Μέτρα προστασίας των πεύκων από τη βαμβακίαση στη Δωδεκάνησο

Marchalina hellenica

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση με θέμα: «Μέτρα προστασίας των πεύκων από τη βαμβακίαση στη Δωδεκάνησο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην ερώτηση, επισημαίνει την τεράστια οικολογική καταστροφή από το έντομο Marchalina hellenica που απειλεί να εξαφανίσει σημαντικές εκτάσεις πευκοδασών στη Δωδεκάνησο.

Η εκρηκτική εξάπλωση της ασθένειας της βαμβακίασης, έπειτα από άκαιρες αποφάσεις/ενέργειες του πρώην Υπουργείου Γεωργίας, έχει επιφέρει σημαντική διαταραχή και υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος σε όλη τη χώρα. Έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με κοινωνικοοικονομικές διαστάσεις, πέρα από τις προφανείς περιβαλλοντικές – οικολογικές συνέπειες της ασθένειας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Στην ερώτηση, ο Δημήτρης Γάκης, ζητάει από την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την προστασία των ευαίσθητων συστάδων πεύκης, τον περιορισμό και την εξάλειψη της ασθένειας της βαμβακίασης στις προσβεβλημένες περιοχές της Δωδεκανήσου. Είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την επίτευξη της αποκατάστασης/διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας και την αποτροπή της περαιτέρω υποβάθμισης των δασικών οικοσυστημάτων από την ολοκληρωτική φυσική καταστροφή.

Τα πευκοδάση της Δωδεκανήσου συνιστούν δημόσια περιουσία και εθνική κληρονομιά που ανήκει σε όλους τους πολίτες. Αποτελούν ένα κρίσιμο – ιστορικά αδιάρρηκτο- στοιχείο για το νησιωτικό περιβάλλον, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Είναι ένα ανεκτίμητο δώρο της φύσης που οφείλουμε όλοι μας να σεβαστούμε και να προστατέψουμε για να το παραδώσουμε αλώβητο στις γενιές που θα ακολουθήσουν.ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

1 reply

 1. Κύριε Γακη, σχετικά με το άρθρο που γράψατε για το marcalina hellenica και το πρόβλημα στα πευκοδάση της Ρόδου, επειδή θεωρώ ότι έγινε μια πολύ βιαστική προσέγγιση του θέματος χωρίς επιστημονική ενημέρωση απλά για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, θα ήθελα να σας ενημερωσω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται και έχουν πιο σοβαρές προεκτάσεις.
  Σκεφτείτε μόνο πόσα προβλήματα θα δημιουργούσαμε μέσο της τροφικής αλυσίδας αν αρχίζαμε να ψεκάζομαι τα δάση. Αυτό και μόνο θα έφτανε!
  Επίσης θα έπρεπε να ξέρετε ότι εκτός από κάποιες ανεπαίσθητες ζημιές που μπορεί να προκαλέσει στα δέντρα ο marcalina και κάποια αυτοκίνητα που λερώνει σε κάποιος όταν τα παρκάρουν κάτω από τα πεύκα, τα οφέλη που έχουμε από αυτόν είναι πολύ πιο σημαντικά.
  80% περίπου τις μελισσοκομίας στην Ελλάδα και του εισοδήματος που έχουν οι μελισσοκόμοι από το μέλι που παράγεται οφείλεται σε αυτό το έντομο.
  Εγώ σαν επαγγελματίας μελισσοκόμος ήμουν και είμαι συνεργάτης σε έρευνες που έχουν γίνει και γίνονται αυτή την στιγμή στην Ρόδο για τον marcalina hellenica. θα σας συνιστούσα να έχετε μια ενημέρωση απο τους αρμόδιους επιστήμονες που κάνουν τις έρευνες, και να σας δώσω ονόματα και τηλέφωνα για να ενημερωθείτε πιο σωστά και να αποφευχθούν λάθη με σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον τα δάση, και την οικονομία μας.

  Σοφια Γούναρη, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – 693939024- 2106399366
  Αντρεας Θρασυβουλου, Καθηγητής Μελισσοκομίας Α.Π.Θ 2310472983-6945297449
  Γεωργιος Μοσχιδης, Γεωπόνος Δ. Γεωργίας Δωδεκανήσου (συνεργάτης) 2241364927 – 6977514128

  Με εκτίμηση,


  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~
  Dimitrios Mesanagrenos
  Tel. (+30) 6944316941

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: