Το ΥΠΕΚΑ κόβει τα δάση

dasiko, poleite

Σταυρογιάννη Λούλη | Η ΑΥΓΗ

Σε σκληρό, παλαιοδεξιό πελατειακό κράτος παραπέμπει ο αμέτρητος αριθμός άσχετων διατάξεων σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με το οποίο αποτελειώνει το προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο για τα δασικά οικοσυστήματα του 1979, ξεδοντιάζει Προεδρικά Διατάγματα σε γειτονιές όπως η Πλάκα και τα Εξάρχεια υπέρ των κάθε λογής διασκεδαστηρίων, τα οποία ανεβάζει στους ορόφους, και ταυτόχρονα καταργεί ό,τι απέμεινε από τον σχεδιασμό εντός και εκτός σχεδίου.

Το νομοσχέδιο, υπό τον τίτλο “Πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα – ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις”, καταφανώς αντισυνταγματικό, το οποίο παρουσίασε χθες ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, εφορμά επί των δασικών οικοσυστημάτων τροποποιώντας ακόμη και διατάξεις του αντιδασικού νόμου που ψηφίστηκε μόλις τον Αύγουστο.

Έτσι, με τις “λοιπές διατάξεις” διαγράφει τον δασικό χαρακτήρα και καταργεί την αναδάσωση σε περιοχές όπου πριν από το 1975 έγιναν επεμβάσεις με πράξεις της διοίκησης, π.χ. έκδοση οικοδομικής, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας άδειας δασικής υπηρεσίας. Μάλιστα το Δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματά του, το τεκμήριο κυριότητας, το οποίο προκύπτει από τον δασικό χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων.

Καταπατητές που εκχέρσωσαν παράνομα δημόσιες δασικές εκτάσεις από το 1975 έως τον Μάρτιο του 2007 επιβραβεύονται. Ακόμη και όταν η διοίκηση έκανε τη δουλειά της εκδίδοντας πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αυτά ανακαλούνται κι ας έχουν τελεσιδικήσει δικαστικά. Οι καταπατητές ανταμείβονται, στο όνομα της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, αποκτώντας την κυριότητα με την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο σημαίνει νομιμοποίηση της αλλαγής χρήσης. Με την εξόφληση μπορεί το καταπατημένο δάσος να μεταβιβαστεί.

Διάταξη του νόμου 998/1979, που επέτρεπε τη διάνοιξη μόνο δημοσίων οδών μέσα στα δάση, καταργείται. Στη θέση της τώρα προβλέπεται η διάνοιξη οδών για την εξυπηρέτηση εκμεταλλεύσεων έργων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους της τεχνικής και περιβαλλοντικής μελέτης αυτών όπως εγκρίνονται με την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που υπογράφει ο υπουργός για τις δραστηριότητες κατηγορίας Α1 ή του γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε σκουπιδοτενεκέδες διαφόρων χρήσεων εκτός αυτών που επέτρεψε ο νόμος του Αυγούστου. Οι νέες εγκαταστάσεις αφορούν την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών κτηρίων με τις συνοδευτικές τους εγκαταστάσεις, νοσοκομεία – θεραπευτήρια, εκκλησίες – μονές – ησυχαστήρια, εγκαταστάσεις των Σωμάτων Ασφαλείας, χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων, σωφρονιστικών καταστημάτων κ.ά. Στα δάση μπορούν να χωροθετήσουν και νομικά πρόσωπα “μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς”.

Αλλαγή του Ρυθμιστικού υπέρ εμπορικών χρήσεων

Ένας μακρύς κατάλογος παράνομων δραστηριοτήτων στα δάση (από κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, υδατοκαλλιέργειες, κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης έως το ασαφές “εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα”, ακόμη και αν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, έχουν εκδοθεί πράξεις αποβολής ή επιβολής προστίμων ή βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις παίρνουν συγχωροχάρτι για τρία χρόνια από την ισχύ του νόμου 4280/2014 αν… αποκτήσουν στο ενδιάμεσο διάστημα τις κατά περίπτωση απαιτούμενες άδειες.

Με άλλη πονηρή διατύπωση αλλάζουν και τους χάρτες του Ρυθμιστικού της Αθήνας, που ψηφίστηκε με τον νόμο 4277 το καλοκαίρι επίσης. Το βασικό οδικό δίκτυο αίφνης μεγαλώνει τόσο που από τη Βάρης – Κορωπίου, όπου είναι το τέλος του, τώρα φτάνει στο Λαύριο. Τερατώδης αλλαγή, που θα γεμίσει τη ζώνη από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την παραλιακή στο Λαύριο με εμπορικές χρήσεις, όπως φρόντισε άλλος νόμος του ΥΠΕΚΑ.

Πλήρης ανατροπή σε Εξάρχεια – Πλάκα

Αντί Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο βασίζεται σε μελέτη επί της οποίας γνωμοδοτούν φορείς και προϋποθέτει έλεγχο νομιμότητας του σχεδίου από το ΣτΕ, οι μεταβατικές διατάξεις των προστατευτικών διαταγμάτων για την ενίσχυση της κατοικίας στα Εξάρχεια και την Πλάκα αποκτούν… απεριόριστη διάρκεια.

Στα Εξάρχεια διάταξη του νομοσχεδίου ανατρέπει το ειδικό καθεστώς έτσι όπως προσδιορίζεται από το Π.Δ. του 1993 περί καθορισμού ειδικών χρήσεων γης στις περιοχές Εξαρχείων, Μουσείου και Λόφου Στρέφη, επιτρέποντας τη μεταβίβαση υφιστάμενων χρήσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης – θανάτου, παρ’ ότι απαγορεύονται οι χρήσεις αυτές.

Στην Πλάκα εμπορικά καταστήματα, ταβέρνες, καφενεία κ.ά. που προϋπήρχαν της 23.11.1982 εντός διατηρητέων κτηρίων και προϋφίστανται του χαρακτηρισμού μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν χέρια, παρ’ ότι απαγορεύεται από τις χρήσεις του Π.Δ.

Όγδοη αλλαγή με φωτογραφικές διατάξεις

Για όγδοη συνεχή φορά αλλάζουν οι διατάξεις του νόμου 4067/2012 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Μεταξύ άλλων δίδονται απλόχερα παρεκκλίσεις στις επεκτάσεις βιομηχανικών εγκαταστάσεων, στα ύψη ιερών ναών, ενώ επάνερχεται διάταξη που έχει κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ και κατήργησε ο 1337/83. Με αυτήν η επέκταση των οικισμών προχωρά και σε εκτός σχεδίου περιοχές, αφού οι εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες που “βλέπουν” την απέναντι οικοδομική γραμμή μπορούν να κτίσουν με τους όρους δόμησης του οικοδομικού τετραγώνου που αυτή περικλείει.

Λ. Σταυρογιάννη


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι το περιεχόμενο των άρθρων που προέρχεται από άλλους δικτυακούς τόπους απηχεί τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών του dasarxeio.com.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: