Η Νορβηγία επιδοτεί τη Λιβερία να σταματήσει την αποψίλωση των δασών

Η Λιβερία θα γίνει η πρώτη χώρα της Αφρικής που θα σταματήσει την κοπή δέντρων με αντάλλαγμα την αναπτυξιακή βοήθεια.

Liberia

Η Νορβηγία θα παραχωρήσει στην φτωχή χώρα της Δυτικής Αφρικής 150 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση των δασών μέχρι το 2020.

Πολλοί φοβήθηκαν πως η κρίση του ιού Έμπολα θα οδηγούσε στη ραγδαία αύξηση της υλοτομίας καθώς η χώρα θα ήταν απελπισμένη για χρήματα.

Τα δάση της Λιβερίας δεν είναι τόσο μεγάλα όσο σε άλλες χώρες, παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των τροπικών δασών της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται στη χώρα. Επίσης, πρόκειται για ένα παγκόσμιο σημείο ποικιλομορφίας καθώς σε αυτή κατοικούν πολλά είδη ζώων όπως οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες των δασών και οι λεοπαρδάλεις.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο εμφύλιος πόλεμος τελείωσε το 2003, η παράνομη υλοτομία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Το 2012, η Πρόεδρος Ellen Johnson Sirleaf δέχθηκε παγκόσμια επίκριση καθώς χορήγησε άδειες σε εταιρείες για να αποψιλώσουν το 58% του συνολικού τροπικού δάσους της χώρας. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες οι άδειες ακυρώθηκαν.

Ορισμένοι ερευνητές συνέδεσαν την τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα με την εκτεταμένη καταστροφή των δασών, καθώς εξαιτίας της οι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με τις φυσικές δεξαμενές του ιού.

Τώρα, οι Νορβηγοί και η κυβέρνηση της Λιβερίας υπέγραψαν μία συμφωνία που πιστεύουν ότι θα προστατεύσει τα δάση σε βάθος χρόνου. «Ελπίζουμε ότι η Λιβερία θα είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές καθώς και τα επίπεδα της φτώχειας», δήλωσε ο Jens Frolich Holte, πολιτικός σύμβουλος της νορβηγικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη.

Liberia2

«Έχουμε χρηματοδοτήσει προσπάθειες στην Ινδονησία και τη Βραζιλία, αλλά νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε εισέλθει σε μια συμφωνία εθνικού επιπέδου».

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Νορβηγία θα βοηθήσει τη Λιβερία να παρακολουθεί και να εποπτεύει τα δάση. Η Λιβερία θα αποφύγει την έκδοση νέων αδειών υλοτομίας έως ότου εξεταστούν όλες οι υπάρχουσες από κάποιο ανεξάρτητο φορέα.

Η χώρα συμφώνησε να αναγνωρίσει το 30% των δασικών εκτάσεών της ως προστατευόμενη περιοχή μέχρι το 2020. Ακόμα, θα ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα πληρωμής των κοινοτήτων με σκοπό την προστασία του δάσους. Στο τέλος, οι Νορβηγοί θα δώσουν χρήματα στη χώρα, εφόσον επιβεβαιώσουν ότι τα δάση έχουν παραμείνει απείραχτα.

Η εξέλιξη είχε μεγάλη απήχηση στους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Λιβερίας. «Αυτή η συνεργασία υπόσχεται πολλά, όχι μόνο για τα δάση και το κλίμα, αλλά και για τις δασικές κοινότητες που έχουν περιθωριοποιηθεί εδώ και καιρό», δήλωσε ο Silas Siakor, περιβαλλοντικός ακτιβιστής της χώρας.

«Η δέσμευση της κοινοπραξίας για το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων της κοινότητας σε σχέση με τα δάση είναι αξιέπαινη». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Λιβερία στράφηκε στην υλοτομία σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά της. Μετά τον ιό Έμπολα όμως, που έχει επηρεάσει σημαντικά την οικονομία της χώρας, η νορβηγική συμφωνία θα αποτελέσει σημαντική βοήθεια.

«Η ελπίδα μας είναι ότι η κατάσταση που επικρατεί τώρα, θα περιοριστεί και θα επιλυθεί», είπε ο Frolich Holte. «Αλλά θα πρέπει επίσης να δώσουμε στην Λιβερία την ελπίδα για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και αυτό ακριβώς θα προσφέρουν τα χρήματα, την ελπίδα για μια χώρα χωρίς φτώχεια και χωρίς αποψιλώσεις των δασών».

Με την εκτεταμένη διαφθορά και την κυβέρνηση να αγωνίζεται να επιβάλει την εξουσία της, οι ακτιβιστές αναγνωρίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο να σταματήσει η αποψίλωση. «Υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά, τόσο η Νορβηγία όσο και η Λιβερία θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η συμφωνία δεν επηρεαστεί από τη διαφθορά. Πιστεύω πως αυτό είναι εφικτό», δήλωσε ο διευθυντής της εκστρατείας Global Witness, Patrick Alley.

Πηγή: http://www.opinionpost.gr/



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading