Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλές πτώσεις δέντρων

DSC_9881

Οι θυελλώδεις άνεμοι που επικράτησαν με το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσαν πολλές πτώσεις δένδρων σε αρκετές περιοχές της χώρας:

“Σε Ιωάννινα, Χανιά, Μυτιλήνη και περιοχές της Αττικής εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση λόγω της κακοκαιρίας, κυρίως από πτώση δέντρων σε κολώνες του δικτύου.
Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) σε τρεις περιοχές εκτός Αττικής, στη Μάνδρα και τα Μέγαρα, οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν βλάβες και στο δίκτυο μέσης τάσης με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα εκτεταμένες περιοχές. Η λειτουργία του δικτύου μέσης τάσης έχει αποκατασταθεί, παραμένουν ωστόσο χωρίς ρεύμα οικισμοί και χωριά λόγω βλαβών στη χαμηλή τάση οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά από τους τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ.” (protothema.gr)

“Μια ιδιαίτερα δύσκολη νύχτα με θυελλώδεις ανέμους που έφταναν και τα… 12 μποφόρ και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, παγώνοντας συγχρόνως τα πάντα, πέρασαν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Πτώσεις δένδρων
Θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλές πτώσεις δένδρων, στύλων της ΔΕΗ αλλά και αντικειμένων -έπεσε ακόμη και μια στέγη- μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και σε γειτονικά χωριά, όπως στο Πέραμα και στην Ελεούσα, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σε πολλές περιοχές και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε πολλές περιπτώσεις δέντρα καταπλάκωσαν αυτοκίνητα, ενώ σοβαρές είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή του Αλσους.

Εικόνες μεγάλης καταστροφής εμφάνιζε χτες και το Νησάκι των Ιωαννίνων. Οι θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν τα πάντα και η λίμνη έγινε ένα με τη στεριά. Στο γραφικό ψαροχώρι ξεριζώθηκαν δέντρα που μετρούσαν πολλά χρόνια.

Στις παραλίμνιες περιοχές το νερό της λίμνης έφτασε και κάλυψε τους δρόμους και λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών το οδόστρωμα μετατράπηκε σε παγοδρόμιο, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η κίνηση όλων των οχημάτων.

Από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκαν δέντρα τα οποία παραμένουν στο οδόστρωμα και στα πεζοδρόμια, ενώ σε κάποια σημεία υποχώρησαν από την ορμή των κυμάτων ακόμη και τμήματα από τα κάγκελα.

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στο Μοναστήρι της Δουραχάνης που βρίσκεται απέναντι από τα Γιάννενα, στους πρόποδες του όρους Μιτσικέλι, όπου έπεσε ένα τεράστιο δέντρο -ένα κυπαρίσσι ύψους είκοσι μέτρων- προκαλώντας ζημιές στην είσοδο και τη στέγη.” (ethnos.gr, newsbeast.gr, protothema.gr)

“Υπό διερεύνηση από την Εισαγγελία Ιωαννίνων βρίσκεται η καθυστέρηση ηλεκτροδότησης πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου μετά τις διακοπές που προκάλεσε η πτώση δέντρων σε καλώδια της ΔΕΗ.Με δεδομένο πως υπήρξαν περιπτώσεις που υπήρξε διακοπή ρεύματος για περισσότερες από δώδεκα ώρες, ενώ προέκυψαν και προβλήματα υδροδότησης, από την πλευρά της Εισαγγελίας θα διερευνηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις όχι αποκλειστικά της ΔΕΗ, αλλά και των Δασικών Υπηρεσιών και των Δήμων που έχουν στην αρμοδιότητά τους το πράσινο. Παράλληλα, εξετάζεται και γενικότερα ο βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα από τον μανιασμένο άνεμο.
Πάντως, τα φαινόμενα που έπληξαν το λεκανοπέδιο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονται πρωτοφανή, καθώς η ένταση και η διάρκεια των ανέμων δεν έχει προηγούμενο. Η όλη κατάσταση προσομοίαζε με πέρασμα τυφώνα, καθώς κατά διαστήματα έπνεαν άνεμοι με ταχύτητα που έφτανε τα 10 μποφόρ, ενώ μάλιστα δεν είχε υπάρξει καμία σχετική προειδοποίηση.
«Δεν είχαμε ευτυχώς ανθρώπινες απώλειες, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Εγώ είμαι 58 χρονών, τέτοιον εφιάλτη σαν χθες δεν έχω ζήσει ποτέ. Από καμία υπηρεσία δεν υπήρξε προειδοποίηση σε μας ότι μπορεί να έχουμε τόσο δυνατούς ανέμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ για έντονα καιρικά φαινόμενα που δεν έχουν προηγούμενο, έκανε λόγο και ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Νάστος.

Ξεριζώθηκε ένα ολόκληρο δάσος!

Παρά τους ισχυρούς ανέμους που επί ώρες ολόκληρες έπλητταν το λεκανοπέδιο, οι ζημιές ήταν περιορισμένες, ωστόσο αίσθηση προκαλεί ο αριθμός των δέντρων που έσπασαν και ξεριζώθηκαν. Χωρίς δόση υπερβολής από την κακοκαιρία της Τετάρτης χάθηκε ένα ολόκληρο δάσος, καθώς δεκάδες δέντρα ξεριζώθηκαν σε δρόμους, πάρκα και αλσύλλια, συμπαρασύροντας κατά την πτώση τους στύλους και καλώδια της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό πως από τα 207 συμβάντα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική στα Γιάννενα όσο διαρκούσαν τα φαινόμενα, τα 140 ήταν πτώσεις δέντρων, ενώ και χθες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας συνεχίζονταν οι κοπές και η απομάκρυνση δέντρων από διάφορα σημεία.
«Ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση, ευτυχώς δεν υπήρξε κανείς τραυματισμός», τόνισε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου Βασίλης Κώνστας, κάνοντας γνωστό ότι σε επιφυλακή είχαν τεθεί όλες οι δυνάμεις στην Ήπειρο και στα Γιάννενα δούλευαν 25 συνεργεία με 70 άτομα. Ο κ. Κώνστας δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους πυροσβέστες για τον βαθμό ετοιμότητας.
Από την πτώση ενός τεράστιου δέντρου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο Μοναστήρι της Δουραχάνης, με την Πυροσβεστική να προσπαθεί για ώρες να απομακρύνει τμήματα του κορμού και μεγάλα κλαδιά από τμήματα της στέγης, την είσοδο και τον αύλειο χώρο.


Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, δεν γλίτωσε ούτε το κοιμητήριο της Ανατολής, δίπλα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου. Τρία μεγάλα κυπαρίσσια ξεριζώθηκαν από την ένταση των ανέμων και έπεσαν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να καταστραφούν δεκάδες μνήματα. Οι συγγενείς των θανόντων που βρέθηκαν το πρωί στο κοιμητήριο κοίταζαν με έκπληξη την εικόνα καταστροφής, εκφράζοντας την αγωνία τους για το αν σε επανάληψη ανάλογου φαινομένου θα αντέξουν τα υπόλοιπα κυπαρίσσια που βρίσκονται εντός του νεκροταφείου. ” (inepirus.gr)

Δύσκολη η χθεσινή νύχτα για την Καλαμάτα, «πήραν φωτιά» τα τηλέφωνα της πυροσβεστικής

“Μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν η πρώτη του 2015 για την πόλη της Καλαμάτας, αφού ισχυροί άνεμοι έπλητταν την πόλη, με αποτέλεσμα μάλιστα μεγάλο μέρος της Καλαμάτας να μείνει χωρίς ρεύμα. Οι κλήσεις σε πυροσβεστική και ΔΕΗ ξεπέρασαν τις 100 και έτσι όλο το βράδυ βρίσκονταν στο δρόμο συνεργεία που έκαναν προσπάθειες για να επαναφέρουν την πόλη σε ομαλή κατάσταση.

Με το πρώτο φως της ημέρας οι προσπάθειες έχουν εντατικοποιηθεί και στο δρόμο υπάρχουν και περιπολικά για τη ρύθμιση και τον αποκλεισμό δρόμων, καθώς και συνεργεία του Δήμου. Τα δέντρα που έχουν πέσει ξεπερνούν τα 100 και είναι κυρίως στην περιοχή της Τέντας, του Πάρκου του ΟΣΕ αλλά και σε πολλά ακόμα σημεία της πόλης.” (tharrosnews.gr)

Σοβαρές ζημιές από τον αέρα στα Νεκροταφεία της Ξάνθης

Σοβαρές ήταν οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ξάνθη.Στα δημοτικά κοιμητήρια προκλήθηκαν πολύ σοβαρές ζημιές σε μνήματα, τα οποία υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τη μανία του αέρα. Η εικόνα των σπασμένων τμημάτων επικρατεί σε μεγάλος μέρος των νεκροταφείων, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον αέρα. (xanthipress.gr)



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: