Θανάτωσαν ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους με δηλητηριασμένα δολώματα

lagoskula

Συνεχίζονται τα κρούσματα νεκρών ζώων, κυρίως σκύλων, από δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου γεγονός που προκαλεί προβληματισμό στις αρμόδιες Αρχές.

Συγκεκριμένα, στις 17 και 18 Αυγούστου, στην ορεινή περιοχή της Φούρκας του Δήμου Κόνιτσας, εντοπίστηκαν δηλητηριασμένοι ποιμενικοί και κυνηγετικοί σκύλοι, ενώ στις 25 και 26 Αυγούστου, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ενημερώθηκαν εκ νέου για τον εντοπισμό τεσσάρων νέων δηλητηριασμένων ποιμενικών σκύλων στην ίδια περιοχή.

Την Πέμπτη 27 Αυγούστου, στελέχη του Φορέα και της Ορνιθολογικής, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή με την παρουσία αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, καθώς και του προέδρου του Τοπικού Διαμερίσματος Φούρκας.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό των δηλητηριασμένων δολωμάτων συμμετείχε ο ειδικά εκπαιδευμένος γι’ αυτό τον σκοπό σκύλος με τον συνοδό του, ο οποίος αποτελεί μέλος της Ομάδας της Ορνιθολογικής που δραστηριοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη».

Από την αυτοψία προέκυψε ότι τα δολώματα ρίχτηκαν μέσα στο χωριό, πλησίον των κάδων σκουπιδιών. Επίσης βρέθηκε μισοφαγωμένο πτώμα ζώου που είχε καταναλώσει το δόλωμα, κάτι που προκάλεσε και τον θάνατο άλλων ζώων.

Μεταξύ των θυμάτων της παράνομης αυτής ενέργειας, συγκαταλέγονται κυνηγετικοί και ποιμενικοί σκύλοι ιδιοκτησίας κατοίκων του χωριού, όπως και αλεπούδες.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων αποτελεί αδίκημα που επισύρει ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.

Ο Φορέας Διαχείρισης επισημαίνει ότι ο θάνατος των σκύλων, εκτός από την απώλεια για κάθε ιδιοκτήτη, έχει ως αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτα τα κοπάδια από επιδρομές άγριων ζώων, προκαλώντας έτσι νέες περιπτώσεις σύγκρουσης των ανθρώπων της υπαίθρου με την άγρια πανίδα.

Επιπλέον, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αποτελεί μια εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική για το περιβάλλον και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενώ συνιστά σοβαρή απειλή και για τη δημόσια υγεία, αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ειδικά, όσον αφορά στην άγρια πανίδα και τα αρπακτικά πουλιά, η παράνομη χρήση και διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αποτελεί μια από τις κυριότερες απειλές για την επιβίωσή τους στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, αποτελεί η κατάρρευση του πληθυσμού του Ασπροπάρη στην Ήπειρο, ενός μέχρι πρόσφατα κοινού είδους γύπα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Φορέα, το φαινόμενο έχει λάβει «ανησυχητικές διαστάσεις» και απειλεί το σύνολο της πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Πηγή: ΑΜΠΕ από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: