Στο επίκεντρο οι μεταβολές στη δασική νομοθεσία

(www.glyfadaweb.gr)

(www.glyfadaweb.gr)

Οι μεταβολές στη δασική νομοθεσία που προβλέπονται από το άρθρο 12 το νομοσχεδίου για τις απαλλοτριώσεις, αναδεικνύονται ως το κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτησή του στην αρμόδια Επιτροπή.

Το πόνημα του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων, επανακαθορίζοντας τις ιδιοκτησίες που υποχρεούνται να συμμετάσχουν με εισφορά γης για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων, προσδιορίζοντας τις περιπτώσεις για τις οποίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταβάλει εισφορά σε γη αντί για χρήμα, αλλάζοντας τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων επιτρέπεται η μείωση της συνολικής επιφάνειας κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων κατά την τροποποίηση σχεδίων πόλεων και οικισμών, τροποποιώντας το πεδίο εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, επίσης, θέματα πολεοδομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις επιφάνειες των εμπορικών καταστημάτων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας, τροποποιεί διατάξεις του ποινικού κώδικα για την παραβίαση των νόμων της οικοδομικής (διαχωρίζοντας την αντιμετώπιση της αμέλειας από την εκ προθέσεως παράβαση) κ.ά.

Κορυφαίο ζήτημα, ωστόσο, κατά τη σημερινή, πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, συνιστούν οι διατάξεις του άρθρου 12 του νομοσχεδίου, οι οποίες επιτρέπουν μεταξύ άλλων, χάριν της «στήριξης του πρωτογενούς τομέα», τη συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα που είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια από το 1975 (μετά την καθιέρωση του δημοκρατικού Συντάγματος) και μέχρι την 7η Μαρτίου του 2007, οπότε ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση του συνόλου της χώρας. Προϋπόθεση για τη συνέχιση της γεωργικής αυτής εκμετάλλευσης, είναι η καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, μετά την εξόφληση του οποίου, κάθε διοικητική πράξη αποβολής παύει να ισχύει.

Με τη ρύθμιση παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα εγκατάστασης φυλακών στα δάση, αναιρείται η υποχρέωση αναδασώσεων σε εκτάσεις που απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από την 11η Ιουνίου του 1975, ενώ κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πτηνοτροφεία, εκτροφεία γουνοφόρων, ναοί, εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα που έχουν εγκατασταθεί χωρίς άδεια σε δάση ή δασικές εκτάσεις, συνεχίζουν τη λειτουργία τους για μία τριετία.

«Κινδυνεύετε να θεωρηθείτε δασοκτόνος υπουργός» προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά. «Δύο φορές επιχειρήθηκε να αναμορφωθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος (σ.σ. για τη δασοπροστασία), δεν πέτυχε και το κάνετε τώρα εσείς με ένα άρθρο. Και ταυτόχρονα, ζητάτε να αναθεωρηθεί και το άρθρο 24…» ανέφερε ο βουλευτής.

«Θα σηκωθούν οι τρίχες του Προέδρου της Δημοκρατίας που προτείνετε, αν του δώσετε να διαβάσει τις ρυθμίσεις που εισηγείστε στο άρθρο 12, γιατί ο κ. Δήμας έχει τοποθετηθεί γι’ αυτά τα ζητήματα αρκετές φορές» τόνισε ο κ. Αποστόλου προς τον Ν. Ταγαρά.

«Στις περιπτώσεις που έχουν εκχερσωθεί οι δασικές εκτάσεις για αγροτική και μόνον αγροτική χρήση, μόνον γι’ αυτές τις περιπτώσεις συζητάμε, για να στηρίξουμε και τον πρωτογενή τομέα» απάντησε ο Νίκος Ταγαράς. «Ακόμα και σήμερα άλλωστε, το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα παραχώρησης δασικών εκτάσεων για καλλιέργεια. Δεν παραχωρούμε κυριότητα, αλλά χρήση. Κι οι δασικοί χάρτες στους οποίους αναφερθήκατε, θα αναδείξουν απλώς αυτά που συζητάμε σήμερα» συμπλήρωσε.

«Ο τρόπος που επιλέγεται προκειμένου να διευθετηθεί αυτό το πρόβλημα, λαμβάνει υπόψιν του τα δεδομένα» εκτίμησε ο Χρήστος Γκόκας. «Τα ποσά που έχουν καταλογιστεί σε πολλές περιπτώσεις, είναι τεράστια και είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να εξοφληθούν. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις διατάξεις προκύπτει μια καλή μέση λύση» εκτίμησε.

Την απόσυρση του «ανεπίτρεπτου», όπως το χαρακτήρισε, άρθρου 12, ζήτησε η αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, εκτιμώντας πως στόχος του είναι η διευκόλυνση των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων. «Πραγματική μεταρρύθμιση θα ήταν να υλοποιήσει ο Σαμαράς αυτό που έχει υποσχεθεί τρεις φορές: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Φαίνεται όμως πως για την παρούσα κυβέρνηση, η προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής γίνεται με την επιβράβευση των παρανομούντων» σχολίασε.

«Το άρθρο 12 πρέπει να αποσυρθεί» παρατήρησε και η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ). «Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF-Hellas μιλά για ανασφάλεια δικαίου και καταγγέλλει συνεχείς νομιμοποιήσεις καταπατήσεων και συνεχείς αλλαγές της δασικής νομοθεσίας, που οδηγεί σε οικολογική καταστροφή πολύτιμης δασικής γης» σημείωσε η βουλευτής.

«Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί παράνομες αγοραπωλησίες σε δασικές εκτάσεις, όπου στην πλειοψηφία τους δεν υπήρχαν νόμιμα συμβόλαια. Επιβραβεύονται οι καταπατητές και οι εμπρηστές. Απεμπολείται οριστικά το τεκμήριο της κυριότητας που προκύπτει απ’ τον δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων» επισήμανε η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ.

«Άρθρο κόλαφο» χαρακτήρισε το δωδέκατο άρθρο του νομοσχεδίου και ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς. «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, να προχωρήσει το κτηματολόγιο, η κτηματογράφηση και η συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να έχουμε μια νομοθέτηση που να δίνει μια μακροπρόθεσμη λύση» υποστήριξε.

«Καταστρέφουμε τι; Το κατεστραμμένο;» απάντησε στις επικρίσεις ο Νίκος Ταγαράς. «Εμείς πάμε να αντιμετωπίσουμε το κατεστραμμένο μόνο για μία περίπτωση και μόνον για αγροτική χρήση» ανέφερε. «Δύο λύσεις υπάρχουν στην ουσία: Ή κάνουμε ό,τι κάνουμε, ή λέμε πως “το αμπέλι που έφτιαξες το ξηλώνεις και το ξαναφυτεύουμε δάσος”. Εμείς καταθέσαμε την πρότασή μας. Αν υπάρχει κάποια άλλη, να την συζητήσουμε» κατέληξε ο υπουργός.

«Ας γίνουμε ρεαλιστές. Ας συμφωνήσουμε να δούμε τα πραγματικά προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να έχει χτιστεί η Πεντέλη και να εξακολουθούμε να μιλάμε για το “πεντελικό κάλλος” αναζητώντας το κάτω στα παράλια» παρατήρησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Βλάχος (ΝΔ). Η συνεδρίαση συνεχίζεται αύριο, με ακροάσεις των κοινωνικών φορέων.

www.dikaiologitika.grΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι, Νομοθεσία, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

3 replies

  1. αφήστε βρε τους καυμένους αγρότες να πάρουν τις επιδοτήσεις τους πάνω σε δημόσια γη…βγήκανε καινούρια μοντέλα 4χ4

  2. Το νομοσχέδιο είναι απόλυτα αντισυνταγματικό και δείχνει με τον πιο καθαρό τρόπο την αντίληψη της εξουσίας τους: Το σύνταγμα υπάρχει για να το καταπατούν όταν τους στέκεται εμπόδιο. Το δάσος δεν τους ενδιαφέρει ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, τους ενδιαφέρει για να μάσουν φράγκα από τους καταπατητές- εκχερσωτές να τα δώσουν στην τρόικα, για να το χαρίζουν στους ημέτερους επιχειρηματίες και για να μαζέψουν ψηφαλάκια ενόψει των εκλογών που έρχονται. Είναι θρασείς, αδίστακτοι, επικίνδυνοι και πρέπει να φύγουν τώρα.

  3. Το νομοσχεδιο ειναι απολυτα ορθο και ρυθμιζει θεματα που ταλαιπωρουν χιλιαδες αγροτες…δεν ειναι δυνατον να κατοχυρωνονται οι δασικες εκτασεις με προπολεμικους χαρτες και να επιβαλλονται παραλογα προστιμα…Να αφησουν τις μπουρδες οι βουλευτες της αντιπολιτευσηε και να στηριξουν το νομοσχεδιο που αφορα χιλιαδες ανθρωπους….δεν ειναι οι εμπρηστες που ενδιαφερουν….αυτα ειναι βλακειες….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: