Αρκούδες: Αποζημίωση για τις καταστροφές και ηλεκτροφόρες περιφράξεις

arkouda

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Γρεβενών, Κοψαχείλης Τιμολέων, με αφορμή καταγγελίες αγροτών για περιστατικά καταστροφής αγροτικών καλλιεργειών από αρκούδες στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του, ο κ. Κοψαχείλης ρώτησε τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Υπάρχει στο σχεδιασμό του υπουργείου (ΥΠΑΑΤ) η εκπόνηση προγράμματος επιδότησης αγροτών για την κατασκευή ηλεκτρικών περιφράξεων για την προστασία της φυτικής παραγωγής από τις αρκούδες στα Γρεβενά;
  2. Υπάρχει προϋπολογισμός ή πρόγραμμα αποζημιώσεων για τις καταστροφές στην φυτική παραγωγή από επιθέσεις αρκούδων στα Γρεβενά;

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην απάντηση του, αναφέρει ότι οι ζημιές που προκαλούνται στην παραγωγή καλλιεργειών και στο ζωικό κεφάλαιο καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

Για την ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Γρεβενών, τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου 2014, προξενήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες κερασιάς και σε ζωικό κεφάλαιο (7 βοειδή, 4 αιγοειδή, 13 πρόβατα, 1 άλογο και 1 ημίονος). Για τις ζημιές αυτές ο ΕΛ.Γ.Α. έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των εκτιμήσεων.

perifraxis

136 αιτήσεις για ηλεκτροφόρα περίφραξη 

Από την απάντηση του ΥΠΑΑΤ μαθαίνουμε ότι στη Δράση 1.1 «Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, που καλύπτει τη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία, υποβλήθηκαν συνολικά 136 αιτήσεις, στη προκήρυξη, με προϋπολογισμό 3,1 εκατ. ευρώ, που έγινε το καλοκαίρι του 2013. Από αυτές, 22 αιτήσεις υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γρεβενών, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, για τις οποίες πρόκειται να εκδοθούν άμεσα οι αποφάσεις έγκρισης των δικαιούχων.

Για την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο δεν προβλέπεται νέα πρόσκληση καθώς τα χρονικά περιθώρια που απορρέουν από τις Κανονιστικές διατάξεις δεν επιτρέπουν να υπογράφουν συμβάσεις μετά το τέλος του έτους.

Για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, που βρίσκεται τώρα στο στάδιο του σχεδιασμού, προβλέπεται να ενταχθεί παρόμοια δράση, η οποία εξετάζεται να καλύπτει και την προστασία της φυτικής παραγωγής από την αρκούδα.

dasarxeio.com

perifraxiΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: