Ξεκινά η χαρτογράφηση των περιοχών Natura;

dasos oikosistima biotopos

Τράτσα Μάχη | ΤΟ ΒΗΜΑ

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και σύντομα ξεκινά, η πρώτη χαρτογράφηση και αξιολόγηση των περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα. Αν και οι τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνηση των μελετών οριοθέτησής τους, είχαν καθοριστεί με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 1419/30.4. 2012) ήδη από τις αρχές του 2012, το έργο είχε μείνει στο συρτάρι.

Τελικά, φαίνεται ότι οι μελέτες θα ξεκινήσουν άμεσα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στη διήμερη Διεθνή Συνάντηση με θέμα «Πολιτιστικά Τοπία σε περιοχές Natura 2000: προς μία νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», την οποία διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Σύμφωνα με τον συντονιστή πολιτική στο Τμήμα Φύσης της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φώτιο Παπούλια, οι περιοχές Natura στα 28 κράτη μέλη φθάνουν τις 27.308 (εκ των οποίων 419 βρίσκονται στην Ελλάδα) και καταλαμβάνουν 1.000.000 km2. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, οι συγκεκριμένες περιοχές καταλαμβάνουν το 18,3% της ευρωπαϊκής γης, αλλά μόνον το 4% των θαλασσών.

Γι΄ αυτό άλλωστε η Επίτροπος Θαλασσιών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυρία Μαρία Δαμανάκη τόνισε ότι σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο καθορισμός των χρήσεων γης στο θαλάσσιο περιβάλλον και το 2020 ο χάρτης του βυθού της Μεσογείου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «γνωρίζουμε περισσότερα για την επιφάνεια της Σελήνης, από τον βυθό της Μεσογείου».

Ωστόσο, όπως ανέφερε η Εκτελεστική Γραμματέας της Γραμματείας για το Όζον στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, για να είναι αποτελεσματική η προστασία και διαχείριση των Natura, θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι ευρωπαϊκές πολιτικές των χρήσεων γης. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια, η προσέγγιση όλων ως προς τη βιοποικιλότητα πρέπει να έχει χαρακτήρα διεθνή και να μην αντιμετωπίζεται κάθε φορά μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου, το οποίο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του UNEP έχει αυξηθεί. «Η ύπαρξη εμπόρων, σε διάφορα σημεία του πλανήτη, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ελεφαντόδοντο, ευνοεί τη λαθροθηρία στην Αφρική», υπογράμμισε η κυρία Μπιρμπίλη. 

Αξία υπηρεσιών σε Natura: 200 με 300 δις ευρώ ετησίως

Όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, το κόστος για τη διαχείριση περιοχών που ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, υπολογίζεται σε 5,8 δις ευρώ τον χρόνο, όταν η αξία των υπηρεσιών που σχετίζονται με το οικοσύστημα έχει εκτιμηθεί σε 200 με 300 δις ευρώ ετησίως, ουσιαστικά το 1,7 – 2,5% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

«Θεωρούμε ότι το δίκτυο Natura 2000 αποτελεί μέρος της λύσης του αναπτυξιακού προβλήματος της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Μανιάτης. Και πρόσθεσε: «Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει, αν αναλογιστούμε τα 7.000.000 θέσεων εργασίας και τα πάνω από 60 δις ευρώ ετήσια έσοδα που παράγονται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο από ανάλογες δράσεις στις 27.000 προστατευόμενες περιοχές».

Άλλωστε, όπως ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κυρία Σοφία Στάικου, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, ταυτόχρονα, «είναι παράμετροι που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει σήμερα, μιλώντας και αναζητώντας ένα νέο μοντέλο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης». ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: