραφεία. Ερωτηματικά προκαλεί η διάταξη η οποία προβλέπει ότι αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως δασωτέων ή αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση αίρονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετα τη δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης. Π.χ., γήπεδο ΑΕΚ στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας.
Νομιμοποιούνται εντός των δασικών οικοσυστημάτων κατασκηνώσεις, κτηνοτροφικές μονάδες έως χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια και νεκροταφεία, ενώ καταργούνται οι προστατευτικές πράξεις της διοίκησης κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας (π.χ., πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής). Οι υπουργοί φαίνεται ότι διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα εξυπηρετήσει πρώτος συμφέροντα. Το ΥΠΕΚΑ αγνοεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο έχει κατατεθεί από τις 27/6 στη Βουλή και νομιμοποιεί ως υφιστάμενα 24 χιονοδρομικά κέντρα, κτηριακές και άλλες εγκαταστάσεις τους, όπως και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση γενικού γραμματέα ΕΟΤ.
Διαβάστε την συνέχεια στην ΑΥΓΗ…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
Απάντηση