Την εγκατάσταση «τουριστικών χωριών» σε ορεινά δάση και δασικές εκτάσεις ευνοεί τροπολογία η οποία κατατέθηκε λίγο πριν από την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις».Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» δίνει «μπόνους» χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων για την κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή.
Τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκτός από ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολ, συνεδριακά κέντρα και άλλες υποδομές, περιλαμβάνουν και τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες.
Στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που είχε εισαχθεί στα μέσα Ιουλίου προς ψήφιση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Νίκο Ταγαρά προβλεπόταν «γενναία» μείωση των τετραγωνικών που αντιστοιχούν σε μία τουριστική επένδυση που χτίζεται σε δάσος –σε σύγκριση με την ισχύουσα νομοθεσία- εισάγοντας κλιμακωτό συντελεστή δόμησης ανάλογα με το μέγεθος του «οικοπέδου».
Τελικά με τροπολογία της τελευταίας στιγμής προστέθηκε διάταξη που καταργεί τον κλιμακωτό συντελεστή για τις τουριστικές επενδύσεις που χωροθετούνται σε δάση που βρίσκονται στα 10 χλμ. από τη θάλασσα και ορίζει γι’ αυτές οριζόντιο συντελεστή δόμησης 0,5 για εκτάσεις έως και 8.000 στρέμματα.
Καταργείται ο κλιμακωτός συντελεστής
Τελικά με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής προστέθηκε διάταξη που καταργεί τον κλιμακωτό συντελεστή για τις τουριστικές επενδύσεις που χωροθετούνται σε δάση που βρίσκονται στα 10 χιλιόμετρα από τη θάλασσα και ορίζει γι’ αυτές έναν οριζόντιο συντελεστή δόμησης 0,5 για εκτάσεις έως και 8.000 στρέμματα.
Σε αντίστοιχης έκτασης δάσος, το οποίο όμως βρίσκεται σε νησί ή σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή, μια μεγάλη τουριστική εγκατάσταση με παραθεριστικές κατοικίες θα μπορεί να φτάσει έως τα 310.000 τ.μ.
Βασικός στόχος του νέου νόμου, όπως είχε επισημάνει ο κ. Ταγαράς κατά την παρουσίασή του, είναι ο προσδιορισμός κατά περίπτωση των όρων και προϋποθέσεων βάσει των οποίων αυτές οι εκτάσεις μπορεί «στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης να μεταβάλουν την κατά προορισμό χρήση τους ή να εξυπηρετούν και άλλες χρήσεις για λόγους επιβαλλόμενους από το δημόσιο συμφέρον».
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, οι τουριστικές εγκαταστάσεις στα δάση θα μπορούν να καταλαμβάνουν το 10% της έκτασης (κάλυψη). Ο συντελεστής δόμησης σε δασικά «οικόπεδα» που βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 χλμ. από την ακτογραμμή υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:
- Για έκταση έως 5.000 στρέμματα: 0,5.
- Για έκταση από 5.000 έως 6.000 στρέμματα: 0,3 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 5.000 στρεμμάτων.
- Για έκταση από 6.000 έως 7.000 στρέμματα: 0,2 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 6.000 στρεμμάτων.
- Για έκταση από 7.000 έως 8.000 στρέμματα: 0,1 για τα επιπλέον 1.000 στρέμματα των 7.000 στρεμμάτων.
«Ανοίγουν» τα δάση για τουριστικές χρήσεις
Για τις τουριστικές επενδύσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα σε ορεινές περιοχές σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χλμ. από την ακτογραμμή ο συντελεστής δόμησης είναι 0,5. Σε κάθε περίπτωση, για έκταση εμβαδού πλέον των 8.000 στρεμμάτων δεν υπολογίζεται συντελεστής δόμησης. Ωστόσο προβλέπεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ., γκολφ, τένις κ.ά.) σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 20% της έκτασης, με τον όρο η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι µεγαλύτερη των 3.000 στρεµµάτων.
Επίσης τα δάση «ανοίγουν» και για άλλες τουριστικές χρήσεις. Ετσι επιτρέπεται η επέµβαση σε δηµόσια δάση και δασικές εκτάσεις για τη δηµιουργία χιονοδροµικών κέντρων, εγκαταστάσεων αξιοποίησης ιαµατικών πηγών – υδροθεραπευτηρίων, κέντρων θαλασσοθεραπείας και ξενοδοχειακών καταλυµάτων κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, καθώς και η διάνοιξη και δηµιουργία διόδων διαδροµών γκολφ. Στις επενδύσεις αυτές επιτρέπεται και η εγκατάσταση τηλεφερίκ.
Μνημονιακές δεσμεύσεις
Απλοποίηση της αδειοδότητησης
Αν σχεδιάζονται επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα (ή για οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων) σε δάση και δασικές εκτάσεις, για τις οποίες ωστόσο το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν έχει επιλυθεί αλλά ο επενδυτής κατέχει τίτλους προ της 23ης Φεβρουαρίου 1946, η επένδυση προχωρεί κανονικά. Ετσι εκδίδεται η Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) ή Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, χωρίς την καταβολή ανταλλάγµατος χρήσης, το οποίο ο επενδυτής θα κληθεί να καταβάλει εκ των υστέρων αν τελικά κριθεί ότι η έκταση είναι δηµόσια. Η απλοποίηση στην αδειοδότηση των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων είχε προβλεφθεί σε προηγούμενους νόμους καθώς αποτελεί απόρροια των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Πάντως, προκειμένου να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας τόσο για τους επενδυτές όσο και για το περιβάλλον, η δηµιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύµατος σε ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις θα προχωρεί με προεδρικό διάταγµα χαρακτηρισµού και οριοθέτησης με πρόταση των υπουργών Περιβάλλοντος και Τουρισµού, το οποίο θα περνά από τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αντί Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).
ΠΗΓΗ: Βήμα της Κυριακής
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
Απάντηση