Μια καρότσα ξόβεργες και δεκάδες πουλιά κατασχέθηκαν μετά από έρευνα σε οικία

fortigo xoverges

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, δασικοί υπάλληλοι της Δ/νσης Δασών Δωδεκανήσου μαζί με ιδιωτικούς φύλακες θήρας του Κ.Σ. Ρόδου και υπό την εποπτεία Εισαγγελικού Λειτουργού προχώρησαν σήμερα, κατά τις μεσημεριανές ώρες, σε έρευνα οικίας στη περιοχή Ασγούρου της Ρόδου.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά από κάθε άποψη. Χιλιάδες ξόβεργες και δεκάδες μικροπούλια εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:

  • 85 Καρδερίνες (Carduelis carduelis)
  • 28 Λούγαρα (Carduelis spinus)
  • 10 Κοκκοθραύστες (Coccothraustes coccothraustes)
  • 1.942 ξόβεργες έτοιμες
  • 10.872 βέργες για ξόβεργες χωρίς κόλλα

Συνελήφθη ο 52χρονος ιδιοκτήτης της οικίας ο οποίος και ομολόγησε ότι κατασκευάζει ξόβεργες τις οποίες χρησιμοποιεί ο ίδιος για σύλληψη ωδικών πουλιών ενώ αρνήθηκε την εμπορία ξόβεργων και πουλιών.

Η κατασκευή των χιλιάδων  ξόβεργων γινόταν εντός της οικίας με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με κατάλληλη επεξεργασία των καρπών του δέντρου μιξιά (Cordia myxa) που φύεται στην περιοχή.

Τα δεκάδες ωδικά πουλιά που βρέθηκαν στην οικία, απελευθερώθηκαν με την κατάλληλη διαδικασία στο φυσικό τους περιβάλλον καθώς ήταν σε άριστη φυσική κατάσταση λόγω πρόσφατης αιχμαλωσίας. Οι δε ξόβεργες (έτοιμες και υπό κατασκευή) καταστράφηκαν.

Ο δράστης κατηγορείται για παράνομη κατοχή και αιχμαλωσία ωδικών πτηνών και κατοχή ξόβεργων.

Η Δ/νση Δασών Δωδ/σου (Δασονομείο Ρόδου) ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα την αυτόφωρη διαδικασία και ο δράστης οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.

Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω αδικήματα επισείουν ποινικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα.

Τέλος, να δώσουμε συγχαρητήρια στο προσωπικό του Δασονομείου Ρόδου, τη δασονόμο, τη δασοφύλακα, τον οδηγό της υπηρεσίας αλλά και τον θηροφύλακα του Κ.Σ. Ρόδου που κατάφεραν, δουλεύοντας οργανωμένα και μεθοδικά, καίριο κτύπημα στην παράνομη σύλληψη και αιχμαλωσία ωδικών πτηνών.

dasarxeio.com

xoverges_thirofilaki

xovergesΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: