Στενεύει ο κλοιός για την παράνομη βόσκηση

Ο Εισαγγελέας με έγγραφο του ζήτησε ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της παράνομης βόσκησης και της καταστροφής των αγροτικών περιουσιών.

voski

Του Νίκου Πετάση | ΝΕΑ Κρήτη

Την περασμένη Κυριακή, στη Θρυπτή του νομού Λασιθίου, τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια, μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ανεξάρτητοι φορείς, επαγγελματικές ενώσεις και κάτοικοι συγκεντρώθηκαν μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων του ορεινού όγκου της Θρυπτής, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συνεχιζόμενη πρακτική ανεξέλεγκτης και καταστροφικής βόσκησης και της αδιαφορίας των αρμόδιων Αρχών παρά τις από 30ετίας διαμαρτυρίες και καταγγελίες των θυμάτων της ασυδοσίας ολίγων αδιόρθωτων κτηνοτρόφων.

Με δεκάδες έγγραφα ενημέρωσαν για τη μη εφαρμογή των νόμων και την Εισαγγελία Λασιθίου, που σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της παράνομης βόσκησης και της καταστροφής των αγροτικών περιουσιών.

Παρέμβαση εισαγγελέα 

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Λασιθίου κ. Μανόλης Συλλιγάρδος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον ορεινό όγκο της Θρυπτής και στη γύρω περιοχή, μας αποκάλυψε ότι «μετά τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των συλλόγων και των φορέων της Ιεράπετρας, ο εισαγγελέας με έγγραφό του μας ζητά να του δώσουμε εξηγήσεις για τις προσπάθειές μας να πατάξουμε την παραβατικότητα στην ορεινή Ιεράπετρα.

Οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου κάνουν μηνύσεις σχεδόν καθημερινά στους παραβάτες κτηνοτρόφους, κάνουν αυτοψίες και εκτιμήσεις αγροζημιών όταν καλούνται από τους ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων καλλιεργειών, και καλούν σε κάθε περίπτωση εντοπισμού αδέσποτων το αρμόδιο κλιμάκιο περισυλλογής των ανεπιτήρητων ζώων, που έχει συγκροτηθεί από τους οικείους Δήμους, για να προχωρήσουν στη σύλληψη των αδέσποτων. Εκείνοι είναι αρμόδιοι για την επιβολή των προστίμων και την εκποίηση ή τη σφαγή των ζώων τελικά, αν δεν αναζητηθούν από τον κάτοχό τους, που για να τα παραλάβει οφείλει πρώτα να πληρώσει τα πρόστιμα που του επιβάλλονται.

Με το προσωπικό που έχουμε προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τους νόμους. Στο θέμα όμως της αδεσποτείας εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Η Δασική, η Αστυνομία και ο Δήμος. Δεν είναι σωστό ότι απαγορεύεται η βόσκηση σε περιοχές Natura και όσοι δεν ξέρουν τους νόμους λαϊκίζουν, δημιουργώντας απλά εντυπώσεις.

Η πάταξη της παράνομης βόσκησης και της αδεσποτείας μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών. Στη Διεύθυνση Δασών οι μηνύσεις που κάνουμε καθημερινά σχεδόν στους παραβάτες είναι αμέτρητες, αλλά δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε τις ποινές στους παραβάτες. Αυτό είναι θέμα Δικαιοσύνης», καταλήγει ο κ. Μανόλης Συλλιγάρδος.

Το κλιμάκιο περισυλλογής των αδέσποτων ζώων που είχε συγκροτήσει η προηγούμενη δημοτική Αρχή δεν έχει ακόμα καταργηθεί. «Η λειτουργία του κλιμακίου αυτού δεν έχει ανασταλεί ακόμη. Είναι θέμα χρόνου, ωστόσο, και αυτό θα γίνει τις ερχόμενες μέρες, να συγκροτηθεί το νέο κλιμάκιο περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αναλάβει αμέσως δράση», μας είπε ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Παπαδοπετράκης, υπεύθυνος για την αδεσποτεία στο Δήμο Ιεράπετρας.

Κόβουν τα δένδρα για καυσόξυλα: Περιπολίες και για τη λαθροϋλοτομία 

Στις καθημερινές περιπολίες που κάνουν οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας περιλαμβάνονται και οι εξορμήσεις στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους προκειμένου να εντοπιστούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη τα συνεργεία που τα τελευταία χρόνια επιδίδονται στην παράνομη κοπή και τον τεμαχισμό δασικών δέντρων, τα οποία διαθέτουν τους κρύους μήνες του χειμώνα για καυσόξυλα στα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως.

«Απαγορεύεται διά ροπάλου η για οποιοδήποτε λόγο κοπή δασικού δέντρου χωρίς άδεια από την υπηρεσία μας. Μπορούμε να επιτρέψουμε σε ορισμένες περιπτώσεις να κοπούν κατόπιν άδειας κάποια καμένα από παλιές πυρκαγιές δέντρα, που είναι στις άκρες των δασικών δρόμων και εμποδίζουν την κυκλοφορία, ή είναι ετοιμόρροπα να πέσουν μέσα στο δρόμο. Επιτρέπουμε επίσης, αφού κάνουμε την απαραίτητη αυτοψία, να κοπούν ορισμένα δασικά δέντρα που έχουν φυτρώσει μέσα σε καλλιέργειες.

Πέρα από αυτό όμως, επειδή πέρυσι εντοπίστηκαν σε όλο το νομό Λασιθίου πολλοί παραβάτες που έκοβαν παράνομα ακόμα και τα ακαλλιέργητα ελαιόδεντρα των ανυποψίαστων ελαιοπαραγωγών, ζητούμε από τον οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι άγνωστοι σε εκείνους επιχειρούν να κόψουν δέντρα σε ξένες ιδιοκτησίες ή στο δάσος, να μας ενημερώνουν για να επιχειρούμε τους απαραίτητους ελέγχους νομιμότητας. Όσοι συλληφθούν να επιδίδονται στο σπορ της λαθροϋλοτομίας, θα οδηγούνται στο αυτόφωρο για τα περαιτέρω», μας είπε ο δασάρχης κ. Μανόλης Συλλιγάρδος.

Του Νίκου ΠετάσηΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: