Συλλήψεις… για καυσόξυλα!

Της Λένας Κισσάβου | ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Συλλήψεις και κατασχέσεις αυτοκινήτων με καυσόξυλα, που προήλθαν από παράνομη υλοτόμηση, έγιναν περιφερειακά της πόλης, από το Δασαρχείο Λάρισας, στην προσπάθειά του να σταματήσει τη «λαίλαπα» της λαθροϋλοτομίας.

Την περίοδο αυτή, εκτιμάται όπως κάθε χρόνο, ότι θα υπάρχει έξαρση του φαινομένου και ως εκ τούτου το Δασαρχείο, εκτός των προγραμματισμένων ελέγχων του, προχωρά και σε έκτακτες αποστολές, οι οποίες φαίνεται να έχουν αποδώσει, αφού στα δίχτυα του πιάστηκαν αρκετοί τόνοι παράνομης ξυλείας.

Σύμφωνα με τον δασάρχη κ. Αστέριο Γκάτσικο, ο εντοπισμός των δραστών έγινε σε εισόδους της Λάρισας, όταν σε ελέγχους των υπαλλήλων της υπηρεσίας, κατελήφθησαν οδηγοί αυτοκινήτων που μετέφεραν καυσόξυλα, χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα που να βεβαιώνουν τη νόμιμη κοπή και μεταφορά τους.

Όπως αναφέρει ο δασάρχης, πολλά κρούσματα λαθροϋλοτομίας διαπιστώνονται σε μέρη πρασίνου περιφερειακά της Λάρισας και ειδικότερα σε περιοχές στις όχθες του Πηνειού ποταμού και σε αλσύλλια.

«Είμαστε αυστηροί όσον αφορά στην παράνομη λαθροϋλοτομία για εμπορία…» τονίζει ο κ. Γκάτσικος και μας ενημερώνει για τις ποινές που επιβάλλονται: «Πέραν των κατασχέσεων αυτοκινήτων και της ξυλείας, κατάσχονται επίσης άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες και το δίπλωμα του οδηγού. Παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο στο πενταπλάσιο της τιμής των κατασχεθέντων καυσόξυλων.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του αυτοκινήτου, επιστρέφονται μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο και το δε δίπλωμα τρεις μήνες μετά την ημερομηνία πληρωμής του διοικητικού προστίμου που έχει υποβληθεί στους δράστες».

Υπάρχουν δύο κατηγορίες λαθροϋλοτόμων: Εκείνοι οι οποίοι κόβουν ξυλεία για δική τους χρήση και αυτών που προορίζουν τη λαθραία λεία τους για εμπόριο.

Σε κάθε περίπτωση οι ποσότητες καυσόξυλων που κόβει ο καθένας είναι διαφορετικές, αλλά και η συχνότητα της πράξης τους. Συγκεκριμένα με μικρότερη συχνότητα εμφανίζονται οι περιπτώσεις λαθροϋλοτομίας από κατοίκους της υπαίθρου ή των πόλεων, οι οποίοι κόβουν δέντρα για τις σόμπες του ή τα τζάκια τους.

Με καθημερινές περιπολίες, πρωϊνές και απογευματινές βάρδιες, το Δασαρχείο Λάρισας, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη λαθροϋλοτομία στο πλαίσιο του ρόλου του, της προστασίας των δασών, μια αποστολή ιδιαίτερα δύσκολη στη μεγάλη έκταση αρμοδιότητάς του, που περιλαμβάνει τον Κίσσαβο, τον κάτω Όλυμπο μέχρι και τα όρια με τον όμορο νομό Πιερίας αλλά και μέρος του θεσσαλικού κάμπου.

Στο πλαίσιο μάλιστα της δασοπροστασίας, λειτουργεί σε καθημερινή βάση αλλά και τα Σαββατοκύριακα, η τηλεφωνική γραμμή του Δασαρχείου Λάρισας, 2410 251501, τις ώρες από 7 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ για τυχόν καταγγελίες πολιτών, που αντιλαμβάνονται και θέλουν να καταγγείλουν περιστατικά λαθροϋλοτομίας, ώστε να επέμβουν άμεσα τα κλιμάκια των περιπολιών.

Αναδημοσίευση απο την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: