Αυγερινοπούλου (Ν.Δ.): Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν/σ για τα δάση

dasos

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Μέτωπο και εντός της Ν.Δ. προκαλεί το νομοσχέδιο για τα δάση. Η βουλευτής Διονυσία Αυγερινοπούλου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει, ενώ χαρακτήρισε διατάξεις του αντισυνταγματικές, επικαλούμενη τόσο την κοινοβουλευτική της ιδιότητα (πρόεδρος της επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής) όσο και την επαγγελματική (δικηγόρος ειδικευμένη στο περιβαλλοντικό δίκαιο).

«Από μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου είδα -δήλωσε- ότι αρκετές εκ των ρυθμίσεων φαίνεται να είναι αντισυνταγματικές». Συνέδεσε δε την τελική της στάση με τη γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών της Βουλής, οι οποίες αναμένει, όπως εξήγησε, «να μας φέρουν διαφορετικές ρυθμίσεις αυτών την τμημάτων που φέρονται να έχουν ευθεία αντισυνταγματικότητα». Η κ. Αυγερινοπούλου απουσίαζε από τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής, όπου το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επί της αρχής και στα άρθρα.

Στη διαφοροποίηση της βουλευτού «πάτησε» η αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύοντας τις πιέσεις της προς την κυβερνητική πλευρά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου ζήτησε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, προτάσσοντας την αντισυνταγματικότητά του αλλά και την εξυπηρέτηση συμφερόντων που προωθεί.

Την ίδια στιγμή η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι το κόμμα της θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία όλες τις διατάξεις που χαρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Η ίδια, όπως και ο Βαγγέλης Οικονόμου, αλλά και η Ηρώ Διώτη, αναφέρθηκαν εκτενώς στις προωθούμενες ρυθμίσεις.

Η «Ελληνικός Χρυσός»

Καταλόγισαν στην κυβέρνηση ότι εκτός των άλλων το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, διότι νομιμοποιεί με διαδικασίες fast truck τις πολεοδομικές εκκρεμότητες, προκειμένου να χτιστεί το παράνομο εργοστάσιο της επιχείρησης. Η κ. Ιγγλέζη επέμεινε εξάλλου ότι δεν πρέπει να ισχύσουν διατάξεις οι οποίες επιτρέπουν τη λειτουργία λατομείων μέσα στα δάση εφ’ όσον δεν χρειάζεται διάνοιξη νέων δρόμων.

Αντίθετες με το Συνταγματικό Χάρτη της χώρας χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις που επιδιώκει είναι αποσπασματικές και δεν προάγουν, σε καμία περίπτωση, την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα από το β’ θερινό τμήμα της Βουλής.

Εάν η κ. Αυγερινοπούλου διατηρήσει την ίδια στάση, είναι πολύ πιθανό να αντικατασταθεί από συνάδελφό της.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. Αυγερινοπούλου (Ν.Δ.): Αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν/σ για τα δάση | Ενωμένοι Αδέσμευτοι Δικηγόροι

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: