Απαράδεκτες και αδικαιολόγητες μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών εντός της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας

logo dasarxeio
Ερώτηση προς τον υπουργό Υπουργό -Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κατερίνα Ιγγλέζη και η βουλευτής Λάρισας Διώτη Ηρώ με θέμα “Απαράδεκτες και αδικαιολόγητες μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών εντός της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας”.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση

Προς κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα:  Απαράδεκτες και αδικαιολόγητες μετακινήσεις υψηλόβαθμων στελεχών εντός της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας

“Με την Υ.Α. 50357/27-10-2014 και Υ.Α. 50438/27-10-2014 μετακινήθηκαν ο προϊστάμενος της Δ/νσης Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος , καθώς και ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιτρεπτών Επεμβάσεων και Προστασίας Αστικών Χώρων Πρασίνου της ίδιας Διεύθυνσης, και τοποθετήθηκαν σε θέσεις της Γενικής Δ/νσης Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, διάφορες του αντικειμένου που κατά γενική ομολογία (σύμφωνα με τη θετική γνώμη των Δασαρχών και των Δ/ντών Δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας) ασκούσαν επιτυχημένα.

Παρά τη σημαντική προσφορά των παραπάνω στελεχών της Διοίκησης στο αντικείμενο της Δασοπροστασίας και το πανθομολογουμένως επιτυχημένο έργο τους σε αυτό, εντούτοις απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους για ανεξήγητο και περίεργο λόγο. Μάλιστα, αντικαταστάθηκαν από υπαλλήλους που δεν είναι γνώστες του κρίσιμου τούτου αντικειμένου και δεν έχουν τη σχετική εμπειρία, λόγω της χρόνιας αποξένωσής τους από αυτό ή της μη ενασχόλησής τους με αυτό.

Με τις γενόμενες μετακινήσεις δεν αξιοποιείται η ειδική γνώση των παραπάνω υπαλλήλων στο κρίσιμο και ιδιαίτερης δυσκολίας αντικείμενο της δασοπροστασίας, που αποκτήθηκε μέσω της χρόνιας ενάσκησής τους σε αυτό και της σχετικής εμπειρίας που αποκτήθηκε. Έτσι αφήνεται απογυμνωμένη από ικανά κι έμπειρα στελέχη μια νευραλγική Δ/νση της κεντρικής δασικής υπηρεσίας, σε μια εποχή μάλιστα, που το έργο αυτής είναι κρίσιμο, ιδιαίτερα σημαντικό κι απαιτητικό, λόγω των ισχυρών επεμβάσεων που προετοιμάζονται στα δασικά εδάφη για την εξυπηρέτηση επενδύσεων, της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου σ’ ότι αφορά στις επεμβάσεις στα δασικά εδάφη, στη δασοπροστασία και στους χαρακτηρισμούς εκτάσεων, καθώς και της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας, το κύριο αντικείμενο της οποίας αφορά στη δασοπροστασία. 

Επειδή, κατά πληροφορίες, οι μετακινηθέντες υπάλληλοι είχαν άποψη και εξέφραζαν την επίσημη θέση της Δ/νσης Προστασίας στα ζητήματα των επεμβάσεων στα δασικά εδάφη, μήπως ενοχλούσαν;

Μήπως δεν ήταν επιθυμητό ν’ αντιμετωπιστούν από αυτούς τα ζητήματα που θα ανακύψουν και θα αφορούν στην εφαρμογή διατάξεων, από τη σωρεία αυτών που ψηφίστηκαν τα τελευταία 4 χρόνια και ειδικά με το νόμο 4280/2014, που ελέγχονται ως αντισυνταγματικές εν σχέση με την εφαρμογή των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος;

Πώς είναι δυνατόν τέλος η δασική διοίκηση να ανταπεξέρθει στην εφαρμογή τόσων επεμβατικών στο περιβάλλον διατάξεων χωρίς την κατάλληλη και ορθή καθοδήγηση από έμπειρους στο αντικείμενο υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης, και άριστους γνώστες αυτού; 

Ήδη, ο ένας εκ των δύο μετακινηθέντων υπαλλήλων, παραιτήθηκε από τη θέση του προϊσταμένου στη νέα του θέση για λόγους που, όπως αναφέρει, “άπτονται της υπηρεσιακής του υπόστασης, εν σχέση με την εν γένει προσφορά του επί είκοσι τρία συνεχόμενα έτη στο εξαιρετικά δύσκολο κι απαιτητικό αντικείμενο των επιτρεπτών επεμβάσεων στα δάση, τα οκτώ εκ των οποίων ως προϊστάμενος του εν λόγω Τμήματος”, καθώς και ότι, “με την προκείμενη απόφαση δεν αναγνωρίζεται η προσφορά του αυτή, ενώ και η αποκτηθείσα διά των πολλών ετών ειδική γνώση δεν αξιολογείται”. Είναι μια δικαιολογημένη και επαινετή στάση, με την οποία όμως αποστερείται η δασική υπηρεσία, σε αυτή τη δύσκολη φάση της και με το δυσμενές για τα φυσικά οικοσυστήματα κλίμα, των προσφορών ενός καταρτισμένου και έμπειρου στελέχους σ’ ένα αντικείμενο με ειδική και απαιτητική γνώση”.

Επειδή με τις εν λόγω μετακινήσεις η Δ/νση της Κεντρικής Δασικής Υπηρεσίας ουδόλως ωφελείται , τουναντίον ζημιώνεται και αφήνεται απογυμνωμένη από ικανά και έμπειρα στελέχη σε μια εποχή που το έργο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό και απαιτητικό.

Επειδή η μετακίνηση των παραπάνω στελεχών είναι σαφέστατα πολιτική πράξη που αποσκοπεί στην φίμωση αυτών που αποδεδειγμένα αντιδρούσαν στη πολιτική συρρίκνωσης του δασικού πλούτου, μέσω της νομοθέτησης διαδοχικών δασοκτόνων νόμων και διατάξεων και στην τρομοκράτηση όσων θα αποπειραθούν στο μέλλον να υψώσουν ανάστημα στην ασκούμενη πολιτική.

Επειδή το θέμα της προστασίας των δασών είναι τεράστιας σημασίας ιδιαίτερα σήμερα λόγω των ισχυρών επεμβάσεων που προετοιμάζονται στα δασικά εδάφη για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Προτίθεται να επαναφέρει άμεσα τους μετακινηθέντες υπαλλήλους στις θέσεις που δικαιωματικά κατείχαν μέχρι πρότινος;

– Πως δικαιολογεί την μετακίνηση τους και την αντικατάσταση τους από άτομα που αποδεδειγμένα δεν συγκεντρώνουν την πλούσια πείρα και γνώσεις των προκατόχων τους στα συγκεκριμένα αντικείμενα ενώ αντίθετα είχαν την απαιτούμενη εμπειρία στα αντικείμενα που τόσο καιρό ασκούσαν;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ιγγλέζη Κατερίνα
Διώτη Ηρώ
 


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: