«Κάναμε τους λύκους για να γλιτώσουμε από τις αρκούδες»

arkouda

Αντιμέτωποι με μία απρόσμενη και δυσάρεστη – για τους ίδιους – έκπληξη ήρθαν χθες το πρωί, ένας κτηνοτρόφος, ο βοσκός του και ένα κτηνίατρος του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, στη Δροσοπηγή της Κόνιτσας, όταν βρέθηκαν απέναντι σε τρεις αρκούδες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο κτηνοτρόφος – ιδιοκτήτης φάρμας με μοσχάρια και αγελάδες, 500 μέτρα από το χωριό Δροσοπηγή της Κόνιτσας στον Σμόλικα- Κώστας Τσάτσας περιέγραψε το γεγονός ιδιαίτερα γλαφυρά λέγοντας ότι: «Χρειάστηκε να κάνουμε τους λύκους, φασαρία, να γαυγίζουμε για να φοβηθούν και να απομακρυνθούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κτηνοτρόφος, τις προηγούμενες ημέρες βρήκε στην στάνη του, τέσσερα νεκρά ζώα -ένα μοσχάρι και τρεις αγελάδες- τα οποία είχαν κατασπαράξει σύμφωνα με τον ίδιο λύκοι και αρκούδες. Ο κτηνοτρόφος ειδοποίησε τον ΕΛΓΑ, για την καταγραφή των περιστατικών. Χθες επισκέφθηκε το σημείο με τον κτηνίατρο για να βεβαιώσει την κατάσταση και όταν πλησίασαν μαζί με το βοσκό τη στάνη, αντίκρυσαν μία νεκρή αγελάδα και δίπλα της τρεις αρκούδες.

«Πιθανόν να ήταν μητέρα, με τα δύο μεγάλα παιδιά της. Ξαφνικά, τις αντικρίσαμε, παγώσαμε προς στιγμήν. Δεν είχαμε αυτοκίνητο. Ήταν, ούτε στα 50 μέτρα κοντά μας. Αρχικά κινήθηκαν προς το μέρος μας. Ο βοσκός έτρεξε γιατί φοβήθηκε, έπεσε σε βράχια και κτύπησε τα πόδια του. Εμείς αντιδράσαμε, φωνάζαμε σαν λύκοι, σκύλοι, κάναμε φασαρία. Οι τρεις αρκούδες άρχισαν να απομακρύνονται με αργό πάτημα», ανέφερε ο κτηνοτρόφος.

Όπως είπε ο κ. Τσάτσας δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε αυτός ο μοναδικός, που χάνει ζώα από λύκους η αρκούδες και όπως υποστηρίζει: « Το βουνό είναι γεμάτο αρκούδες. Γίναμε έρμαια των αρκούδων και των λύκων. Αν σκοτώσουμε μία αρκούδα θα μας κλείσουν φυλακή. Ζητάμε να ληφθούν μέτρα και να αποζημιωθούμε. Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων είναι πολύ σοβαρά. Ο ΕΛΓΑ, ενώ πληρώνουμε ακριβή ασφάλεια για τα ζώα μας, έχει πάνω από ένα χρόνο που καθυστερεί τις αποζημιώσεις μας, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει μπλοκάρει τις αποζημιώσεις».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες μέρες αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, με πλέον πρόσφατο αυτό που συνέβη στο χωριό Μανασσή του Ζαγορίου όπου αρκούδα έβγαλε τις πλάκες από την στέγη του καφενείου αναζητώντας τροφή.

Λόγω της «επίθεσης» που δέχονται από αρκούδες και λύκους οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, η Γενική Γραμματέας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας -Ηπείρου, συγκρότησε συντονιστική επιτροπή, με στόχο την διαχείριση των επισκέψεων αρκούδων σε ορεινούς οικισμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: