Η άγρια ζωή στο επίκεντρο

Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ |

Την ανάδειξη επιμέρους προβλημάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες έθεσε στο επίκεντρο το διεθνές συνέδριο μελέτης και διαχείρισης της αρκούδας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

arkouda

Η διεθνής εμπειρία, πρακτική και τεχνογνωσία μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τον πληθυσμό της αρκούδας στην Ελλάδα, επισήμαναν επιστήμονες και διοργανωτές του συνεδρίου και τόνισαν ότι αποτελεί χρυσή ευκαιρία για νέους ερευνητές και αφορμή συνάντησης επιστημόνων και από τις βαλκανικές χώρες. Στο 23ο διεθνές συνέδριο για τη μελέτη και τη διαχείριση της αρκούδας, το οποίο ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες του χθες (10 Οκτωβρίου) στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 250 συμμετοχές από 42 χώρες (23% από χώρες της Αμερικής, 11% από την Ασία, 65% από την Ευρώπη και 1% από την Αυστραλία).

Ποσοστό 35% των συνέδρων προήλθαν από χώρες των Βαλκανίων, γεγονός που οφείλεται στην επιλογή της Θεσσαλονίκης ως τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου, ενώ οι ελληνικές συμμετοχές ανήλθαν σε 50. Η διοργάνωση πραγματοποιείται κάθε ένα ή δύο χρόνια από το 1989 και φέτος συνδιοργανωτές ήταν ο “Αρκτούρος” και η διεθνής επιστημονική εταιρεία International Association for bear research and management (IBA), υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ. Οι τρεις θεματικές ενότητες ήταν η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας, η προσέγγιση αρκούδων σε οικισμούς και τα ατυχήματα σε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Συζητήθηκαν διεξοδικά σημαντικά ζητήματα που αφορούν την αρκούδα και την προστασία της σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν ερευνητικά δεδομένα και καλές πρακτικές οργανώσεων απ’ όλο τον κόσμο.

“ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ”

Στη σημασία της διαχείρισης της αρκούδας για το δάσος και τον άνθρωπο αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του “Αρκτούρου” Γιάννης Μπουτάρης, κατά την έναρξη του συνεδρίου. “Οι παρεμβάσεις στα δάση έχουν αποτέλεσμα το περιβάλλον να γίνεται αφιλόξενο, τα ζώα να προσεγγίζουν χωριά, να δημιουργούνται προβλήματα και πολύς κόσμος να πιστεύει ότι η αρκούδα είναι ένα πολύ κακό ζώο”, είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην έως τώρα επιτυχημένη δράση του “Αρκτούρου”: την εξάλειψη του φαινομένου της αρκούδας-χορεύτριας, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, το εκτροφείο του ελληνικού ποιμενικού, την προστασία του λύκου κ.ά.

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συντονιστής του “Αρκτούρου” και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου δρ Αλέξανδρος Καραμανλίδης υπογράμμισε τη σημασία της δημιουργίας εθνικού μητρώου αρκούδας. “Πλέον χρησιμοποιούμε γενετικές μεθόδους προκειμένου να ταυτοποιήσουμε τις αρκούδες. Στο εθνικό μητρώο είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 350, ενώ εικάζουμε ότι ο συνολικός πληθυσμός τους στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 400, παρουσιάζοντας αύξηση”.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, η πρόεδρος της IBA Karen Noyce δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είχαμε μία εξαιρετική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στα μέλη μας να ενημερώσουν για την πρόοδο του έργου που κάνουν στον τομέα της έρευνας και της προστασίας της αρκούδας και να προωθήσουν νέες συνεργασίες, που αποτελούν το θεμέλιο για τη αμοιβαία πρόοδο για τη διατήρηση του είδους. Η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν η καλύτερη αφορμή για να εστιάσουμε την προσοχή μας στην καφέ αρκούδα στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και για να γνωρίσουμε συναδέλφους μας που ζουν και εργάζονται στην περιοχή αυτή. Ελπίζουμε ότι η παρουσία μας θα αυξήσει το ενδιαφέρον για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε πολύ τον ‘Αρκτούρο’ για τη διοργάνωση του συνεδρίου σ’ αυτή την πανέμορφη και τόσο ζωντανή πόλη”.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

“Για πρώτη φορά υπάρχει θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την προσέγγιση αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ Κωνσταντίνος Δημόπουλος, αναφερόμενος σε ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για επιστημονική δουλειά που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον “Αρκτούρο”. Νέα νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί και η άρση της απαγόρευσης χρήσης αναισθητικών όπλων, η οποία ίσχυε έως τώρα.

Όσον αφορά το θέμα των αρκούδων-θυμάτων τροχαίων, ιδίως στην Εγνατία οδό και σε κάθετους άξονές της, οι εκπρόσωποι του “Αρκτούρου” ξεκαθαρίζουν ότι ο αριθμός των αρκούδων που εμπλέκονται σε τροχαία μειώνεται. “Τα τροχαία ατυχήματα με αρκούδες δεν γίνεται να εξαλειφθούν. Ζητούμενο είναι να μειωθούν. Με την κατασκευή του φράχτη στην Εγνατία οδό το φαινόμενο έχει περιοριστεί. Πλέον, μένει ένα μικρό κομμάτι (Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή) όπου ο φράχτης θα ολοκληρωθεί σύντομα, είναι ωστόσο αδύνατο να τοποθετηθούν φράχτες σε κάθε δρόμο”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλίδης.

Εφημ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: