Την ημερίδα διαφήμισης για το νέο δασοκτόνο νόμο καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Α.Δ. Αττικής

dasos

902.gr

Την ημερίδα που διοργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαφήμιση ενός νόμου (4280/14) που όλοι οι δασικοί υπάλληλοι και όσοι έχουν την παραμικρή περιβαλλοντική ευαισθησία για την προστασία του δασικού περιβάλλοντος τον έχουν χαρακτηρίσει ως δασοκτόνο, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Ο νέος δασικός νόμος περιλαμβάνει:

  • Την προώθηση της εμπορευματοποίησης των δασών προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σχεδόν για κάθε χρήση και διευκολύνει την υλοποίηση μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Υπηρετεί τον αστικό σχεδιασμό για την καπιταλιστική ανάπτυξη του επόμενου διαστήματος και τους κλάδους που η άρχουσα τάξη προκρίνει ως κλάδους προτεραιότητας.

  • Επιτρέπονται πρακτικά όλες οι επεμβάσεις που ενδιαφέρουν τους ιδιώτες στα δασικά οικοσυστήματα, εθνικούς δρυμούς, προστατευόμενες περιοχές, παράκτιες περιοχές, εξασφαλίζοντας την «ελευθερία» της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τουριστικών, βιομηχανικών, κατασκευαστικών και μεταλλευτικών ομίλων. Επιτρέπεται η χωροθέτηση μέσα σε δάση μιας μεγάλης κατηγορίας χρήσεων, από δεξαμενές καυσίμων και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, μέχρι μεγάλες τουριστικές μονάδες σε παράκτιες περιοχές της χώρας. Δίνει τη δυνατότητα εγκατάστασης ακόμη και βιομηχανικών μονάδων και επιχειρηματικών πάρκων μέσα στα δάση.

  • Πρακτικά, διευκολύνει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να προχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα τα επενδυτικά τους σχέδια για το επόμενο διάστημα, εξασφαλίζοντας φτηνή γη, χωρίς να υπολογίζει τις επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, που συχνά βασίζονται στα δάση, τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, την ανάγκη της λαϊκής αναψυχής.

  • Συγχρόνως νομιμοποιούνται οι παράνομες εκχερσώσεις, αγοραπωλησίες, καταπατήσεις, αλλαγές χρήσης και αναγνωρίζονται ανύπαρκτα δικαιώματα ιδιοκτησίας μέχρι το 1975, δηλαδή ότι έγιναν στη μαύρη 7ετία των συνταγματαρχών.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής σημειώνει:

«Ο Γενικός Γραμματέας μετά την αποτυχία πραγματοποίησης ανάλογης φιέστας για το πόρισμα για τα Δάση όπου προτείνεται η κατάργηση όλων των Δασοφυλακείων και των Δασονομείων που έχουν κοινή έδρα με τις Διευθύνσεις ή τα Δασαρχεία, έρχεται τώρα μαζί με το ΥΠΕΚΑ, που χαράσσει την “περιβαλλοντική” πολιτική, να κάνει καινούργια φιέστα με υποχρεωτική συμμετοχή των υπαλλήλων!! Με το νέο νόμο που ψηφίζεται μέσα στη βδομάδα αποκαλύπτεται πλήρως η πολιτική της κυβέρνησης για το περιβάλλον, που δεν είναι άλλη από το πώς θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Δεν τους φτάνει η αλλαγή χρήσης των δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων που προβλέπονται με το Ν. 4280/14, αλλά προωθείται τώρα η αλλαγή χρήσης των ΔΑΣΩΝ και των ΑΝΑΔΑΣΩΤΕΩΝ εκτάσεων!!!

Βάζει τους ίδιους τους Δασικούς Υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προασπίζονται την προστασία των δασών, να εισηγηθούν πώς θα καταστρέφονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις!!!

Και βέβαια ο ΓΓ επέλεξε τον κατάλληλο χρόνο για την ημερίδα!!!

Σε μία περίοδο που κάθε χρόνο οι δασικές υπηρεσίες λαμβάνουν όλο το 24ωρο αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκείται στα δάση (λαθροϋλοτομίες καυσόξυλων, κοπή χριστουγεννιάτικων δένδρων κλπ.), ο Γενικός Γραμματέας με την ημερίδα για το δασοκτόνο νόμο διευκολύνει κάθε καταπατητή και λαθροϋλοτόμο να κάνει το έργο του χωρίς κανένα ρίσκο.

Μάλιστα με έγγραφο (4-12-2014) του ΓΓ η συμμετοχή όλου του προσωπικού των δασικών υπηρεσιών είναι υποχρεωτική!!!

Οι δασικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν για μία ημέρα μόνο με προσωπικό ασφαλείας!!

Για τον Γενικό Γραμματέα την ημέρα της φιέστας οι υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών δεν μπορούν να απουσιάζουν ούτε με κανονική άδεια!!! Θα δικαιολογείται λέει οποιαδήποτε απουσία, μόνο αν είναι πλήρως τεκμηριωμένη!!

Αλήθεια, κ. Γενικέ, η καταναγκαστική υποχρεωτική συμμετοχή σε μία φιέστα που θέλετε να στήσετε για δικούς σας καθαρά λόγους από ποια διάταξη νόμου προκύπτει;

Μάλιστα, ο ΓΓ στη συγκέντρωση των προϊσταμένων των δασικών υπηρεσιών τούς επισήμανε ότι πρέπει να πάρουν παρουσίες του προσωπικού τους τόσο για την ώρα άφιξης όσο και για την ώρα αποχώρησης του καθενός!!!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Εάν κάτι έχουν να προσφέρουν οι συνάδελφοι στις δασικές υπηρεσίες για την προστασία του δασικών οικοσυστημάτων, όπως αυτό προβλέπεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος της Χώρας, δεν έχουν παρά με οποιονδήποτε τρόπο να βάλουν εμπόδια ώστε ο δασικός νόμος 4280/2014 να μείνει στα χαρτιά.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να μείνουν παρατηρητές σ’ αυτή την κατάσταση. Μαζικά, οργανωμένα να αξιοποιήσουν την πάλη για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής στα δάση και στις χρήσεις προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, για κατάργηση του συνόλου των αντιδασικών νόμων και των οδηγιών της ΕΕ, για απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε δάση, αιγιαλούς και ελεύθερους χώρους».

Πηγή: http://www.902.grΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , ,

1 reply

  1. ITHELA NAMATHO PIOS EFILAGE TA DASI OTAN I AGROTES KATAPATISAN XILIADES STREMATA SE OLI TIN ELLADA. POY IKIVERNISI ANAGAZETE NA DOSI TELOS STIN PARANOMIA POY KAPII AFISAN NA GINETE EDO KE DEKADES XRONIA EXO XANAGRAPSI OTI KAPII THEN THELOY NA MPI MIA TRAXI DIOTI ETSI TOY SINFERI.[PREPI I EKASTOTE KIVERNISI NA KANI SINEXOS ALLAGES GIA TO KALITERO TOY ELLINIKOY LAOY KE NA STAMATISI AFTOYS POY TOYS VOLEVI I ANARXIA. TA DASI TIS XORASMAS PREPI NA PROSTATEFTOYN OSTE NA MIN MPORI KAENAS NA ARPAKSI ESTO KE ENA METRO OPOS I PROSTES TON DASON AFISAN NA KATAPATITHOYN XIATHES STRMATA OTHEOS NA VALI TO XERITOY.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: