Παρουσίαση και δωρεάν διάθεση οδηγού αναγνώρισης πουλιών

kokkinolaimis poulia

Περίπου 144 είδη πουλιών «ζουν» στη Θεσσαλονίκη. Πουλιά που δεν μπορούν να βρουν κάποιο φιλόξενο πάρκο για να καταφύγουν σε αυτό. Έτσι, σε φιλόξενο καταφύγιο για ασημόγλαρους έχει μετατραπεί το καμπαναριό του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, την Άνω Πόλη προτιμούν οι μπούφοι και οι κουκουβάγιες, στα γείσα κτιρίων του ΑΠΘ φωλιάζουν γεράκια και στα πάρκα της Θεσσαλονίκης ξεκουφαίνουν τους περαστικούς με τις φωνές τους εκατοντάδες πράσινα παπαγαλάκια!

Ο κατάλογος των πουλιών της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τα είδη που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από την εκβολή του Δενδροποτάμου ως την εκβολή του ρέματος Πυλαίας, θα παρουσιασθεί στις 13 Νοεμβρίου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

«Ο προηγούμενος οδηγός της Ορνιθολογικής είχε εκδοθεί το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε υπήρξαν πολλά άτομα – παρατηρητές πουλιών, τα οποία, εξοπλισμένα με σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, κατέγραφαν πουλιά σε πάρκα και ανοικτές εκτάσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, βιολόγος – ορνιθολόγος και μέλος της ΕΟΕ Δημήτρης Μπούσμπουρας.

Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφίες 26 παρατηρητών πουλιών στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ δεν περιλαμβάνονται είδη που παρατηρούνται στις εκβολές του Δενδροποτάμου και είδη που έχουν καταγραφεί παλαιότερα, πολύ λίγες φορές, πάνω από την πόλη, όπως ο πορφυροτσικνιάς ή δεν παρατηρούνται πλέον, όπως ο ασπροπάρης.
Γεράκια στις στέγες του ΑΠΘ, ασημόγλαροι στο καμπαναριό του Αγίου Δημητρίου!

«Συνολικά, ο οδηγός περιλαμβάνει 144 είδη, εκ των οποίων τα 42 είναι φωλεάζοντα» διευκρίνισε ο κ. Μπούσμπουρας.

Τόνισε ιδιαίτερα πάντως την ποικιλία πουλιών που συναντάται στο ρέμα της Τούμπας, όπου παρατηρείται η καμπίσια πέρδικα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση, όσοι θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή για να δουν τα πουλιά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην τα ενοχλούν.

«Δεν υπάρχουν πολλά πάρκα στην πόλη προκειμένου να βρουν καταφύγιο τα πουλιά και έτσι προτιμούν το Σέιχ – Σου, την παραλία και τα ψηλά κτίρια. Πολλά, μάλιστα, αν και “κατοικούν” στο κέντρο της πόλης, πετούν μέχρι την Βόλβη για τροφή, όπως τα βλαχοκιρκίνεζα (είδος γερακιού) που παρατηρήσαμε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» τόνισε ο κ. Μπούσπουρας.

Σημείωσε δε, ότι κάποιοι νεοσσοί από βλαχοκιρκίνεζα είχαν πέσει από το σύστημα εξαερισμού μέσα σε αίθουσα της Πολυτεχνικής Σχολής και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε κληθεί για την περίθαλψή τους!

Ο Οδηγός αναγνώρισης των πουλιών της Θεσσαλονίκης θα παρουσιασθεί και θα διατεθεί δωρεάν, σε εκδήλωση, στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, την προσεχή Πέμπτη. Την επόμενη μέρα, με τη βοήθεια του Οδηγού και μελών της Ορνιθολογικής, διοργανώνεται παρατήρηση πουλιών στην παραλία και στα πάρκα της πόλης, στις 15 Νοεμβρίου θα γίνει παρατήρηση πουλιών στην Άνω Πόλη, ξεκινώντας από τον Πύργο Τριγωνίου και την Κυριακή, 16 Νοεμβρίου, θα γίνει παρατήρηση πουλιών στην Πανεπιστημιούπολη, με αφετηρία την Πλατεία Χημείου.

ΑΠΕ – ΜΠΕΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: