Δικογραφία εις βάρος του ιερέα που παγιδεύει πουλιά στη Χίο

Δικογραφία εις βάρος του ιερέα που εντοπίστηκε στην περιοχή Φλάτσια της Χίου να βάζει ξόβεργες και να παγιδεύει με αυτόν τον παράνομο και βασανιστικό τρόπο πουλιά σχηματίζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Νοεμβρίου ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου (Φ.Σ.Χ.) έκανε καταγγελία και κατέθεσε το φωτογραφικό υλικό στη Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου ζητώντας να ασκηθεί δίωξη εις βάρος του δράστη.

Νορβηγίδα κάτοικος του νησιού εντόπισε αρχικά τον άνδρα που τοποθετούσε και φρόντιζε επιμελώς τις ξόβεργες πάνω σε δέντρο. Μάλιστα κατάφερε να τον τραβήξει και φωτογραφίες την ώρα που έπιανε τα πουλιά.

Η γυναίκα απευθύνθηκε στον Φ.Σ.Χ. και ζήτησε τη συνδρομή του ώστε να καταγγελθεί το γεγονός. Λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος και την καταγγελία στη Διεύθυνση Δασών, στην Αστυνομία και στην Εισαγγελία η αυτόπτης μάρτυρας δέχτηκε τις απειλές της κόρης του ιερέα, η οποία μεταξύ άλλων της είπε ότι με αυτά που κάνει «θα έχει πρόβλημα». Μάλιστα όπως έγινε γνωστό ο γιος του συγκεκριμένου ιερέα, έχει θέση στη Μητρόπολη Χίου, σχετική με τα θέματα του περιβάλλοντος!

Δεν είναι παράδοση είναι έγκλημα!

Όπως έχουμε ξανά επισημάνει το «χόμπυ» της εξόντωσης ή της αιχμαλωσίας των άγριων πουλιών με ξόβεργες γίνεται συστηματικά παντού στην Ελλάδα. Η αιχμαλωσία πτηνών με ξόβεργες και άρες είναι παράνομη ακόμα και όταν γίνεται για θηρεύσιμα είδη και τιμωρείται από το νόμο.

Πρόκειται φυσικά και για μια εξαιρετικά επικερδή παράνομη δραστηριότητα. Αφού οι περισσότεροι πουλοπιάστες πουλάνε παράνομα τα ωδικά πτηνά είτε για να καταλήξουν στα κλουβιά είτε ως κρέας σε ταβέρνες.

Αυτή την παράνομη μέθοδο εξόντωσης οι λαθροθήρες συνεχίζουν να την εφαρμόζουν θεωρώντας ότι τους συνδέει με το παρελθόν του τόπου τους, με το πώς «διασκέδαζαν» οι παλιοί, ή επειδή η παράδοση το απαιτεί.

Οι παλιοί συνήθισαν έτσι να εξασφαλίζουν μέρος της τροφής τους ειδικά τις εποχές που οι κάτοικοι πολλών περιοχών στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά φτωχοί. Τον 21ο αιώνα δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιολογίες για την καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος.

Η λαθροθηρία είναι έγκλημα και δυστυχώς ούτε τα Δασαρχεία ασχολούνται επαρκώς ούτε οι υπάλληλοι των κυνηγετικών ομοσπονδιών, που έχουν οριστεί να είναι θηροφύλακες. Είτε εξαιτίας της αδιαφορίας, είτε εξαιτίας των περιορισμένων μέσων και του μικρού ανθρώπινου δυναμικού, είτε λόγω της αλληλοκάλυψης και της σιωπής στις κλειστές κοινωνίες η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη.

Πηγή: Δικογραφία εις βάρος του ιερέα που παγιδεύει πουλιά στη Χίο | www.zoosos.grΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: