Επί ποδός… για να σωθεί το τραυματισμένο αρκουδάκι στο Μέτσοβο

ARKOYDAKI

Συναγερμός… σήμανε το πρωί της Δευτέρας(24/11/2014) στο Δασαρχείο Μετσόβου ύστερα από τηλεφώνημα του Δημάρχου Κ. Τζαφέα ο οποίος ενημέρωσε τον προϊστάμενο της υπηρεσίας πως κάτοικος του οικισμού είχε εντοπίσει σε οικόπεδο ένα τραυματισμένο αρκουδάκι.

Ο προϊστάμενος του δασαρχείου Μετσόβου με τη σειρά του, ειδοποίησε τον επικεφαλής της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης (υπάλληλο του Δασαρχείου) ο οποίος μαζί με τον γιατρό του τοπικού κτηνιατρείου μετέβησαν στην περιοχή όπου είχε εντοπιστεί το τραυματισμένο ζώο και διαπίστωσαν ότι είναι σε ημικωματώδη κατάσταση από τραύμα που φέρει στο κεφάλι ύστερα από χτύπημα, πιθανόν από αυτοκίνητο.

Στη συνέχεια αφού μετέφεραν το άτυχο ζώο στο κτηνιατρείο για τις πρώτες απαιτούμενες εξετάσεις ειδοποίησαν τα μέλη των φιλοζωικών οργανώσεων «Αρκτούρος» & «Καλλιστώ» προκειμένου να συνδράμουν στην διάσωσή του και στην παροχή εξειδικευμένης ιατρικής βοήθειας καθώς η κατάστασή του ήταν κρίσιμη.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της οργάνωσης «Καλλιστώ» βιολόγος Γιώργος Μερτζάνης, ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθεί καθετήρας με φυσιολογικό όρο στο άτυχο ζώο και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η κατάστασή του ώστε να μεταφερθεί για νοσηλεία στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Σχετικά με το περιστατικό του τραυματισμού αρκούδας στο Μέτσοβο, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώνει ότι η κατάσταση του νεαρού ζώου είναι πολύ κρίσιμη. Βρέθηκε σε ημικωματώδη κατάσταση αποτέλεσμα κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων (πιθανότατα από σύγκρουση με διερχόμενο όχημα). Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και ήδη του έχει χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή. Το επόμενο 48ωρο είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της πορείας της υγείας του. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο άτυχο ζώο δεν βρέθηκαν ίχνη από πυροβολισμό ή δηλητηρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το περιστατικό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ειδοποιήθηκε με σημαντική χρονική καθυστέρηση. Ευχαριστούμε πολύ τον ευαισθητοποιημένο συμπολίτη μας που ενημέρωσε την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για το συμβάν.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δ. Μακεδονίας στην ανακοίνωση της για το θέμα, τονίζει ότι  η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης Μετσόβου έχει συσταθεί –όπως προβλέπεται από την σχετική ΚΥΑ- προκειμένου να παρακολουθεί τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, να τα καταγράφει και να ενημερώνει τη Συντονιστική Επιτροπή η οποία στη συνέχεια προχωρά στην εξειδίκευση των μέτρων που λαμβάνονται είτε άμεσα, είτε μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών.

Μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή που έχει συσταθεί σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσει τα περιστατικά προσέγγισης αρκούδων που έχουν καταγραφεί σε κατοικημένες περιοχές και να εξετάσει (μετά και το περιστατικό του σοβαρού τραυματισμού) «την τύχη» των άλλων δύο νεαρών αρκούδων που κινούνται στον οικισμό του Μετσόβου.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: