Επιδρομή αγριογούρουνων στον Τύρναβο

agriogourouna

Τον τελευταίο καιρό, όλο και πιο συχνά, διαβάζουμε για ζημιές που προκαλούν είδη της άγριας πανίδας στις γεωργικές καλλιέργειες και το κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να ενσκήψουν στο πρόβλημα, να καταγράψουν τις τυχόν ζημιές, να αξιολογήσουν την σοβαρότητα των περιστατικών και αναλόγως να προτείνουν την λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων. Διαφορετικά, οι “ζημιές” θα πολλαπλασιάζονται, είτε πρόκειται για ζημιές που προκαλούν άγρια ζώα στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, είτε πρόκειται για ζημιές που υφίσταται η άγρια πανίδα στο όνομα της προστασίας της παραγωγής.

Ακολουθεί δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ για την απόγνωση των γεωργών, λόγω των ζημιών που προκαλούν τα αγριογούρουνα, σε περιοχές του δήμου Τυρνάβου.

Επιδρομή αγριογούρουνων στον Τύρναβο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες της περιοχής

Αντιμέτωποι με δεκάδες αγριογούρουνα βρίσκονται αγρότες της ευρύτερης περιοχής  του Δήμου Τυρνάβου, από τις συνεχείς επιδρομές  τους σε καλλιέργειες.

Όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες μέχρι πριν λίγα χρόνια τα αγριογούρουνα κατέβαιναν από τα βουνά του Κάτω Ολύμπου μέχρι τα πλησιέστερα χωριά, στα ριζά των βουνών, όπως είναι η Λυγαριά, το Αργυροπούλι η Ροδιά και τα Δελέρια.

Φέτος το πρόβλημα έχει επεκταθεί και τα αγριογούρουνα, ακόμα και την ημέρα, κατεβαίνουν στον κάμπο ακόμα και σε χωράφια δίπλα σε σπίτια του Τυρνάβου και του Αμπελώνα, προς εξεύρεση τροφής αλλά και νερού και στη μανία τους κυριολεκτικά  καταστρέφουν τα πάντα. Μάλιστα το ένστικτο τους τα οδηγεί να δημιουργούν περάσματα  από την εξωτερική πλευρά του  χωραφιού χωρίς αυτά να διακρίνονται. Εισέρχονται στο εσωτερικό της καλλιέργειας και δημιουργούν «φωλιές» που ξεπερνούν το στρέμμα η καθεμιά. Εκεί τα ζώα με την ησυχία τους και χωρίς να γίνονται αντιληπτά τρώνε τις καλλιέργειες μην αφήνοντας  τίποτα όρθιο.

Ορισμένοι παραγωγοί στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τα αγριογούρουνα περιέφραξαν τις καλλιέργειες με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα ώστε όταν το ζώο ακουμπήσει πάνω να κεραυνοβοληθεί από το ηλεκτρικό ρεύμα, να φοβηθεί και  να απομακρυνθεί. Δυστυχώς  όμως με την πάροδο των ημερών  και μετά το πρώτο φόβο τα αγριογούρουνα κατορθώνουν να αποφεύγουν ακόμα και ηλεκτροφόρα σύρματα και να εισέρχονται και πάλι  στο εσωτερικό του χωραφιού και να τρώνε ανενόχλητα καλλιέργειες.

Οι πληγέντες αγρότες ζητούν από τη νέα δημοτική αρχή Τυρνάβου να παρέμβει στο δασαρχείο Λάρισας και το αρμόδιο υπουργείο και να ζητηθεί μόνο για την περιοχή που αντιμετωπίζει το πρόβλημα  να επιτρέπεται η θήρα του αγριογούρουνου στις καλλιεργημένες εκτάσεις.

Του Κώστα Τσόλα | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: