ΣΥΡΙΖΑ: Το ΥΠΕΚΑ σε ρόλο εκτελεστή δασών

vouli

Επίθεση στο ΥΠΕΚΑ εξαπολύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, κατηγορώντας το πως με το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση «επιχειρεί την καταπάτηση συνταγματικών επιταγών υπεράσπισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την κ. Ιγγλέζη, το ΥΠΕΚΑ «σε ρόλο εκτελεστή δασών» επιχειρεί «να καταργήσει την απόλυτη προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων και την απαγόρευση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασικών εκτάσεων».

Όπως σημειώνει, το ν/σ «λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα – από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων».

«Ταυτόχρονα», συμπληρώνει, «με φωτογραφικές διατάξεις διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς – εμπόδια για τους “επενδυτές” – που ίσχυαν μέχρι σήμερα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, «για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη “προσώπου γηπέδου”». «Με το κατατεθέν ν/σ αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του “επενδυτή”», υποστηρίζει.

Ακόμη, η κ. Ιγγλέζη επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται πουθενά η κατάρτιση δασικών χαρτών, «που αποτελούν το πλέον αναγκαίο εργαλείο για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των δασών».

Καταλήγοντας, τονίζει ότι «ολοκληρώνεται η θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό των κερδών» και πως «η λογική της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος φτάνει στο αποκορύφωμά της».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


dasikos_nomos


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: