Αξιοποίηση δυνατοτήτων της στερεάς βιομάζας στην Οροσειρά της Ροδόπης

Του Θανάση Πολυμένη | Πρωϊνός Τύπος 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ το πρόγραμμα Bioeuparks για τη βιομάζα, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2013, και στη Δράμα εφαρμόζεται μέσω του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης.

Συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες, υπήρξε μια ακόμα ημερίδα – σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δράμας, σχετικά με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων  της στερεάς βιομάζας σε Εθνικά Πάρκα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως εξήγησε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, στα πλαίσια της χθεσινής ημερίδας, φιλοξενήθηκαν στη Δράμα εκπρόσωποι από 4 Ευρωπαϊκή Πάρκα και οι εταίροι από 7 ευρωπαϊκές χώρες, για την 4η συνάντηση του προγράμματος Bioeuparks. «Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει την καλύτερη αξιοποίηση της παραγόμενης βιομάζας, στο Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς Ροδόπης», τόνισε ο κ. Κεχαγιόλου, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. «Το πρόγραμμα πηγαίνει πολύ καλά, είμαστε στη μέση και θέτουμε τις βάσεις, έτσι ώστε σε μια επόμενη περίοδο να συνεχίσουμε για την εφαρμογή τους», κατέληξε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Φυσικών Πόρων κ. Σπύρος Γαλατσίδας, έκανε αναφορά για τα αποτελέσματα του προγράμματος:

«Έχουμε δημιουργήσει έναν τρόπο αξιοποίησης της βιομάζας που παράγεται από το Εθνικό Πάρκο και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας στην περιοχή του Πάρκου. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε σε στερεά βιομάζα, δηλαδή του ξύλου που παράγεται από το Πάρκο, μέσω της εμπλοκής όλων των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δηλαδή, της Δασικής Υπηρεσίας, των Δασικών Συνεταιρισμών, των εμπόρων ξυλείας και της βιομηχανίας που υπάρχει στην περιοχή παραγωγής pellet, καταλήγει στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου για να θερμάνει 4 κτήρια προς το παρόν. Μπορούμε να πούμε ότι τα 4 αυτά κτήρια, υποστηρίζουν την παραγωγή ξύλων από το Εθνικό Πάρκο.

Μέσω της θέρμανσής τους, αξιοποιούν όλο τον κύκλο της εφοδιαστικής αλυσίδας, δηλαδή τα χρήματα που δαπανώνται για την εκμετάλλευση του ξύλου μέσω της αλυσίδας των συνεταιρισμών και της τοπικής βιομηχανίας, καταλήγουν να αυξάνουν ουσιαστικά τον κύκλο της τοπικής οικονομίας. Αυτό το σχήμα θέλουμε να το επεκτείνουμε στην επόμενη φάση υλοποίησης του προγράμματος, γι’ αυτό και καλούμε και άλλους Δήμους αλλά και ιδιώτες που μπορούν να αξιοποιήσουν την βιομάζα που παράγεται τοπικά στην περιοχή, να την χρησιμοποιήσουν για παραγωγή θερμότητας, αξιοποιώντας πλήρως και βελτιώνοντας την τοπική οικονομία.»

Τέλος, ο Ιταλός συντονιστής του προγράμματος Bioeuparks κ. Ντιέγκο Μάντολι, σημείωσε για την εξέλιξή του:

«Διαχειριζόμαστε ένα πρόγραμμα πρόκληση, γιατί στο πλαίσιο της βιομάζας, προσπαθούμε με κανόνες αειφορίας να διαχειριστούμε όλο αυτό το πρόγραμμα. Η βιομάζα έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως το πιο αειφορικό υλικό για την παραγωγή ενέργειας, αλλά η παραγωγή της βιομάζας πρέπει να σέβεται συγκεκριμένα κριτήρια αειφορίας και περιβαλλοντικές παραμέτρους. Παράλληλα θα ενισχύει το οικονομικό σύστημα της περιοχής με επενδύσεις και εργασία για τους κατοίκους και τις εταιρείες. Οπότε αυτό που πρέπει να παρουσιάσουμε στο πρόγραμμα, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βιομάζα με όρους αειφορικής διαχείρισης για την παραγωγή ενέργειας, με ταυτόχρονη ενίσχυση των οικονομικών πόρων της τοπικής κοινωνίας.»

http://www.proinos-typos.gr/gr/protothema/9640-2014-11-14-21-53-32.htmlΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: