Ενημερωτική εκδήλωση για το κυνήγι στους υγροτόπους και τα μολύβδινα σκάγια

komath

Ενημερωτική εκδήλωση για το κυνήγι στους υγροτόπους και τα μολύβδινα σκάγια πραγματοποιήθηκε από τον ΚΣ Αμπελοκήπων, σε συνεργασία με την Κυνηγετική  Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης στο εντευκτήριο του Συλλόγου στο «Μανιτάρι». Η εκδήλωση είχε σκοπό να ενημερώσει τους κυνηγούς, υδρόβιων κυρίως θηραμάτων, για το ζήτημα της απαγόρευσης χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους. Μετά  από το εισαγωγικό χαιρετισμό του Προέδρου του Συλλόγου κ. Α. Γιαπουτζή, κύριος ομιλητής ήταν ο θηραματολόγος της ΚΟΜΑΘ κ. Χρήστος Σώκος όπου με την ευκαιρία της ενημέρωσης έθιξε και άλλα ζητήματα που αφορούν τους κυνηγούς του υδρόβιου όπως:

– τις ευρείες αποξηράνσεις

– τις ακολουθούμενες ευρείες απαγορεύσεις στο 80% της έκτασης των υγροτόπων,

– το χρονικό περιορισμό στη μισή ώρα μετά τη δύση και πριν την ανατολή του ηλίου,

– την απαγόρευση πολλών ειδών όπου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτρέπεται η θήρα – την απαγόρευση της χρήσης παραδοσιακών κραχτών και ομοιωμάτων.

Σε όλα αυτά ήρθε να εφαρμοστεί και η απαγόρευση χρήσης μολύβδινων σκαγιών. Η ανάγκη της απαγόρευσης του μολύβδου αναλύθηκε, αρχικά στο πλαίσιο των ενδεχόμενων επιπτώσεων στην υγεία του ανθρώπου, καθώς έρευνες αναφέρονται σε αυτό, αλλά και στις επιπτώσεις της μολυβδίασης στις αγριόπαπιες και στα αρπακτικά πτηνά. Με την απαγόρευση χρήσης του μολύβδου συνηγορούν μεν πολλές σοβαρές διεθνείς οργανώσεις αλλά και η FACE η Ομοσπονδία των Ευρωπαίων κυνηγών, εδώ και πολλά χρόνια.

Εναλλακτική και μερικώς φτηνή πρόταση είναι η χρήση ατσάλινων σκαγιών. Ωστόσο αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη στην Ελλάδα είναι ότι η διεθνής εμπειρία επιβάλει των συνδυασμό τους με κράχτες και ομοιώματακαθώς το ωφέλιμο βεληνεκές των ατσάλινων σκαγιών είναι σοβαρά μικρότερο. Συνεπώς πρόταση των κυνηγών στην εκδήλωση ήταν παράλληλα με τον περιορισμό των μολύβδινων σκαγιών να διερευνηθεί η χρήση ομοιωμάτων και κραχτών όπως άλλωστε εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον στους παρευρισκόμενους μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό όπου έχει ήδη εκδώσει η ΚΟΜΑΘ για την ορθή χρήση των ατσάλινων σκαγιών.

 Τέλος η ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ υπενθυμίζει ότι η χρήση μολύβδινων σκαγιών, πέραν της απαγόρευσης επιφέρει και διοικητικά πρόστιμα, που είναι αρκετά υψηλά και είναι ανεξάρτητα της δικαστικής έκβασης της όποιας μήνυσης.

 

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

http://www.hunters.gr

 ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: