Xρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων

Σχέδιο-πτήσεων

Με έγγραφό της 7ης Νοεμβρίου 2014, η Δ/νση Κτηνιατρικής ενημερώνει την ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ για το αρχικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων.

Οι ρίψεις θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου για 7 περίπου ημέρες (10-16 Νοεμβρίου) από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου Κιλκίς. Τα αεροπλάνα θα επιχειρήσουν αρχικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία (Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική κλπ).

Την ίδια περίοδο για δύο ημέρες θα γίνουν ταυτόχρονα και πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καβάλας. Από το αεροδρόμιο του Πολυκάστρου θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν επίσης οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου και δυτικά του Κιλκίς (Πέλλα, Ημαθία κλπ).

Στις 17 έως 21 περίπου Νοεμβρίου ( 5 ημέρες περίπου) τα αεροπλάνα θα πραγματοποιήσουν ρίψεις από τοαεροδρόμιο της Έδεσσας, όπου θα εμβολιαστούν οι ορεινές περιοχές ανατολικά της Πίνδου(ΠΕ Κοζάνης, Καστοριάς , Φλώρινας, Γρεβενών, κ.λπ).

Στις 22 έως 28 Νοεμβρίου (7 ημέρες) θα επιχειρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρισας για τις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Πιερίας, Μαγνησίας κλπ. Επίσης από το ίδιο αεροδρόμιο θα πραγματοποιηθούν ρίψεις στις περιοχές Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ &ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

ΘΕΜΑ: Αρχικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων.

ΣΧΕΤ:Το με αρ. Πρωτ. 5866/137571/03-11-2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπ.Α.Α.Τ.

Σας αποστέλλουμε το παραπάνω σχετικό έγγραφο του Τμήματος Ζωανθρωπονόσων του Υπ.Α.Α.Τ. σύμφωνα με το οποίο οι ρίψεις εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας για τα ζώα της άγριας πανίδας θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου 2014 από το αεροδρόμιο Πολυκάστρου Κιλκίς και για 7 περίπου μέρες (10-16 Νοεμβρίου) θα επιχειρήσουν σε περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και η Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Επισημαίνουμε ότι το αρχικό πρόγραμμα των ρίψεων μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες.

Η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων θα γίνει από αέρος με τη χρήση αεροπλάνων ή ελικοπτέρων. Τα εμβόλια δολώματα έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα, είναι καφέ χρώματος (μοιάζουν με σοκολάτα), φέρουν στην επιφάνειά τους ειδική σήμανση – προειδοποίηση να μην αγγίζονται και έχουν μυρωδιά ψαριού. Στο εσωτερικό τους περιέχουν μια πλαστική κάψουλα γεμάτη με το εμβόλιο σε υγρή μορφή.

Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος παρακαλούμε να συμβάλετε όσο είναι δυνατόν στην ενημέρωση των πολιτών και κτηνοτρόφων της περιοχής δικαιοδοσίας του Κτηνιατρικού Κέντρου για τα παρακάτω:

  1. Απαγορεύεται η επαφή με τα εμβόλια δολώματα. Σε περίπτωση που πολίτες βρουν ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης κ.λπ. (στο δρόμο,στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή με αυτό με γυμνά χέρια. Εφόσον το εμβόλιο δεν είναι κατεστραμμένο, να πιάσουν το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το προσκομίσουν στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το αφήσουν σε κάποια μη κατοικημένη περιοχή (δάσος, αγρός), ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
  2. Αν η πλαστική κάψουλα που περιέχει το εμβόλιο είναι άθικτη δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης, ακόμη και αν το εξωτερικό καφέ περίβλημα του δολώματος έχει σπάσει. Ωστόσο οι πολίτες να μην αγγίζουν με γυμνά χέρια το εμβόλιο δόλωμα ή την πλαστική κάψουλα.
  3. Σε περίπτωση επαφής με το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας του εμβολίου δολώματος, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με γιατρό.

Τονίζεται ιδιαιτέρως ότι σε περίπτωση που κυνηγοί, γεωργοκτηνοτρόφοι ή και απλοί πολίτες διαπιστώσουν σκύλο ιδιοκτησίας τους να περιεργάζεται ή να καταναλώνει ένα τέτοιο δόλωμα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιχειρήσουν να του το αποσπάσουν από το στόμα. Σημειώνεται πως σκύλοι και λοιπά κατοικίδια σαρκοφάγα δεν κινδυνεύουν αλλά και δεν αποκτούν ανοσία από το εμβόλιο.

 Σχετικά αρχεία:

  • Έγγραφο ΥΠΑΑΤ 5866/137571/3-11-2014 Αρχικό χρονοδιάγραμμα για τη διενέργεια του εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων από αέρος και λεπτομέρειες επίβλεψης των ρίψεων των εμβολίων δολωμάτων.

Πηγή: Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , ,

1 replies

  1. Reblogged this on ΔΙΚΑΝΝΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading